Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται επίσημα στην εξουσία και η νέα κυβέρνηση έχει ξεκινήσει δυναμικά με μία καταιγίδα εκτελεστικών διαταγμάτων και υπομνημάτων. Ορισμένες από αυτές τις κινήσεις θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις όσον αφορά την κλιματική αλλαγή και τις τεχνολογίες—για παράδειγμα ένα από τα πρώτα διατάγματα που υπέγραψε ο Τραμπ σηματοδότησε την πρόθεσή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού, την κύρια διεθνή συνθήκη για το κλίμα.
Ο οδικός χάρτης για την αποχώρηση από τη Συμφωνία του Παρισιού είναι σαφής, αλλά δεν είναι εξίσου προφανείς όλες οι συνέπειες αυτών των διαταγμάτων. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο μακριά φτάνουν αυτές οι ενέργειες, ποιες μπορεί να ανατραπούν και γενικά τι έπεται τους επόμενους μήνες.
Που οδηγείται η πολιτική για τα ηλεκτρικά οχήματα
Είναι σαφές ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι υποστηρικτής των ηλεκτρικών οχημάτων. Ένα από τα εκτελεστικά διατάγματα που εξέδωσε την πρώτη ημέρα της θητείας του υπόσχεται να καταργήσει την «υποχρεωτική μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα». Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπό τον Μπάιντεν δεν είχε στην πραγματικότητα επιβάλει μια τέτοια υποχρέωση—αντίθετα ο Τραμπ στοχεύει σε εθνικά προγράμματα υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων που μειώνουν το κόστος αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων για τους οδηγούς και στηρίζουν την κατασκευή δημόσιων φορτιστών. Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς το εκτελεστικό διάταγμα στοχεύει επίσης στις πολιτείες που έχουν θεσπίσει τους δικούς τους κανόνες για τα ηλεκτρικά οχήματα.
Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) μέχρι σήμερα καθορίζει ορισμένους κανόνες για τα ηλεκτρικά οχήματα μέσω των λεγόμενων προτύπων εκπομπών καυσαερίων, η Καλιφόρνια έλαβε πέρυσι ειδική εξαίρεση που της επιτρέπει να θέσει αυστηρότερους (υπέρ του περιβάλλοντος) δικούς της κανόνες. Η πολιτεία απαιτεί πλέον όλα τα οχήματα που πωλούνται εκεί να είναι μηδενικών εκπομπών έως το 2035. Πάνω από δώδεκα πολιτείες ακολούθησαν γρήγορα το παράδειγμα της Καλιφόρνια, θέτοντας ως στόχο τη μετάβαση σε οχήματα μηδενικών εκπομπών μέσα στην επόμενη δεκαετία. Αυτή η δέσμευση έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στις αυτοκινητοβιομηχανίες ότι η ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα θα αυξηθεί σύντομα.
Ο Τραμπ φαίνεται πως στοχεύει να ανακαλέσει αυτή τη νομοθετική εξαίρεση, αμφισβητώντας το δικαίωμα της Καλιφόρνιας να καθορίσει τους δικούς της στόχους για τα ηλεκτρικά οχήματα. Αναμένονται νομικές διαμάχες το προσεχές διάστημα για το ζήτημα και οι ειδικοί δεν είναι βέβαιοι για την τελική έκβαση.
Σχετικά με τα αιολικά έργα
Η αιολική ενέργεια ήταν ένας από τους πιο ξεκάθαρους στόχους του Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας και στις πρώτες ημέρες της προεδρίας του. Σε ένα υπόμνημα η νέα κυβέρνηση ανέστειλε όλες τις ομοσπονδιακές άδειες, μισθώσεις και δάνεια για όλα τα υπεράκτια και χερσαία αιολικά έργα. Αυτή η απόφαση δεν επηρεάζει μόνο τα έργα σε ομοσπονδιακές εκτάσεις ή ύδατα—σχεδόν όλα τα αιολικά έργα απαιτούν ομοσπονδιακές άδειες. Επομένως αυτή η κίνηση μπορεί να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις. Ακόμα κι αν το διάταγμα είναι προσωρινό ή δεν αντέξει νομικά μπορεί να είναι αρκετό για να αποθαρρύνει τις επενδύσεις σε έναν κλάδο που ήδη αντιμετωπίζει δυσκολίες.
Δαπάνες
Με εκτελεστικό διάταγμα την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση Τραμπ κάλεσε σε παύση της εκταμίευσης κεφαλαίων που έχουν νομικά δεσμευτεί μέσω του Inflation Reduction Act και του Bipartisan Infrastructure Law. Αυτά τα προγράμματα περιλαμβάνουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για έρευνα και υποδομές σχετικές με το κλίμα.
Ένα υπόμνημα του Λευκού Οίκου κάλεσε σε ακόμα ευρύτερη παύση των ομοσπονδιακών επιχορηγήσεων και δανείων. Αυτή η απόφαση ξεπερνά κατά πολύ τη χρηματοδότηση για το κλίμα και θα μπορούσε να επηρεάσει προγράμματα όπως το Medicaid. Σε κάθε περίπτωση όλες αυτές οι προσπάθειες να σταματήσουν ή να επιβραδυνθούν οι ομοσπονδιακές δαπάνες θα είναι πηγή έντονων αντιπαραθέσεων στο μέλλον. Όσον αφορά την κλιματική τεχνολογία το μεγαλύτερο ερώτημα είναι μέχρι ποιο σημείο μπορεί (και θέλει) η νέα κυβέρνηση να μπλοκάρει τις δαπάνες που έχουν ήδη εγκριθεί από το Κογκρέσο. Θα μπορούσαν να υπάρξουν πολιτικές συνέπειες—άλλωστε η πλειοψηφία των κονδυλίων από το Inflation Reduction Act έχει διοχετευθεί σε πολιτείες που τείνουν να ψηφίζουν υπέρ των Ρεπουμπλικανών. Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία σηματοδοτεί μια απότομη στροφή της πολιτικής των ΗΠΑ για το κλίμα και βλέπουμε αυτή την αλλαγή να ξεδιπλώνεται πολύ γρήγορα.Μένει να φανεί ποια θα είναι η επόμενη ημέρα με τις εξελίξεις να έχουν πάρει φαινομενικά μορφή χιονοστιβάδας.
*Με στοιχεία από το Technology Review.
➪ Ακολουθήστε το OLAFAQ στο Facebook, Bluesky και Inst agram.