Ποιος είναι ο Huohuade Lutenike και πώς σχετίζεται με την εποχή μας;

Αυτή είναι η κινεζική απόδοση του ονόματος του Howard Lutnick, του δισεκατομμυριούχου που έχει προταθεί να ηγηθεί του υπουργείου Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι το πρόσωπο που μπορεί να καταλήξει να διαμορφώσει τις εμπορικές πολιτικές της Αμερικής. Από τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιλογή του, οι Κινέζοι επενδυτές και παρατηρητές πολιτικής αναζητούν πληροφορίες με ζήλο. Θέλουν να μάθουν αν ο Lutenike θα επιβάλει όπως φημολογείται τους δασμούς ύψους 60% σε όλες τις εισαγωγές από την Κίνα. Η ανάγκη για σχετική πληροφόρηση έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο από τότε που ο εκλεγμένος πρόεδρος έριξε την πρώτη «βολή» στις 25 Νοεμβρίου ανακοινώνοντας ότι θα ξεκινήσει με πρόσθετο δασμό 10% στα κινεζικά αγαθά από την πρώτη ημέρα ανάληψης της εξουσίας με την πιθανότητα αυτός το ποσοστό να αυξηθεί.

Όσον αφορά άλλες κομβικές θέσεις της νέας εποχής υπάρχει καλύτερη εικόνα. Ο Μάρκο Ρούμπιο, ο πιθανός υπουργός Εξωτερικών έχει προσπαθήσει να αναγκάσει κινεζικές εταιρείες να αποσυρθούν από τα αμερικανικά χρηματιστήρια και έχει δεχθεί κυρώσεις ως αντίποινα. Ο Μάικ Βαλτς, η επιλογή του Τραμπ για σύμβουλος εθνικής ασφάλειας μποϊκόταρε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Ο Τζέιμισον Γκριρ, ο νέος εκπρόσωπος εμπορίου ήταν αρχιτέκτονας του πρώτου εμπορικού πολέμου του Τραμπ με την Κίνα.

Απέναντι στο κλίμα που διαμορφώνεται, οι Κινέζοι αξιωματούχοι κρατούν χαμηλούς τόνους. Δε μένουν όμως με σταυρωμένα χέρια και ήδη αρχίζει να διαφαίνεται η στρατηγική της χώρας για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις. Ο Σι Τζινπίνγκ, ο ηγέτης της Κίνας έθεσε «κόκκινες γραμμές» σε συνάντηση με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις 16 Νοεμβρίου. Η ουσία της συζήτησης αφορά την κυριαρχία του Κομμουνιστικού Κόμματος και τη διεκδίκηση της Κίνας για την Ταϊβάν που δεν πρέπει να γίνουν αντικείμενα διαπραγματεύσεων. Στη συνέχεια, την 1η Δεκεμβρίου τερματίστηκαν οι φορολογικές επιστροφές για το αλουμίνιο και τον χαλκό. Οι επιστροφές για μπαταρίες και φωτοβολταϊκά προϊόντα μειώθηκαν από 13% σε 9%. Αυτή είναι μια εντυπωσιακή αλλαγή. Τον τελευταίο χρόνο, η Κίνα έχει απορρίψει τις κατηγορίες ότι εξάγει μπαταρίες και ηλιακά προϊόντα σε τεχνητά χαμηλές τιμές. Οι περικοπές στις επιστροφές είναι η πρώτη φορά που οι αξιωματούχοι φαίνεται να λαμβάνουν μέτρα για να μειώσουν τη βαρύτητα αυτών των κατηγοριών. Έμπειροι αναλυτές της Sinolink Securities, μιας χρηματιστηριακής εταιρείας τις χαρακτηρίζουν «προληπτικό χτύπημα». Σαν την αρχή της αντεπίθεσης, σαν μία αφετηρία ενός “ψυχρού πολέμου”.

Ταυτόχρονα, οι Κινέζοι αξιωματούχοι επιθυμούν να αυξήσουν το εμπόριο με τον υπόλοιπο κόσμο. Το Υπουργείο Εμπορίου δήλωσε στις 19 Νοεμβρίου ότι θα ενισχύσει την εξαγωγική πίστωση και ασφάλιση και θα υποστηρίξει τις υπηρεσίες logistics για τις κινεζικές εταιρείες. Το υπουργείο επιδιώκει να επεκτείνει τον αριθμό των χωρών που μπορούν να λάβουν βραχυπρόθεσμες επιχειρηματικές βίζες. Αυτόν τον μήνα επίσης ανακοίνωσε πως θα καταργήσει τους δασμούς στις εισαγωγές από ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Ο Τραμπ μπορεί να «στοχεύσει» εταιρείες που βοηθούν τις κινεζικές επιχειρήσεις που μεταφέρουν προϊόντα μέσω τρίτων χωρών. Για παράδειγμα, εταιρείες ηλιακών προϊόντων έχουν δημιουργήσει εργοστάσια στην Ινδονησία και το Λάος για να παρακάμψουν τους αμερικανικούς δασμούς στις εξαγωγές που διέρχονται από το Μεξικό και το Βιετνάμ. Για να βοηθήσουν τις μικρές επιχειρήσεις να πωλούν προϊόντα στο εξωτερικό μέσω πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου, οι τοπικές κυβερνήσεις της Κίνας έχουν δημιουργήσει κέντρα υπηρεσιών. Η Σαγκάη δημιουργεί μια «πιλοτική ζώνη ηλεκτρονικού εμπορίου του Δρόμου του Μεταξιού» για να διευκολύνει το εμπόριο με την Κεντρική Ασία.

Οι παρακάμψεις των δασμών σημαίνουν ότι τα υφιστάμενα μέτρα της Αμερικής δεν έχουν σταματήσει την Κίνα από το να αυξάνει τις εξαγωγές της. Από την έναρξη του “εμπορικού πολέμου” του Τραμπ το 2018, το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας έχει υπερδιπλασιαστεί στα 820 δισεκατομμύρια δολάρια (ή 6% του ΑΕΠ). Το πλεόνασμά της σε σύγκριση με την Αμερική παραμένει στα 340 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου όσο ήταν το 2018.

Αν ο Τραμπ είναι διατεθειμένος να κλείσει μια συμφωνία με περιορισμένες αυξήσεις στους δασμούς, τα μέτρα του θα μπορούσαν να μειώσουν την ετήσια ανάπτυξη του ΑΕΠ της Κίνας κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ 2027 και 2029. Το ερευνητικό κέντρο CF40 Research στο Πεκίνο εκτιμά ότι «μέτριοι» δασμοί της τάξης του 10-20% θα επιβραδύνουν την ετήσια αύξηση των εξαγωγών της Κίνας στο 1,5% τον επόμενο χρόνο, από 2,2% εάν δεν επιβληθούν δασμοί. Η υπόσχεση του Τραμπ για αύξηση δασμών στο 60% θα μπορούσε να συρρικνώσει τις εξαγωγές κατά 6,5% τον επόμενο χρόνο, με καταστροφικές συνέπειες. Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για την παγκόσμια «εύθραυστη» ισορροπία.

*Με στοιχεία από τον Economist. 

 

 Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookBluesky και Instagram.