Οι θεματικές για το 2025 περιλαμβάνουν τις ίδιες κλασικές προβλέψεις: οικονομικά και δημογραφικά στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κίνα, και -προφανώς- ειρήνη στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία. Ένα απλό στοίχημα, σωστά;
1. Μηδενική οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη
Θυμάστε το Σχέδιο Μάρσαλ του 1946, τότε που η Γερμανία ήταν το «ατμοκίνητο» της Ευρώπης; Ε, 80 χρόνια μετά, ακόμα είναι – αλλά με τη μηχανή χαλασμένη. Κακοδιαχείριση, μια ενεργειακή πολιτική που μοιάζει να σχεδιάστηκε από κάποιον που μισεί τα εργοστάσια, και φυσικά ολόκληρες βιομηχανίες να μετακομίζουν σε μέρη με πιο φιλικές τιμές ενέργειας. Φυσικά, το υπέροχο αυτό σκηνικό συμπληρώνεται από υψηλό πληθωρισμό και επιτόκια που μοιάζουν να σχεδιάστηκαν για να βλέπουν τα οικονομικά δελτία μόνο οι πολύ γενναίοι. Η Γερμανία; Προς ύφεση, φυσικά! Ευτυχώς οι νότιες και σκανδιναβικές χώρες θα ισορροπήσουν την κατάσταση. Αλλά εδώ υπάρχει το πιο απίθανο: η Ιταλία είναι τώρα η τέταρτη μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη στον κόσμο. Αν αυτό δεν είναι ένα συμπαντικό ανέκδοτο για την ευρωπαϊκή οικονομία, τότε τι είναι;
2. Τέλος του πολέμου στην Ουκρανία
Όλα χάρη στην… διπλωματική αβρότητα. Σωστά; Η περίοδος 2016–2020 ήταν η μόνη, από το 2008 και μετά, κατά την οποία η Ρωσία αποφάσισε να μην αρπάξει εδάφη από γείτονές της. Σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Τραμπ: «Ίσως ο Πούτιν πίστεψε κατά 10%…ότι θα χτυπούσαμε τη Μόσχα αν επιτίθονταν στην Ουκρανία». Σαφές και διαυγές, όπως πάντα. Ο Τραμπ, βέβαια, δεν είναι ο τύπος ηγέτη που θα αποκαλούσε κανείς «διπλωμάτη». Αλλά, με έναν εντελώς ειρωνικό τρόπο, αυτή η έλλειψη διπλωματίας φάνηκε να λειτουργεί. Σε μόλις τέσσερα χρόνια, έκανε τόσα στις διεθνείς σχέσεις που άλλοι ηγέτες θα χρειάζονταν δύο δεκαετίες – ή τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται οι υποστηρικτές του. Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αύξησαν τις αμυντικές δαπάνες, έγιναν διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα (με το γνωστό «μεγάλο κουμπί»), τέθηκαν δασμοί στην Κίνα, και υπήρξε «εξομάλυνση» σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και χωρών όπως τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν, το Σουδάν και το Μαρόκο. Εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς ότι συχνά το πιο διπλωματικό που είπε ήταν «Καλή μου τύχη!». Και τώρα; Αν ο Τραμπ θέλει να τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, τότε, φυσικά, και θα το κάνει. Ένας μαγικός συνδυασμός από tweet-διπλωματία, μπλόφες για πυρηνικά, και ίσως κάποιο παζάρι που περιλαμβάνει πύργους και γήπεδα γκολφ. Το μόνο σίγουρο, όμως, είναι ότι ο κόσμος θα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα. Ή, πιο σωστά, με τα χέρια στα κεφάλια.
3. Η ταχύτατη άνθηση της αμερικανικής οικονομίας: Όλα δείχνουν τέλεια!
Ετοιμαστείτε για τη χρυσή εποχή της αμερικανικής οικονομίας, χάρη σε μια σπάνια και μαγική σύγκλιση γεγονότων που μοιάζει με το οικονομικό ανάλογο της ευθυγράμμισης των πλανητών. Ας δούμε το μαγικό φίλτρο:
• Εξαιρετικοί επιχειρηματίες: Στηρίζουμε την τύχη μας σε ονόματα όπως ο Έλον Μασκ, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, και άλλοι «καινοτόμοι» που φτιάχνουν τα μελλοντικά μας οχήματα, τα μέσα κοινωνικής απομόνωσης και, φυσικά, την επόμενη γενιά VR-αποτυχιών. Είναι σαν να μαζεύουμε τη Justice League, αλλά για PowerPoint παρουσιάσεις.
• Φθηνή ενέργεια: Το σχέδιο για περισσότερα πυρηνικά εργοστάσια και καμία αλλαγή στην ενεργειακή πολιτική υπόσχεται να τροφοδοτήσει το μέλλον. Δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα κάνουν με τα απόβλητα, αλλά, εντάξει, αφήστε το πρόβλημα στα εγγόνια μας. Απλά, business as usual!
• Απορρύθμιση: Η επόμενη κυβέρνηση μπορεί να απορρυθμίσει τα πάντα, από τον τρόπο που φτιάχνουμε αυτοκίνητα μέχρι το πόσο συχνά μπορούμε να κάνουμε κατεδαφίσεις εργοστασίων. Το μότο είναι σαφές: «Λιγότεροι κανόνες, περισσότερα πειράματα!». Τι θα μπορούσε να πάει στραβά;
• Μειωμένοι φόροι: Με τη μείωση των κρατικών δαπανών – ποιος χρειάζεται δρόμους, υγεία ή παιδεία; – οι φόροι θα μειωθούν, κι έτσι όλοι θα έχουμε περισσότερα χρήματα για το βασικό μας μέλημα: να αγοράσουμε ακόμα περισσότερα προϊόντα από την Κίνα!
Έτσι, με αυτή την τέλεια καταιγίδα «λογικής», η Αμερική ετοιμάζεται να κατακτήσει νέα οικονομικά ύψη. Ή, αν προτιμάτε, ένα μεγάλο πάρτι μέχρι να έρθει ο λογαριασμός. 🎉
4. Μικροπροβληματάκια στο Ηνωμένο Βασίλειο: Όλα υπό έλεγχο, φυσικά!
Από το Brexit και μετά, το Ηνωμένο Βασίλειο ζει μια υπέροχη περίοδο προκλήσεων – ή αλλιώς, έναν εφιάλτη που αρνείται να τελειώσει. Αλλά, ας τα πάρουμε από την αρχή:
• Εισαγωγές και Τελωνεία: Μετά την πανηγυρική «απελευθέρωση» από την Ευρώπη, οι φράουλες έγιναν είδος πολυτελείας, και τα ράφια των σούπερ μάρκετ μοιάζουν με έκθεση σύγχρονης τέχνης: πολλά κενά και λίγα εκθέματα. Γιατί να υπάρχουν φρέσκα τρόφιμα όταν μπορούν να μεγαλώνουν οι ουρές στα τελωνεία;
• Μεταναστευτική πολιτική: Η συντηρητική κυβέρνηση κατάφερε το ακατόρθωτο: να αφήσει την παράνομη μετανάστευση ανεξέλεγκτη ενώ έφερε ρεκόρ εργαζομένων εκτός Ευρώπης. Η κίνηση αυτή ήταν τόσο δημοφιλής που τους κόστισε την πρωθυπουργία. Δικαιοσύνη παντού!
• Η μεγάλη αλλαγή της εργατικής κυβέρνησης: Και τότε ήρθε το Εργατικό Κόμμα, που αποφάσισε να βάλει τη δική του πινελιά στο χάος:
*Απελευθέρωσε πρόωρα εγκληματίες για να δημιουργήσει χώρο στις φυλακές για όσους… ανεβάζουν memes. Δουλειά της δικαιοσύνης είναι να προφυλάσσει την κοινωνία από επικίνδυνες αναρτήσεις, άλλωστε.
*Σταμάτησε να διώκει κατηγορούμενους για βίαια ή σεξουαλικά εγκλήματα. Ο λόγος; Ποιος ξέρει! Ίσως μια τάση να ενισχύσει την «ανεκτικότητα» μέσω εγκληματικότητας.
*Και η αστυνομία; Επισκέπτεται πλέον πολίτες για «μη εγκληματικά περιστατικά» που προκαλούνται από αναρτήσεις στα social media. Η αστυνόμευση των σκέψεων είναι η νέα τάση!
• Η μελλοντική οικονομική δύναμη: Με τις βιομηχανίες να φεύγουν μαζικά, τις υψηλότερες τιμές ενέργειας στην Ευρώπη και την εργατική τάξη του Βορρά και της Ουαλίας να βυθίζεται σε ανεργία, ναρκωτικά και κατασχέσεις, η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετική θέση: σύντομα η αγοραστική της δύναμη θα είναι χαμηλότερη από την Πολωνία. Αυτό λέγεται εξέλιξη!
• Ο πολιτιστικός παράγοντας: Και για να συμπληρωθεί η εικόνα, το πιο συχνό όνομα για τα νεογέννητα το 2023 ήταν “Μωάμεθ”. Κάποιοι το λένε ποικιλομορφία, άλλοι απλά βλέπουν τον καθρέφτη της δημογραφικής μετάλλαξης.
• Συμπέρασμα: Με αυτές τις εξαιρετικές πολιτικές, η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο: είτε για γενικευμένη απελπισία και περισσότερα ναρκωτικά, είτε για ταραχές. Σε κάθε περίπτωση, το μέλλον προβλέπεται λαμπρό – σαν μια φλεγόμενη δεξαμενή πετρελαίου.
5. Ακόμη χαμηλότερη γεννητικότητα
Η γεννητικότητα πέφτει πιο γρήγορα και από το ηθικό μας, αλλά ποιος έχει τον χρόνο να εξηγήσει γιατί συμβαίνει αυτό; Στο κάτω-κάτω, γιατί να ασχολούμαστε με ένα ζήτημα που επηρεάζει το μέλλον της κοινωνίας όταν μπορούμε να μαλώνουμε στο Twitter για το ποιος φταίει; Ας είμαστε ειλικρινείς: χωρίς μια βαθιά πολιτισμική και οικονομική αλλαγή, το παιχνίδι τελείωσε. Θέλουμε πίσω την παραδοσιακή οικογένεια! Αλλά, για να γίνει αυτό, μάλλον θα χρειαστούμε κάτι παραπάνω από memes και θυμωμένα threads στο διαδίκτυο. Ίσως και μια μικρή δόση «παραδοσιακής πόλωσης φύλων», γιατί όλοι ξέρουμε πόσο καλά δούλεψε αυτό στο παρελθόν, σωστά;
Φυσικά, για να αυξηθούν οι γεννήσεις, θα πρέπει να λυθεί και η κρίση ακινήτων. Όμως γιατί να λύσουμε το πρόβλημα της στέγασης όταν μπορούμε απλά να παρακολουθούμε τις τιμές των ενοικίων να ανεβαίνουν σαν να ήταν διαγωνισμός ακροβατικών; Και ας μην ξεχνάμε: ποιος χρειάζεται σταθερότητα όταν έχει το TikTok; Αλλά εδώ είναι το πραγματικό ζήτημα: αυτή η συζήτηση γίνεται αποκλειστικά στο Χ/Twitter, το οποίο, αν κρίνουμε από την αποτελεσματικότητα του σε άλλα θέματα, είναι το καλύτερο μέρος για να βρεις λύσεις… ή τουλάχιστον περισσότερα προβλήματα. Άρα, η πρόβλεψη είναι απλή: η γεννητικότητα θα βυθιστεί ακόμη πιο χαμηλά, κάπου στο επίπεδο που τα παιδιά θα γίνουν συλλεκτικό αντικείμενο. Σύντομα, η φράση «εξαφανισμένο είδος» ίσως να περιγράφει όχι μόνο τις τίγρεις της Σιβηρίας, αλλά και τα παιδιά στις γειτονιές μας. Τουλάχιστον όμως θα έχουμε αρκετό χώρο στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ίσως τελικά να μην είναι και τόσο κακό.
6. Η OpenAI θα φτάσει το $1 τρισεκατομμύριο γιατί η Η Τεχνητή Νοημοσύνη ξέρει να πουλάει όνειρα
Λοιπόν, ανησυχούσαμε όλοι ότι η OpenAI θα φτάσει την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (AGI) και θα αρχίσουμε να ζούμε σε μια δυστοπία όπου τα ρομπότ θα μας διώχνουν από τη δουλειά. Καλά νέα: δεν είμαστε καν κοντά! Φαίνεται πως έχουμε πιάσει ταβάνι, γιατί, όπως πάντα, μας λείπουν τα δεδομένα εκπαίδευσης. Λυπηθείτε λίγο τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα – πώς να γίνουν εξυπνότερα όταν το Ιnternet τους προσφέρει μόνο γάτες και θεωρίες συνωμοσίας; Αυτό σημαίνει ότι κάθε μικρή βελτίωση στα μοντέλα θα είναι ολοένα πιο δύσκολη και με μικρότερο αντίκρισμα. Αλλά μην ανησυχείτε, τα μοντέλα που έχουμε τώρα είναι αρκετά καλά. Τόσο καλά, που σύντομα θα έχουμε τους AI agents μας – αυτόνομα bot που θα γίνουν οι προσωπικοί μας βοηθοί. Ξεχάστε τους ανθρώπινους βοηθούς, ήρθε η ώρα να αφήσουμε μια μηχανή να μας θυμίζει να πιούμε νερό και να κανονίζει τις εβδομαδιαίες αγορές μας. Το μέλλον είναι εδώ, και είναι εξαιρετικά… πρακτικό.
Δεν νομίζω ότι πρέπει να ανησυχούμε για μαζικές απολύσεις. Όχι ακόμα τουλάχιστον! Αντίθετα, οι άνθρωποι θα γίνουν είτε πιο παραγωγικοί είτε θα έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Δηλαδή, περισσότερη δουλειά για τους τυχερούς και περισσότερα Netflix marathons για τους υπόλοιπους.
Και το καλύτερο κομμάτι; Ο οικονομικός αντίκτυπος των AI agents θα είναι τόσο τεράστιος που η OpenAI θα φτάσει το $1 τρισεκατομμύριο σε αξία μέχρι το τέλος του 2025. Μιλάμε για μια εταιρεία που βρήκε πώς να πουλάει «καλά εκπαιδευμένα text prompts» και να το μετατρέπει όλο αυτό σε μια πανίσχυρη αυτοκρατορία. Ένα μοντέλο που δημιουργεί κείμενα και κάνει τους ανθρώπους να πληρώνουν για κάτι που ήδη γράφουν… μόνοι τους. Ιδιοφυές! Ας υψώσουμε τα ποτήρια μας, λοιπόν, στην OpenAI: τον τεχνολογικό σωτήρα που μας υπόσχεται ένα μέλλον όπου τα bot δεν θα είναι αρκετά έξυπνα για να μας αντικαταστήσουν, αλλά αρκετά έξυπνα για να κερδίσουν δισεκατομμύρια γι’ αυτούς που τα έφτιαξαν. Γιατί, στο τέλος της ημέρας, αν η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να λύσει την ανθρώπινη απληστία, τουλάχιστον μπορεί να την εκμεταλλευτεί. 🎉
7. Η περιουσία του Μασκ θα αγγίξει τα $500 δισεκατομμύρια
Όταν η ιδιοφυΐα και η τύχη συναντούν το μάρκετινγκ… Ο Έλον Μασκ είναι πραγματικά σε μια προνομιακή θέση για να δει σύντομα την περιουσία του να εκτοξεύεται στα $500 δισεκατομμύρια, γιατί, ας το παραδεχτούμε, όταν οι εταιρείες σου δραστηριοποιούνται σε τομείς «υψηλής ανάπτυξης», η επιτυχία είναι εγγυημένη. Ας ρίξουμε μια ματιά στις επιχειρηματικές του ιδιοφυΐες:
Tesla: Περισσότερο από αυτοκίνητα, σχεδόν θεότητα.
Η Tesla έχει περάσει το στάδιο του απλού κατασκευαστή αυτοκινήτων. Είναι πλέον μια ενεργειακή και ρομποτική αυτοκρατορία, όπως δηλώνει και η εξωφρενική της αποτίμηση. Κάθε Model Y που πουλιέται είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στο όραμα του Μασκ για έναν κόσμο γεμάτο ηλεκτρικά SUV που βγαίνουν εκτός πρίζας. Αν αυτό δεν φωνάζει «επαναστατική τεχνολογία», τότε τι φωνάζει;
SpaceX: Τα σύνορα του διαστήματος είναι απλά η αρχή.
Η SpaceX είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στην εξερεύνηση του διαστήματος – και ποιος χρειάζεται το διάστημα όταν έχεις το Starlink; Εκτός από τις συνεργασίες με τη NASA, η εταιρεία κερδίζει εκατομμύρια με το δίκτυο δορυφόρων της. Σύντομα, το Starlink δεν θα είναι απλώς Internet· θα είναι ολόκληρος πάροχος τηλεπικοινωνιών. Γιατί να πας σε ένα κοσμοδρόμιο, όταν το Starlink μπορεί να μεταδώσει την κλήση σου στον Άρη;
xAi: Το μυστικό όπλο που κανείς δεν μιλά γι’ αυτό (και για καλό λόγο).
Το xAi είναι η σιωπηλή επιτυχία του Μασκ, κυρίως επειδή, για να το χρησιμοποιήσεις, πρέπει να πληρώσεις €20 το μήνα… μέσω Χ/Τwitter. Καταπληκτικό! Όμως, ο Mask κατασκεύασε έναν υπερυπολογιστή σε 19 ημέρες – μια διαδικασία που κανονικά παίρνει τέσσερα χρόνια. Και πώς το έκανε; Με GPUs που όλοι χρειάζονται, και με δεδομένα από το X/Twitter, την ανεξάντλητη πηγή memes, καυγάδων και θεωριών συνωμοσίας. Σίγουρα, αυτό θα είναι το βασικό όχημα για την αύξηση της περιουσίας του.
Είτε φτιάχνει αυτοκίνητα που οδηγούν σχεδόν μόνα τους (συνήθως στους τοίχους), είτε εκτοξεύει πυραύλους που επιστρέφουν σαν καλοκουρδισμένες μπάλες του τένις, ο Μασκ είναι το απόλυτο “success story”. Κάθε του κίνηση, από τα ηλεκτρικά φορτιστικά του μέλλοντος μέχρι τη μελλοντική τουλέτα στον Άρη, έχει τη στόφα της μεγαλοφυΐας.
Συμπέρασμα: Με το xAi να κυριαρχεί στη συνειδητή και ασυνείδητη σκέψη μας, το Starlink να κυκλώνει τον πλανήτη, και την Tesla να «καθορίζει» εκ νέου την έννοια της αποτίμησης, τα $500 δισεκατομμύρια είναι απλώς η αρχή. Σε μια εποχή όπου η επιτυχία μετριέται με το hype και όχι με τα αποτελέσματα, ο Musk έχει αποδείξει ότι είναι ο απόλυτος βασιλιάς. Ας ετοιμαστούμε για τον πρώτο τρισεκατομμυριούχο που θα στείλει tweet για την επιτυχία του… από το διάστημα. 🚀
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Ναι, οι προβλέψεις αυτές είναι βασικές, και βαρετές! Αλλά ξέρετε γιατί; Επειδή ο «κανονικός κόσμος» έχει γίνει το ίδιο συναρπαστικός όσο ένα XL για τον προϋπολογισμό της εταιρείας. Παλιά, μπορούσαμε τουλάχιστον να πιαστούμε από τις χαραμάδες και τα παραθυράκια που μας έδινε το σύστημα – ξέρετε, εκείνες τις γλυκές μικροαδικίες που κάναμε όλοι δέκα χρόνια πριν, πίσω στο 2015. Θυμάστε τότε που υπήρχαν παραθυράκια να εκμεταλλευτούμε; Όχι μόνο τα οικονομικά, αλλά και τα κοινωνικά και νομικά. Ήταν η εποχή που μπορούσαμε να νιώσουμε ότι παίζαμε με το σύστημα – λίγο φορολογικό «καλλιτεχνικό πνεύμα» εδώ, λίγη ανεκτικότητα για τις υπερβολές εκεί, και να που βγαίναμε κερδισμένοι. Σήμερα; Όλα κλειστά, σφραγισμένα, σαν τα εστιατόρια την εποχή της πανδημίας.
Το «κανονικό» είναι πια τόσο καταπιεστικά προβλέψιμο που ακόμη και η σκέψη μιας τρύπας ή ενός “loophole”, αν θέλετε, μοιάζει με όνειρο επιστημονικής φαντασίας. Διέξοδοι δεν υπάρχουν, και μας μένει μόνο η νοσταλγία για εκείνες τις εποχές που μπορούσαμε να πούμε «ναι, αλλά αν…» και να το κάνουμε να δουλέψει. Σήμερα, αν προσπαθήσεις κάτι τέτοιο, το μόνο που θα πάρεις είναι βλέμματα που λένε «αυτός ακόμα ζει στο 2015». Ζούμε σε μια εποχή flatline. Οι προβλέψεις δεν είναι βαρετές επειδή οι άνθρωποι που τις γράφουν δεν έχουν φαντασία. Είναι βαρετές γιατί ο κόσμος που περιγράφουν είναι βαρετός. Ένα καλοκουρδισμένο, γραφειοκρατικό, προβλέψιμο χάος. Και, ναι, το να κοιτάμε πίσω στο 2015 μοιάζει με αναδρομή σε μια εποχή «ηρωικής καινοτομίας», όταν ακόμη μπορούσαμε να λοξοδρομήσουμε. Σήμερα; Απλώς τρέχουμε στη γραμμή που μας έχουν χαράξει, ελπίζοντας ότι δεν θα πέσουμε σε άλλο κλειστό παραθυράκι.
➥ Διαβάστε επίσης: Οι καλύτερες και πιο βιώσιμες πόλεις του κόσμου για το 2024
Οι θεματικές για το 2025 περιλαμβάνουν τις ίδιες κλασικές προβλέψεις: οικονομικά και δημογραφικά στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κίνα, και -προφανώς- ειρήνη στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία. Ένα απλό στοίχημα, σωστά;
1. Μηδενική οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη
Θυμάστε το Σχέδιο Μάρσαλ του 1946, τότε που η Γερμανία ήταν το «ατμοκίνητο» της Ευρώπης; Ε, 80 χρόνια μετά, ακόμα είναι – αλλά με τη μηχανή χαλασμένη. Κακοδιαχείριση, μια ενεργειακή πολιτική που μοιάζει να σχεδιάστηκε από κάποιον που μισεί τα εργοστάσια, και φυσικά ολόκληρες βιομηχανίες να μετακομίζουν σε μέρη με πιο φιλικές τιμές ενέργειας. Φυσικά, το υπέροχο αυτό σκηνικό συμπληρώνεται από υψηλό πληθωρισμό και επιτόκια που μοιάζουν να σχεδιάστηκαν για να βλέπουν τα οικονομικά δελτία μόνο οι πολύ γενναίοι. Η Γερμανία; Προς ύφεση, φυσικά! Ευτυχώς οι νότιες και σκανδιναβικές χώρες θα ισορροπήσουν την κατάσταση. Αλλά εδώ υπάρχει το πιο απίθανο: η Ιταλία είναι τώρα η τέταρτη μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη στον κόσμο. Αν αυτό δεν είναι ένα συμπαντικό ανέκδοτο για την ευρωπαϊκή οικονομία, τότε τι είναι;
2. Τέλος του πολέμου στην Ουκρανία
Όλα χάρη στην… διπλωματική αβρότητα. Σωστά; Η περίοδος 2016–2020 ήταν η μόνη, από το 2008 και μετά, κατά την οποία η Ρωσία αποφάσισε να μην αρπάξει εδάφη από γείτονές της. Σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Τραμπ: «Ίσως ο Πούτιν πίστεψε κατά 10%…ότι θα χτυπούσαμε τη Μόσχα αν επιτίθονταν στην Ουκρανία». Σαφές και διαυγές, όπως πάντα. Ο Τραμπ, βέβαια, δεν είναι ο τύπος ηγέτη που θα αποκαλούσε κανείς «διπλωμάτη». Αλλά, με έναν εντελώς ειρωνικό τρόπο, αυτή η έλλειψη διπλωματίας φάνηκε να λειτουργεί. Σε μόλις τέσσερα χρόνια, έκανε τόσα στις διεθνείς σχέσεις που άλλοι ηγέτες θα χρειάζονταν δύο δεκαετίες – ή τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται οι υποστηρικτές του. Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αύξησαν τις αμυντικές δαπάνες, έγιναν διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα (με το γνωστό «μεγάλο κουμπί»), τέθηκαν δασμοί στην Κίνα, και υπήρξε «εξομάλυνση» σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και χωρών όπως τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν, το Σουδάν και το Μαρόκο. Εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς ότι συχνά το πιο διπλωματικό που είπε ήταν «Καλή μου τύχη!». Και τώρα; Αν ο Τραμπ θέλει να τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, τότε, φυσικά, και θα το κάνει. Ένας μαγικός συνδυασμός από tweet-διπλωματία, μπλόφες για πυρηνικά, και ίσως κάποιο παζάρι που περιλαμβάνει πύργους και γήπεδα γκολφ. Το μόνο σίγουρο, όμως, είναι ότι ο κόσμος θα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα. Ή, πιο σωστά, με τα χέρια στα κεφάλια.
3. Η ταχύτατη άνθηση της αμερικανικής οικονομίας: Όλα δείχνουν τέλεια!
Ετοιμαστείτε για τη χρυσή εποχή της αμερικανικής οικονομίας, χάρη σε μια σπάνια και μαγική σύγκλιση γεγονότων που μοιάζει με το οικονομικό ανάλογο της ευθυγράμμισης των πλανητών. Ας δούμε το μαγικό φίλτρο:
• Εξαιρετικοί επιχειρηματίες: Στηρίζουμε την τύχη μας σε ονόματα όπως ο Έλον Μασκ, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, και άλλοι «καινοτόμοι» που φτιάχνουν τα μελλοντικά μας οχήματα, τα μέσα κοινωνικής απομόνωσης και, φυσικά, την επόμενη γενιά VR-αποτυχιών. Είναι σαν να μαζεύουμε τη Justice League, αλλά για PowerPoint παρουσιάσεις.
• Φθηνή ενέργεια: Το σχέδιο για περισσότερα πυρηνικά εργοστάσια και καμία αλλαγή στην ενεργειακή πολιτική υπόσχεται να τροφοδοτήσει το μέλλον. Δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα κάνουν με τα απόβλητα, αλλά, εντάξει, αφήστε το πρόβλημα στα εγγόνια μας. Απλά, business as usual!
• Απορρύθμιση: Η επόμενη κυβέρνηση μπορεί να απορρυθμίσει τα πάντα, από τον τρόπο που φτιάχνουμε αυτοκίνητα μέχρι το πόσο συχνά μπορούμε να κάνουμε κατεδαφίσεις εργοστασίων. Το μότο είναι σαφές: «Λιγότεροι κανόνες, περισσότερα πειράματα!». Τι θα μπορούσε να πάει στραβά;
• Μειωμένοι φόροι: Με τη μείωση των κρατικών δαπανών – ποιος χρειάζεται δρόμους, υγεία ή παιδεία; – οι φόροι θα μειωθούν, κι έτσι όλοι θα έχουμε περισσότερα χρήματα για το βασικό μας μέλημα: να αγοράσουμε ακόμα περισσότερα προϊόντα από την Κίνα!
Έτσι, με αυτή την τέλεια καταιγίδα «λογικής», η Αμερική ετοιμάζεται να κατακτήσει νέα οικονομικά ύψη. Ή, αν προτιμάτε, ένα μεγάλο πάρτι μέχρι να έρθει ο λογαριασμός. 🎉
4. Μικροπροβληματάκια στο Ηνωμένο Βασίλειο: Όλα υπό έλεγχο, φυσικά!
Από το Brexit και μετά, το Ηνωμένο Βασίλειο ζει μια υπέροχη περίοδο προκλήσεων – ή αλλιώς, έναν εφιάλτη που αρνείται να τελειώσει. Αλλά, ας τα πάρουμε από την αρχή:
• Εισαγωγές και Τελωνεία: Μετά την πανηγυρική «απελευθέρωση» από την Ευρώπη, οι φράουλες έγιναν είδος πολυτελείας, και τα ράφια των σούπερ μάρκετ μοιάζουν με έκθεση σύγχρονης τέχνης: πολλά κενά και λίγα εκθέματα. Γιατί να υπάρχουν φρέσκα τρόφιμα όταν μπορούν να μεγαλώνουν οι ουρές στα τελωνεία;
• Μεταναστευτική πολιτική: Η συντηρητική κυβέρνηση κατάφερε το ακατόρθωτο: να αφήσει την παράνομη μετανάστευση ανεξέλεγκτη ενώ έφερε ρεκόρ εργαζομένων εκτός Ευρώπης. Η κίνηση αυτή ήταν τόσο δημοφιλής που τους κόστισε την πρωθυπουργία. Δικαιοσύνη παντού!
• Η μεγάλη αλλαγή της εργατικής κυβέρνησης: Και τότε ήρθε το Εργατικό Κόμμα, που αποφάσισε να βάλει τη δική του πινελιά στο χάος:
*Απελευθέρωσε πρόωρα εγκληματίες για να δημιουργήσει χώρο στις φυλακές για όσους… ανεβάζουν memes. Δουλειά της δικαιοσύνης είναι να προφυλάσσει την κοινωνία από επικίνδυνες αναρτήσεις, άλλωστε.
*Σταμάτησε να διώκει κατηγορούμενους για βίαια ή σεξουαλικά εγκλήματα. Ο λόγος; Ποιος ξέρει! Ίσως μια τάση να ενισχύσει την «ανεκτικότητα» μέσω εγκληματικότητας.
*Και η αστυνομία; Επισκέπτεται πλέον πολίτες για «μη εγκληματικά περιστατικά» που προκαλούνται από αναρτήσεις στα social media. Η αστυνόμευση των σκέψεων είναι η νέα τάση!
• Η μελλοντική οικονομική δύναμη: Με τις βιομηχανίες να φεύγουν μαζικά, τις υψηλότερες τιμές ενέργειας στην Ευρώπη και την εργατική τάξη του Βορρά και της Ουαλίας να βυθίζεται σε ανεργία, ναρκωτικά και κατασχέσεις, η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετική θέση: σύντομα η αγοραστική της δύναμη θα είναι χαμηλότερη από την Πολωνία. Αυτό λέγεται εξέλιξη!
• Ο πολιτιστικός παράγοντας: Και για να συμπληρωθεί η εικόνα, το πιο συχνό όνομα για τα νεογέννητα το 2023 ήταν “Μωάμεθ”. Κάποιοι το λένε ποικιλομορφία, άλλοι απλά βλέπουν τον καθρέφτη της δημογραφικής μετάλλαξης.
• Συμπέρασμα: Με αυτές τις εξαιρετικές πολιτικές, η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο: είτε για γενικευμένη απελπισία και περισσότερα ναρκωτικά, είτε για ταραχές. Σε κάθε περίπτωση, το μέλλον προβλέπεται λαμπρό – σαν μια φλεγόμενη δεξαμενή πετρελαίου.
5. Ακόμη χαμηλότερη γεννητικότητα
Η γεννητικότητα πέφτει πιο γρήγορα και από το ηθικό μας, αλλά ποιος έχει τον χρόνο να εξηγήσει γιατί συμβαίνει αυτό; Στο κάτω-κάτω, γιατί να ασχολούμαστε με ένα ζήτημα που επηρεάζει το μέλλον της κοινωνίας όταν μπορούμε να μαλώνουμε στο Twitter για το ποιος φταίει; Ας είμαστε ειλικρινείς: χωρίς μια βαθιά πολιτισμική και οικονομική αλλαγή, το παιχνίδι τελείωσε. Θέλουμε πίσω την παραδοσιακή οικογένεια! Αλλά, για να γίνει αυτό, μάλλον θα χρειαστούμε κάτι παραπάνω από memes και θυμωμένα threads στο διαδίκτυο. Ίσως και μια μικρή δόση «παραδοσιακής πόλωσης φύλων», γιατί όλοι ξέρουμε πόσο καλά δούλεψε αυτό στο παρελθόν, σωστά;
Φυσικά, για να αυξηθούν οι γεννήσεις, θα πρέπει να λυθεί και η κρίση ακινήτων. Όμως γιατί να λύσουμε το πρόβλημα της στέγασης όταν μπορούμε απλά να παρακολουθούμε τις τιμές των ενοικίων να ανεβαίνουν σαν να ήταν διαγωνισμός ακροβατικών; Και ας μην ξεχνάμε: ποιος χρειάζεται σταθερότητα όταν έχει το TikTok; Αλλά εδώ είναι το πραγματικό ζήτημα: αυτή η συζήτηση γίνεται αποκλειστικά στο Χ/Twitter, το οποίο, αν κρίνουμε από την αποτελεσματικότητα του σε άλλα θέματα, είναι το καλύτερο μέρος για να βρεις λύσεις… ή τουλάχιστον περισσότερα προβλήματα. Άρα, η πρόβλεψη είναι απλή: η γεννητικότητα θα βυθιστεί ακόμη πιο χαμηλά, κάπου στο επίπεδο που τα παιδιά θα γίνουν συλλεκτικό αντικείμενο. Σύντομα, η φράση «εξαφανισμένο είδος» ίσως να περιγράφει όχι μόνο τις τίγρεις της Σιβηρίας, αλλά και τα παιδιά στις γειτονιές μας. Τουλάχιστον όμως θα έχουμε αρκετό χώρο στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ίσως τελικά να μην είναι και τόσο κακό.
6. Η OpenAI θα φτάσει το $1 τρισεκατομμύριο γιατί η Η Τεχνητή Νοημοσύνη ξέρει να πουλάει όνειρα
Λοιπόν, ανησυχούσαμε όλοι ότι η OpenAI θα φτάσει την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (AGI) και θα αρχίσουμε να ζούμε σε μια δυστοπία όπου τα ρομπότ θα μας διώχνουν από τη δουλειά. Καλά νέα: δεν είμαστε καν κοντά! Φαίνεται πως έχουμε πιάσει ταβάνι, γιατί, όπως πάντα, μας λείπουν τα δεδομένα εκπαίδευσης. Λυπηθείτε λίγο τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα – πώς να γίνουν εξυπνότερα όταν το Ιnternet τους προσφέρει μόνο γάτες και θεωρίες συνωμοσίας; Αυτό σημαίνει ότι κάθε μικρή βελτίωση στα μοντέλα θα είναι ολοένα πιο δύσκολη και με μικρότερο αντίκρισμα. Αλλά μην ανησυχείτε, τα μοντέλα που έχουμε τώρα είναι αρκετά καλά. Τόσο καλά, που σύντομα θα έχουμε τους AI agents μας – αυτόνομα bot που θα γίνουν οι προσωπικοί μας βοηθοί. Ξεχάστε τους ανθρώπινους βοηθούς, ήρθε η ώρα να αφήσουμε μια μηχανή να μας θυμίζει να πιούμε νερό και να κανονίζει τις εβδομαδιαίες αγορές μας. Το μέλλον είναι εδώ, και είναι εξαιρετικά… πρακτικό.
Δεν νομίζω ότι πρέπει να ανησυχούμε για μαζικές απολύσεις. Όχι ακόμα τουλάχιστον! Αντίθετα, οι άνθρωποι θα γίνουν είτε πιο παραγωγικοί είτε θα έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Δηλαδή, περισσότερη δουλειά για τους τυχερούς και περισσότερα Netflix marathons για τους υπόλοιπους.
Και το καλύτερο κομμάτι; Ο οικονομικός αντίκτυπος των AI agents θα είναι τόσο τεράστιος που η OpenAI θα φτάσει το $1 τρισεκατομμύριο σε αξία μέχρι το τέλος του 2025. Μιλάμε για μια εταιρεία που βρήκε πώς να πουλάει «καλά εκπαιδευμένα text prompts» και να το μετατρέπει όλο αυτό σε μια πανίσχυρη αυτοκρατορία. Ένα μοντέλο που δημιουργεί κείμενα και κάνει τους ανθρώπους να πληρώνουν για κάτι που ήδη γράφουν… μόνοι τους. Ιδιοφυές! Ας υψώσουμε τα ποτήρια μας, λοιπόν, στην OpenAI: τον τεχνολογικό σωτήρα που μας υπόσχεται ένα μέλλον όπου τα bot δεν θα είναι αρκετά έξυπνα για να μας αντικαταστήσουν, αλλά αρκετά έξυπνα για να κερδίσουν δισεκατομμύρια γι’ αυτούς που τα έφτιαξαν. Γιατί, στο τέλος της ημέρας, αν η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να λύσει την ανθρώπινη απληστία, τουλάχιστον μπορεί να την εκμεταλλευτεί. 🎉
7. Η περιουσία του Μασκ θα αγγίξει τα $500 δισεκατομμύρια
Όταν η ιδιοφυΐα και η τύχη συναντούν το μάρκετινγκ… Ο Έλον Μασκ είναι πραγματικά σε μια προνομιακή θέση για να δει σύντομα την περιουσία του να εκτοξεύεται στα $500 δισεκατομμύρια, γιατί, ας το παραδεχτούμε, όταν οι εταιρείες σου δραστηριοποιούνται σε τομείς «υψηλής ανάπτυξης», η επιτυχία είναι εγγυημένη. Ας ρίξουμε μια ματιά στις επιχειρηματικές του ιδιοφυΐες:
Tesla: Περισσότερο από αυτοκίνητα, σχεδόν θεότητα.
Η Tesla έχει περάσει το στάδιο του απλού κατασκευαστή αυτοκινήτων. Είναι πλέον μια ενεργειακή και ρομποτική αυτοκρατορία, όπως δηλώνει και η εξωφρενική της αποτίμηση. Κάθε Model Y που πουλιέται είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στο όραμα του Μασκ για έναν κόσμο γεμάτο ηλεκτρικά SUV που βγαίνουν εκτός πρίζας. Αν αυτό δεν φωνάζει «επαναστατική τεχνολογία», τότε τι φωνάζει;
SpaceX: Τα σύνορα του διαστήματος είναι απλά η αρχή.
Η SpaceX είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στην εξερεύνηση του διαστήματος – και ποιος χρειάζεται το διάστημα όταν έχεις το Starlink; Εκτός από τις συνεργασίες με τη NASA, η εταιρεία κερδίζει εκατομμύρια με το δίκτυο δορυφόρων της. Σύντομα, το Starlink δεν θα είναι απλώς Internet· θα είναι ολόκληρος πάροχος τηλεπικοινωνιών. Γιατί να πας σε ένα κοσμοδρόμιο, όταν το Starlink μπορεί να μεταδώσει την κλήση σου στον Άρη;
xAi: Το μυστικό όπλο που κανείς δεν μιλά γι’ αυτό (και για καλό λόγο).
Το xAi είναι η σιωπηλή επιτυχία του Μασκ, κυρίως επειδή, για να το χρησιμοποιήσεις, πρέπει να πληρώσεις €20 το μήνα… μέσω Χ/Τwitter. Καταπληκτικό! Όμως, ο Mask κατασκεύασε έναν υπερυπολογιστή σε 19 ημέρες – μια διαδικασία που κανονικά παίρνει τέσσερα χρόνια. Και πώς το έκανε; Με GPUs που όλοι χρειάζονται, και με δεδομένα από το X/Twitter, την ανεξάντλητη πηγή memes, καυγάδων και θεωριών συνωμοσίας. Σίγουρα, αυτό θα είναι το βασικό όχημα για την αύξηση της περιουσίας του.
Είτε φτιάχνει αυτοκίνητα που οδηγούν σχεδόν μόνα τους (συνήθως στους τοίχους), είτε εκτοξεύει πυραύλους που επιστρέφουν σαν καλοκουρδισμένες μπάλες του τένις, ο Μασκ είναι το απόλυτο “success story”. Κάθε του κίνηση, από τα ηλεκτρικά φορτιστικά του μέλλοντος μέχρι τη μελλοντική τουλέτα στον Άρη, έχει τη στόφα της μεγαλοφυΐας.
Συμπέρασμα: Με το xAi να κυριαρχεί στη συνειδητή και ασυνείδητη σκέψη μας, το Starlink να κυκλώνει τον πλανήτη, και την Tesla να «καθορίζει» εκ νέου την έννοια της αποτίμησης, τα $500 δισεκατομμύρια είναι απλώς η αρχή. Σε μια εποχή όπου η επιτυχία μετριέται με το hype και όχι με τα αποτελέσματα, ο Musk έχει αποδείξει ότι είναι ο απόλυτος βασιλιάς. Ας ετοιμαστούμε για τον πρώτο τρισεκατομμυριούχο που θα στείλει tweet για την επιτυχία του… από το διάστημα. 🚀
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Ναι, οι προβλέψεις αυτές είναι βασικές, και βαρετές! Αλλά ξέρετε γιατί; Επειδή ο «κανονικός κόσμος» έχει γίνει το ίδιο συναρπαστικός όσο ένα XL για τον προϋπολογισμό της εταιρείας. Παλιά, μπορούσαμε τουλάχιστον να πιαστούμε από τις χαραμάδες και τα παραθυράκια που μας έδινε το σύστημα – ξέρετε, εκείνες τις γλυκές μικροαδικίες που κάναμε όλοι δέκα χρόνια πριν, πίσω στο 2015. Θυμάστε τότε που υπήρχαν παραθυράκια να εκμεταλλευτούμε; Όχι μόνο τα οικονομικά, αλλά και τα κοινωνικά και νομικά. Ήταν η εποχή που μπορούσαμε να νιώσουμε ότι παίζαμε με το σύστημα – λίγο φορολογικό «καλλιτεχνικό πνεύμα» εδώ, λίγη ανεκτικότητα για τις υπερβολές εκεί, και να που βγαίναμε κερδισμένοι. Σήμερα; Όλα κλειστά, σφραγισμένα, σαν τα εστιατόρια την εποχή της πανδημίας.
Το «κανονικό» είναι πια τόσο καταπιεστικά προβλέψιμο που ακόμη και η σκέψη μιας τρύπας ή ενός “loophole”, αν θέλετε, μοιάζει με όνειρο επιστημονικής φαντασίας. Διέξοδοι δεν υπάρχουν, και μας μένει μόνο η νοσταλγία για εκείνες τις εποχές που μπορούσαμε να πούμε «ναι, αλλά αν…» και να το κάνουμε να δουλέψει. Σήμερα, αν προσπαθήσεις κάτι τέτοιο, το μόνο που θα πάρεις είναι βλέμματα που λένε «αυτός ακόμα ζει στο 2015». Ζούμε σε μια εποχή flatline. Οι προβλέψεις δεν είναι βαρετές επειδή οι άνθρωποι που τις γράφουν δεν έχουν φαντασία. Είναι βαρετές γιατί ο κόσμος που περιγράφουν είναι βαρετός. Ένα καλοκουρδισμένο, γραφειοκρατικό, προβλέψιμο χάος. Και, ναι, το να κοιτάμε πίσω στο 2015 μοιάζει με αναδρομή σε μια εποχή «ηρωικής καινοτομίας», όταν ακόμη μπορούσαμε να λοξοδρομήσουμε. Σήμερα; Απλώς τρέχουμε στη γραμμή που μας έχουν χαράξει, ελπίζοντας ότι δεν θα πέσουμε σε άλλο κλειστό παραθυράκι.
➥ Διαβάστε επίσης: Οι καλύτερες και πιο βιώσιμες πόλεις του κόσμου για το 2024