«Νέα Αριστερά» είναι το όνομα της νέας ΚΟ που σχημάτισαν οι «11» πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. H εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια του ονόματος της Νέας Αριστεράς αλλά και του λογότυπου (ιδίως το λογότυπο) έχουν γίνει viral για όλους τους λάθος λόγους. Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ενώ τις σύντομες ομιλίες άνοιξε η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία είπε τα καλύτερα για τον επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση.

Οι 11 πολιτικοί που απαρτίζουν την Κ.Ο. είναι οι: Αλέξης Χαρίτσης, Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Θεανώ Φωτίου, Σία Αναγνωστοπούλου, Μερόπη Τζούφη, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πέτη Πέρκα, Χουσείν Ζειμπέκ και Φερχάτ Οζγκιούρ. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που καλωσόρισε στο βήμα τον επικεφαλής Αλέξη Χαρίτση λέγοντας «και τώρα το «κύριο πιάτο». Τι λαϊκισμός, τι χαμηλά επίπεδα αισθητικής, τι τρομερή απουσία Λόγου.

«Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα αλλά κανένα ταξίδι δεν ξεκινά από το 0. Γνωριζόμαστε. Όλοι έχουμε μια ξεχωριστή διαδρομή, συναντηθήκαμε από διαφορετικές αφετηρίες σε έναν μεγάλο σταθμό της ιστορίας, με την αριστερά στη διακυβέρνηση της χώρας και δεν πρόκειται να το απαρνηθούμε αυτό.Σήμερα στεκόμαστε αυτοκριτικά απέναντι σε αυτά που ανεχθήκαμε και πλήγωσαν το αξιακό μας σύστημα. Όμως το εγχείρημα που ξεκινάμε σήμερα δεν είναι νοσταλγικό, δεν είναι στόχος μας να γυρίσουμε το ρολόι, στο 1968, ή το 2015. Θέλουμε μία Αριστερά ευρύχωρη και ανοιχτόμυαλη που μιλά με σαφήνεια. Πιστεύουμε σε μία κοινωνία ισότητας και εμπιστοσύνης. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα συνολικό φιλόδοξο σχέδιο για τα καίρια θέματα της κοινωνίας» είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Χαρίτσης.

Το καλύτερο όμως θέλετε να το διαβάσετε;

«Η Αριστερά κινδυνεύει από την ιστορική της απαξίωση. Αυτή οδηγεί σε μια πρωτοφανή κατάσταση. Η Δεξιά έχει επιτύχει για πρώτη φορά τα τελευταία 50 χρόνια να επιβάλει την ατζέντα τη», συμπλήρωσε ο Αλέξης Χαρίτσης παρουσιάζοντας κατά το κλείσιμό της εκδήλωσης και το όνομα της «Νέας Αριστεράς». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του νέου, φερέλπιδος (sic) κόμματος διευκρίνισε πως το κοινοβουλευτικό σχήμα αποτελεί το πρώτο βήμα ενός πολιτικού εγχειρήματος ξεκαθαρίζοντας πως αυτό «θα διεκδικεί την διακυβέρνηση αφού είμαστε δύναμη κοινωνικής διεκδίκησης αλλά και δύναμη πολιτικής αλλαγής». Τόνισε, μάλιστα, πως η αντίληψη του νέου φορέα κινείται «μακριά από αρχηγισμούς». Πόσο ψέμα. Η Έφη Αχτσιόγλου πριν λίγο καιρό κοπτόταν για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν είχε κερδίσει την αρχηγία του, θα συνέχιζε να κόπτεται στα λεγόμενά της για τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, που δεν της βγήκε, πήγε αλλού. Αλλού, «μακριά από αρχηγισμούς».

Νέα Αριστερά
Φωτ.: Eurokinissi | Artwork: Olafaq Stadd

Αγαπημένο λεξιλόγιο αριστερών τε και έτερων ριζοσπαστικών σχηματισμών και ομάδων: λέξεις που τελειώνουν σε -ισμός, λόγια ξύλινα και, εν πολλοίς, κούφια. Ο λαός δεν ενδιαφέρεται αυτή τη στιγμή για αριστερές, δεξιές και τα τοιαύτα. Μείναν τρύπια σημαιάκια τα είδωλα και οι ιδέες, λερωμένες από τις σόλες της κακής πρακτικής ανθρώπων που τα κακομεταχειρίστηκαν και τα απομύζησαν προς ίδιον όφελος, μείναν αφίσες ξεσκισμένες μετά από διαδήλωση με μέτρια προσέλευση. Με την Αριστερά ασχολούνται οι πολιτευτές περισσότερο από τους πολίτες. Οι πολίτες θέλουν έργα, θέλουν πράξεις, θέλουν να μη νιώθουν ότι ξυπνούν σε μια χώρα που μπορεί να τους σκοτώσει με την ανευθυνότητα των ιθυνόντων της.

Ο στόχος του Χαρίτση, κατά πώς δήλωσε, είναι πως η Νέα Αριστερά θα συγκρουστεί με τον πυρήνα των ιδεών της δεξιάς. Το 2023, η αριστερά αρθρώνει αντι-δεξιό λόγο και θαρρεί πως αυτό από μόνο του αρκεί. Μα, κι η ίδια η δεξιά όλο και απο-δεξιώνεται. Δηλαδή, η δεξιά η σημερινή δεν έχει σχέση με τη δεξιά του 1960. Η αριστερά γιατί δεν θέλει να συγχρονίσει τον βηματισμό της; Ο Στέφανος Κασσελάκης ήρθε έχοντας υποσχθεί πλείστες όσες τομές. Έκανε ήδη μπόλικα επικοινωνιακά λάθη. Πίστεψε ότι τα μυαλά είναι φρέσκα, πλέον, ότι απευθύνεται σε ανθρώπους που θέλουν να σηκώσουν μανίκια. Οι αριστεροί όμως καρεκλοκένταυροι και οι γηραλέοι μητεροπατέρες παλαιών αγώνων σκίζουν τα ιμάτιά τους για να μην αλλάξει τίποτα ουσιαστικό. Τα περισσότερα στελέχη της σημερινής Αριστεράς την έχουν απογυμνώσει από κάθε ουσιαστική διάθεση ανανέωσης και προόδου, ο λόγος τους είναι αντιδραστικός (με μικροαστικό, κάλπικο τις περισσότερες φορές τρόπο) και δεν έχουν ουσιαστικές προτάσεις για τον τόπο. Μοιάζει, κάποιες φορές, σα να μην γνωρίζουν ότι διεκδικούν την διακυβέρνηση, την διαχείριση δηλαδή, το μάνατζμεντ, ενός τόπου, μιας χώρας.

Ο Αλέξης Χαρίτσης διευκρίνισε πως «δεν είναι ο στόχος μας να επιστρέψουμε πίσω το ρολόι του χρόνου» αλλά «θέλουμε μια νέα σύγχρονη, ευρωπαϊκή αριστερά» που θα είναι «αξιόπιστη μαχητική» αλλά και «ευρύχωρη και ανοιχτόμυαλη». Οι λέξεις είναι αδειανά πουκάμισα. Αν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, η Αριστερά θα ήταν ενωμένη, οι αριστεροί συσπειρωμένοι και, πιθανώς, ναι, θα κυβρενούσαν την Ελλάδα. Θέλει η Νέα Αριστερά να κυβερνήσει την χώρα; Ούτε ένα λογότυπο της προκοπής δεν κατάφερε να φτιάξει. Ποια χώρα;

.