Αν κάτι μπορεί να χαρακτηριστεί ως αναπόφευκτο στις διαγενεακές σχέσεις αυτό είναι η κριτική. Από την εποχή των Boomers μέχρι τη σημερινή Gen Z οι διαφορές στον τρόπο σκέψης, στις προτεραιότητες και στη συμπεριφορά δεν έπαψαν ποτέ να είναι ένα πεδίο έντονης αντιπαράθεσης. Αυτό που κάνει όμως τη συζήτηση μεταξύ των γενεών να ξεχωρίζει τα τελευταία χρόνια είναι το γεγονός ότι η κριτική των Boomers απέναντι στις νεότερες γενιές δεν είναι μόνο μια αντίληψη για τις διαφορετικές αξίες και τα έθιμα, αλλά έχει αρχίσει να προσλαμβάνει τη μορφή ενός ανεξίτηλου τραύματος που επηρεάζει τις επόμενες γενιές με έναν ιδιαίτερα επιβαρυντικό τρόπο. 

Οι Boomers απολάμβαναν κατά την παιδική και την εφηβική τους ηλικία έναν κόσμο διαφορετικό από αυτόν που ζούμε σήμερα. Έναν κόσμο όπου η οικονομία ήταν πιο σταθερή, οι κοινωνικές κινητοποιήσεις δεν ήταν τόσο έντονες και οι προκλήσεις στον εργασιακό τομέα δεν ήταν τόσο αυστηρές. Η ευημερία που χαρακτήριζε αυτή τη γενιά τους έκανε να πιστεύουν ότι η ζωή ήταν “ευκολότερη” και ότι οι επόμενες γενιές απλά δεν αντεπεξέρχονται στις δυσκολίες όπως εκείνοι, ωστόσο αυτός ο κόσμος άρχισε να διαλύεται και μαζί του η εικόνα της γενιάς των Boomers. 

Η επόμενη γενιά, οι Millennials υπήρξαν οι πρώτοι που βίωσαν την κατακόρυφη αλλαγή στην οικονομία, τη χρήση της τεχνολογίας και τον τρόπο ζωής. Οι Millennials ήρθαν αντιμέτωποι με μια τεράστια ύφεση στην αγορά εργασίας, υψηλότερα επίπεδα χρέους, και μια κοινωνία γεμάτη αβεβαιότητες. Οι Boomers όμως δεν μπορούν να κατανοήσουν τις δυσκολίες αυτής της γενιάς. Απλά έκριναν τους νεότερους για την “υποτιθέμενη αδυναμία” τους, τα χαρακτηριστικά τους που θεωρούσαν υπερβολικά ευαίσθητα και την τάση τους να καταναλώνουν χωρίς να έχουν τον δυναμισμό που είχαν εκείνοι στην αρχή της καριέρας τους. 

Η Gen Z φαντάζει ακόμη πιο απογοητευμένη από τις προηγούμενες. Αυτή η γενιά μεγαλώνει σε έναν κόσμο που είναι πολύ πιο ψηφιακό και συνδεδεμένο με την τεχνολογία από οποιαδήποτε άλλη πριν. Oι δυνατότητες είναι άπειρες, αλλά οι αντιφάσεις παραμένουν. Οι νέοι της γενιάς αυτής ζουν σε μια κατάσταση συνεχούς παρακολούθησης με τη ζωή τους να καταγράφεται και να προβάλλεται καθημερινά μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, ενώ είναι πιο απομονωμένοι από ποτέ. Παρά την εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας, οι νεότεροι δυσκολεύονται να δημιουργήσουν πραγματικές ανθρώπινες συνδέσεις, κάτι που οι Boomers αδυνατούν να κατανοήσουν πλήρως. 

Οι Boomers αν και έχουν περάσει δύσκολες εποχές στην προσωπική τους ζωή και έχουν καταφέρει να διαπρέψουν επαγγελματικά σε ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον, εξακολουθούν να κρίνουν αυστηρά τους νεότερους. Μήπως όμως η κριτική τους είναι περισσότερο αποτέλεσμα του ίδιου τραύματος που οι ίδιοι κουβαλούν, της αδυναμίας τους να κατανοήσουν το βάθος των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι επόμενες γενιές; Οι Millennials και η Gen Z δεν βιώνουν μόνο τις δυσκολίες της κοινωνίας, αλλά και μια ασφυκτική πίεση από τους Boomers για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες που τους επιβάλλονται χωρίς να τους παρέχεται το ίδιο υποστηρικτικό έδαφος που είχαν οι προηγούμενες γενιές. 

Ποιες είναι λοιπόν οι πραγματικές αιτίες αυτού του τραύματος; Είναι απλώς μια διαφοροποίηση στο πως οι γενιές βλέπουν τις δυσκολίες της ζωής ή μήπως υπάρχει κάτι πιο βαθύ και ανεξίτηλο; Οι Boomers είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν σταθερότητα σε μια εποχή ευημερίας. Αντίθετα, οι νεότεροι έχουν να αντιμετωπίσουν οικονομικές κρίσεις, αυξανόμενη ανεργία και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της τεχνολογικής απομόνωσης. Η κοινωνία της πληροφορίας που μας έχει προσφέρει άπειρες ευκαιρίες, μας έχει ταυτόχρονα απομονώσει, ενώ η κοινωνική αλληλεπίδραση συνεχώς μειώνεται. 

Αλλά οι Boomers είναι έτοιμοι να αποδεχτούν το γεγονός ότι οι νεότεροι ζουν σε ένα πιο δύσκολο περιβάλλον; Όχι, αντίθετατους βλέπουν ως ανώριμους. Έτσι οι Millennials και η Gen Z καλούνται να αγωνιστούν με το βάρος αυτής της συνεχούς κριτικής, χωρίς καν να έχουν τη δυνατότητα να δώσουν τη μάχη τους για την πραγματική αναγνώριση και κατανόηση. 

Αυτή η σύγκρουση δεν είναι μόνο προσωπική, απλώνεται ευρύτερα σε ολόκληρο το φάσμα της κοινωνίας κι αγγίζει την ταξική θεωρία και διαμόρφωση. Η γενιά των Boomers έχει τη δύναμη να αναγνωρίσει τις δυσκολίες των νεότερων γενεών και να τις υποστηρίξει, αλλά συχνά επιλέγουν να επιμείνουν στην κριτική τους. Αν και η κοινωνία έχει εξελιχθεί, η γενιά των Boomers φαίνεται να παραμένει παγιδευμένη σε μια νοοτροπία που απορρίπτει τη διαφορετικότητα και την πολυπλοκότητα των νέων προκλήσεων. 

Το τραύμα των Boomers στις επόμενες γενιές δεν είναι μόνο ψυχολογικό, αλλά και κοινωνικό. Είναι το αποτέλεσμα των ανεκπλήρωτων προσδοκιών και των λανθασμένων πεποιθήσεων για το τι σημαίνει να ζεις και να εργάζεσαι στις σύγχρονες κοινωνίες. Αν δεν υπάρξει μια πραγματική αναγνώριση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι νεότεροι, το τραύμα αυτό θα συνεχίσει να μεγαλώνει προκαλώντας περισσότερη ένταση και αποξένωση. Οι Boomers αντί να κρίνουν, θα μπορούσαν να γίνουν αρωγοί σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, βοηθώντας τις νέες γενιές να βρουν τον δρόμο τους. Αν όμως συνεχίσουν να αγνοούν τις προκλήσεις των νεότερων θα είναι δύσκολο να χτίσουν μια κοινωνία που να αντέχει στις πραγματικές απαιτήσεις του μέλλοντος και το χειρότερο το μέλλον με τα δαιδαλώδη διλήμματά του είναι ήδη εδώ … 

 

 

 Ακολουθήστε το OLAFAQ στο Facebook, Bluesky και Instagram.