Τα 2 κύματα εκρήξεων που έλαβαν χώρα την Τρίτη και Τετάρτη στον Λίβανο αποτελούν μία πρωτοφανή παραβίαση ασφαλείας της υποστηριζόμενης από το Ιράν – Χεζμπολάχ και θα μπορούσαν να έχουν βαθιές επιπτώσεις για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και τις σχέσεις Ισραήλ-Λιβάνου καθώς πολλά από τα θύματα ήταν άμαχοι.

Σύμφωνα με μια ανώτερη λιβανέζικη πηγή ασφαλείας που μίλησε στο Reuters, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες (Μοσάντ) φέρονται να τοποθέτησαν μικρές ποσότητες εκρηκτικών σε 5.000 νέους βομβητές που παρήγγειλε η Χεζμπολάχ, οι οποίοι χρησιμοποιούνταν από τα μέλη της για επικοινωνία.Οι βομβητές είχαν υποστεί τροποποίηση πριν φτάσουν στον Λίβανο, πιθανόν κατά τη διαδικασία παραγωγής ή μεταφοράς, με τη Μοσάντ να εισάγει μια πλακέτα με εκρηκτικά. Η Χεζμπολάχ, που χρησιμοποιούσε αυτούς τους βομβητές για μήνες, δεν αντιλήφθηκε την παρουσία των εκρηκτικών μέχρι που 3.000 από τις συσκευές εξερράγησαν ταυτόχρονα, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες άτομα.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι βομβητές έλαβαν ένα μήνυμα στις 15:30 [τοπική ώρα] που φαινόταν να προέρχεται από την ηγεσία της ομάδας. Αυτό το μήνυμα πιστεύεται ότι ενεργοποίησε τα εκρηκτικά. Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις εκρήξεις των βομβητών, ενώ 2.750 είναι οι τραυματίες, μεταξύ των οποίων ο Ιρανός πρεσβευτής στον Λίβανο, ο οποίος έχασε το ένα του μάτι. Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου, Φιράς Αμπιάντ, ανέφερε ακόμη ότι νεαρό κορίτσι είναι μεταξύ των νεκρών, καθώς και πως περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν βαριά τραύματα.

Λίγο μετά τις εκρήξεις των βομβητών, σημειώθηκε και δεύτερο κύμα εκρήξεων, αυτή τη φορά σε ασύρματες συσκευές που είχε αγοράσει η Χεζμπολάχ περίπου την ίδια περίοδο. Οι συσκευές αυτές, επίσης τροποποιημένες με εκρηκτικά, εξερράγησαν σε διάφορα σημεία, προκαλώντας νέες απώλειες. Η οργάνωση κατηγόρησε το Ισραήλ για το συμβάν, δηλώνοντας ότι αυτό συνιστά «εγκληματική επίθεση» και προειδοποίησε για αντίποινα.

Η όλη επιχείρηση φαίνεται να αποτελεί προληπτική επίθεση πρώτου πλήγματος αποσκοπώντας στην αποσταθεροποίηση της ανώτατης διοίκησης της Χεζμπολάχ και δημιουργεί νέες ανησυχίες για την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

Είναι σαφές ότι η φήμη της Μοσάντ μετά από αυτά τα κύματα εκρήξεων ενισχύεται ως μιας από τις πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες πληροφοριών στον κόσμο.
Ο Γάλλος εμπειρογνώμονας στον τομέα της άμυνας, Pierre Servent, σημείωσε ότι με αυτή την τελευταία δράση τους κατά της Χεζμπολάχ «οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών θα αποκαταστήσουν το κύρος τους», το οποίο είχε υποστεί πλήγμα μετά την 7η Οκτωβρίου και την επίθεση της Χαμάς στo νότιo Ισραήλ.  «Η σειρά των επιχειρήσεων που διεξήχθησαν τους τελευταίους μήνες σηματοδοτεί τη μεγάλη τους επιστροφή», δήλωσε ο Σερβάν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αποδεικνύουν ουσιαστικά την ικανότητα του Ισραήλ να διεισδύει στο δίκτυο επικοινωνίας και εφοδιασμού της Χεζμπολάχ και να επιφέρει πλήγματα χωρίς να καταφεύγει σε ανοιχτή στρατιωτική σύγκρουση, διατηρώντας παράλληλα την απειλή στρατιωτικής απάντησης σε περίπτωση κλιμάκωσης.

εκρήξεις Λίβανος

Μαζικές επιθέσεις

Και ενώ οι υποτιθέμενοι στόχοι της επίθεσης της Τρίτης ήταν μέλη της Χεζμπολάχ με βομβητές, αυτή πραγματοποιήθηκε με πλήρη επίγνωση ότι οι επιπτώσεις θα ήταν αδιάκριτες και ότι θα προέκυπταν τεράστιες απώλειες αμάχων. Δεδομένης της ικανότητας που έχουν επιδείξει στο παρελθόν οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες να σκοτώνουν στοχευμένα -χειρουργικά θα μπορούσε να πει κανείς- το στόχο τους, η επιστροφή σε μαζικές αδιάκριτες επιθέσεις μαρτυρά την επιθυμία της Μοσάντ να δημιουργήσει περεταίρω ανασφάλεια στη Χεζμπολάχ ξεκινώντας έναν ψυχολογικό πόλεμο,  αλλά και να την αποδομήσει στο εσωτερικό του Λιβάνου, δημιουργώντας τρόμο στους πολίτες.

Από την έναρξη της επίθεσης και της γενοκτονίας στη Γάζα τον Οκτώβριο, σχεδόν 600 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Λίβανο σε ένα είδος παράπλευρου πολέμου που διεξάγεται από το Ισραήλ, το οποίο ανέλαβε επίσης να δολοφονήσει τον διοικητή της Χεζμπολάχ Fuad Shukr στη Βηρυτό τον Ιούλιο – μια επίθεση που σκότωσε τρεις πολίτες, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, και τραυμάτισαν άλλους 74.

Αλλά η μαζική αιματοχυσία που προκλήθηκε από εκρήξεις ανεβάζει την πρόκληση σε ένα νέο επίπεδο. Τα νοσοκομεία του Λιβάνου έχουν κατακλυστεί και το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου προσπαθεί να συγκεντρώσει αιμοδοσίες για τους τραυματίες. η. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που το Ισραήλ προβαίνει σε τέτοιες επιθέσεις. Από την αρχή της σύγκρουσης Ισράηλ- Λιβάνου το 2006, οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυαν συνεχώς επιθέσεις πυροβολικού και αέρος με περιορισμένο ή αμφίβολο στρατιωτικό κόστος, αλλά με υπερβολικό πολιτικό κόστος. Σύμφωνα με έρευνες του Human Rights Watch, οι ισραηλινές δυνάμεις φαίνεται να στόχευαν σκόπιμα αμάχους.

Το ίδιο άλλωστε συμβαίνει και στη σύγκρουση με τη Χαμάς. Από τον Οκτώβρη οι ισραηλινές αρχές διεξάγουν μαζικές αεροπορικές επιδρομές σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές στη Γάζα που έχουν σκοτώσει περισσότερους από 40.000 ανθρώπους. Οι Ισραηλινές επιθέσεις, σε νοσοκομεία, καταυλισμούς αμάχων, υποδομές και σε κονβόι ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Γάζα, φαίνεται να αποτελούν μέρος ενός σχεδίου που στοχεύει στον αφανισμό του παλαιστινιακού λαού με την ανοχή και συνενοχή της Δύσης. 

Η Mary Ellen O’Connell, καθηγήτρια δικαίου και διεθνών ειρηνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Notre Dame στην Ιντιάνα, είπε ότι οι παγίδες με εκρήξεις απαγορεύονται βάσει του διεθνούς δικαίου. «Η οπλοφορία αντικειμένου που χρησιμοποιείται από πολίτες απαγορεύεται αυστηρά». Ο ΟΗΕ Ο επικεφαλής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Volker Türk, ζήτησε μια ανεξάρτητη έρευνα για τις μαζικές εκρήξεις, σχολιάζοντας τον «πρωτοφανή φόβο και τρόμο που εξαπολύθηκε».

 

Κλιμάκωση σύγκρουσης

Οι εκρήξεις έρχονται σε ένα ήδη τεταμένο περιβάλλον, καθώς οι δύο χώρες βρίσκονται σε ενεργή αντιπαράθεση εδώ και μήνες, με πυραυλικές επιθέσεις να γίνονται και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Οι Ισραηλινοί ηγέτες έχουν άλλωστε εκδώσει μια σειρά προειδοποιήσεων τις τελευταίες εβδομάδες ότι ενδέχεται να αυξήσουν τις επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, λέγοντας ότι πρέπει να σταματήσουν την  ανταλλαγή πυρών για να επιτρέψουν στους ανθρώπους να επιστρέψουν στα σπίτια τους κοντά στα σύνορα ενώ από την Τετάρτη το Ισραήλ άρχισε να μετακινεί περισσότερα στρατεύματα στα σύνορά του με τον Λίβανο σύμφωνα με έναν αξιωματούχο που κράτησε την ανωνυμία του.

Σύμφωνα με την εύγλωττη συνεκτική απάντηση του Miller, οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να πιέζουν για μια διπλωματική λύση» ενώ θα συζητούσαν με τους «εταίρους τους στην περιοχή να ακολουθήσουν βήματα που θα οδηγήσουν στην αποφυγή της κλιμάκωσης της σύγκρουσης». Τελικά, ωστόσο, τόνισε ότι «αυτό είναι ένα ερώτημα για τους δρώντες στην περιοχή για το σε τι είδους κόσμο θέλουν να ζήσουν και τι μέλλον θέλουν να έχουν».

Αρκετά οξύμωρο αν σκεφτεί κανείς τα δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανούν οι ΗΠΑ για να εφοδιάζουν και να υποστηρίζουν το Ισραήλ που εδώ και μήνες σφυροκοπά αδιάκριτα τη Λωρίδα της Γάζας αφήνοντας δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και προκαλεί επιθέσεις στα σύνορα με το Λίβανο.

 

➸ Διαβάστε επίσης : Στη Λωρίδα της Γάζας συντελείται γενοκτονία σε live μετάδοση και κανείς δεν μπορεί να πει ότι δε γνώριζε