Η διαμαρτυρία των μελών της Κίνησης Πολιτών της Πάρου που ξεκίνησε από τη διάσημη παραλία της Σάντα Μαρία, τελικά μετατράπηκε σε κίνημα. Κάτοικοι του νησιού με όπλο την πετσέτα τους προσπαθούν να ελευθερώσουν τους αιγιαλούς από τις ασφυκτικά τοποθετημένες ξαπλώστρες. Εκτός από τη Σάντα Μαρία, διαμαρτυρία έχει πραγματοποιηθεί και στην παραλία Μαρτσέλο, ενώ το “Κίνημα της Πετσέτας” εξαπλώνεται και σε άλλα νησιά.
Η Ρόδος ήταν το πρώτο νησί που κατέδειξε τις κραυγαλέες περιπτώσεις αυθαιρεσιών και παρανομιών σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ. Μέλη του δικτύου “Ομπρέλα”, εκτός από του φαινόμενο του ιμπεριαλισμού των ξαπλωστρών, τόνισαν ότι έχει απειληθεί η σωματική ακεραιότητα πολιτών. «Υπάρχει τρομακτική έξαρση των αυθαιρεσιών. Νεαροί εκδιώκονται από διάφορους «φουσκωτούς», από την κεντρική παραλία της Ρόδου, ενώ αντίστοιχα φαινόμενα διαμορφώνονται και σε άλλες παραλίες» είχε δηλώσει ο Ιάκωβος Γρύλλης, πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδ/σου.
Αυτό δεν είναι ένα μεμονομένο περιστατικό και δεν υπόκειται σε κάποια τυχαιότητα. Απ’ ότι φαίνεται πρόκειται για συγκεκριμένη τακτική που ακολουθείται στο νησί. Ο Δημήτρης Κούκουλας, πρόεδρος της ΑΜΚΕ – ECOMUSEUM Rhodos, είχε δεχθεί δολοφονική επίθεση, σύμφωνα με τη καταγγελία του, πέρσι από μπράβους στο Χαράκι.
Μην ξεχνάμε το περιστατικό σε παραλία της Καβάλας με τον καθηγητή του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θράκης, Βασίλη Τσαουσίδη που του ζήτησαν 3 διαφορετικοί υπάλληλοι του καταστήματος εστίασης να αποχωρήσει από την παραλία. Ο ίδιος είχε τοποθετήσει την πετσέτα του στον μοναδικό ελεύθερο χώρο που υπήρχε διαθέσιμος, τα βράχια. Η τρίτη υπάλληλος τον ενημέρωσε οτι δεν είναι το αφεντικό άλλα το κατάστημα έχει άδεια από το Δήμο, πληρώνει ένα κάρο λεφτά και έπρεπε ή να πληρώσουν ή να αποχωρήσουν διότι αδικούσαν τους πελάτες που είχαν πληρώσει, σύμφωνα με τη καταγγελία του καθηγητή.
Στη συνέχεια απευθύνθηκε στη Κτηματική Υπηρεσία Καβάλας, η οποία αρνήθηκε επίμονα να εξυπηρετήσει τους πολίτες, παρά την περιγραφή του περιστατικού που έλαβε χώρα στον αιγιαλό.
Αγώνα δίνει τις τελευταίες μέρες και το νησί της Νάξου για να εξαλειφθεί το “φαινόμενο” της ξαπλωστρας. Σε φωτογραφίες που έχουν αναρτήσει μέλη του κινήματος “Σώστε τις παραλίες της Νάξου” φαίνεται αιθαίρετη καταπάτηση του αιγιαλού, ο οποίος έχει καλυφθεί με ξαπλώστρες από άκρη σε άκρη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση φτάνουν -σχεδόν- μέχρι τον δρόμο.
Εισαγγελική παρέμβαση σημειώθηκε με πρωτοβουλία της νέας Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, μετά τις διαδοχικές καταγγελίες που έχουν πραγματοποιηθεί σε νησιά και σε άλλες παραλίες άνα την Ελλάδα. Η παρέμβαση αφορά δύο περιπτώσεις στο νησί της Πάρου, στο οποίο έχουν πέσει πάνω του οι προβολείς της δημοσιότητας.
Σε όλα τα νησιά οι πολίτες έχουν αντικαταστήσει τις απούσες ελεγκτικές αρχές ή μάλλον τους παρατηρητές του φαινομένου. Πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα που είναι επιζήμιο και για τους επισκέπτες, εκτός από τους κατοίκους. Τα καταστήματα εστίασης μετατρέπουν σε άβατο ένα μεγάλο ποσοστό των αιγιαλών των νησιών. Μήπως βιώνουμε τον φασισμό της ξαπλώστρας;
Οι διαμαρτυρίες στο νησί της Νάξου δεν είχαν ακουστεί μέχρι σήμερα, παρόλο που οι πολίτες “φώναζαν” για πάνω από 10 μέρες. Οι ίδιοι έχουν συγκεντρώσει τις παρανομίες, μαζεύουν υπογραφές και ο φάκελος πρόκειται να σταλεί στην εισαγγελία. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Οι φετινές παραχωρήσεις είχαν τεράστιες αποκλίσεις σε σχέση με τις προηγούμενες σύμφωνα με τον Νικόλα Στεφάνου, μέλος της Κίνησης Πολιτών Πάρου. «Συγκεντρώσαμε από το σύστημα ΔΙΑΥΓΕΙΑ όλες τις περσινές παραχωρήσεις και φάνηκε από τις συντεταγμένες που παραχωρούνται, πως υπήρχαν τεράστιες αποκλίσεις» τόνισε ο ίδιος. Με παραχώρηση 16 τετραγωνικών μέτρων, επιχειρηματίας καταλαμβάνει έως και 500 τετραγωνικά μέτρα έκτασης στην παραλία.
Όσον αφορά τις τιμές της ξαπλώστρας στην Πάρο, κάποια σετ μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και αυτά της Μυκόνου αφού «μπορεί να φτάνουν μέχρι και τα 100 ευρώ». Επικαλούμενος το νόμο, πρόσθεσε πως «σε καμία παραλία δεν μπορεί να καταλαμβάνεται μέρος μεγαλύτερο από το μισό του μεγέθους της. Η άλλη μισή πρέπει να μένει ελεύθερη».
Προσωπικά, είχα την ευκαιρία να γυρίσω όλες τις παραλίες της Πάρου, ακόμα και τις πιο κρυμμένες. Ναι, στο μεγαλύτερο ποσοστό των παραλιών επικρατεί το συγκεκριμένο φαινόμενο που σε αναγκάζει να ταλαιπωρηθείς μέχρι να βρεις την παραλία που δεν έχει καταληφθεί. Η αγνότητα του τοπίου χάνεται και το μάτι σου δεν μπορεί να δει τίποτα άλλο πέρα από τα “ξύλινα κρεβάτια” και τις μαξιλάρες που καλύπτουν τη μεγαλύτερη έκταση της χρυσαφένιας άμμου.
Η ασυδοσία των επιχειρήσεων πλήττει τον τουρισμό, αλλά μάλλον έπρεπε να μπει ο Αύγουστος για να υπάρξει κάποια παρέμβαση. Εκτός από τις παραλίες του Μαρτσέλο και της Σάντα Μαρία, οι παραλίες: Κολυμπήθρες, Φάραγκας, Πούντα (όχι αυτή που είναι απέναντι από την Αντίπαρο), Μοναστήρι, είναι έρμαια των επιχειρήσεων.
Η πετσέτα στον ώμο είναι το νέο πλακάτ διαμαρτυρίας, έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει χώρος για να την βάλουν κάπου αλλού. Ζούμε στη χώρα που οι επιχειρήσεις είναι κράτος εν κράτει και έχουν τη δύναμη να διώχνουν λουόμενους από την παραλία και σε κάποιες περιπτώσεις να τους τραμπουκίζουν. Γιατί να μην το κάνουν άλλωστε; Δεν υπάρχει κανείς για να τις σταματήσει. Όλοι “πέφτουν” από τα σύννεφα, αλλά τουλάχιστον πέφτουν στον πλουτισμό.
Το μεγαλύτερο ποσοστό της μίσθωσης το κρατούν οι δήμοι, ενώ το μικρότερο πηγαίνει στο κράτος. Συνήθως αποδίδεται κατά 70% στο Δήμο και 30% στο κράτος. Φέτος είναι 60% και 40%.
Ο μεγαλύτερος θεατής της ξαπλώστρας, λοιπόν, φαίνεται να είναι οι δήμοι, αν τους ψάχνετε μπορεί να τους βρείτε σε κάποια από αυτές της πρώτης σειράς, πιθανολογώ. Οι τουρίστες έρχονται και ζουν τον ελληνικό μύθο της ασυδοσίας. Τουλάχιστον παίρνουν μία πολύ καλή γεύση του πολιτισμού μας. Όμως, οι καταγγελίες δεν σταματάνε στην Πάρο και στην Νάξο, που δεν ξέρουμε αν τελικά θα αλλάξετε τον αέρα σας.
Καταγγελίες υπάρχουν και για τη παραλία Φαλάσαρνα της Κρήτης από τη “Πρωτοβουλία πολιτών να σώσουμε τη Φαλάσαρνα- save Falasarna”, σύμφωνα με το Cretalive. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση στα social media: «Όσον μας αφορά ως κίνηση έχουμε αναδείξει τις προσπάθειες συγκεκριμένου επιχειρηματία να ιδιωτικοποιήσει και ιδιοποιηθεί την παραλία παχιά άμμος (μεγάλη παραλία) στη Φαλάσαρνα, μέσω ενός φαραωνικού τουριστικού χωριού!!! Μια παραλία που έχει αξιολογηθεί από εκατομμύρια επισκέπτες ως μία από τις 25 καλύτερες παραλίες στον κόσμο. Είναι ο ίδιος επιχειρηματίας που διαλαλεί την περιβαλλοντική του ευαισθησία, την ίδια στιγμή που πρωταγωνιστεί σε ένα σύνολο παραβάσεων. Και είναι ο ίδιος επιχειρηματίας που ακόμα και τώρα κάνει αιτήσεις να στήσει «καντίνες» σε όλο το μήκος της παραλίας, έτσι ώστε, εκμεταλλευόμενος την απαράδεκτη νομοθεσία περί όμορων επιχειρήσεων, να «κλείσει» και καταλάβει όλη την μεγάλη παραλία».
Μάλλον είναι κάποια νέα “πανδημία” που αρρωσταίνει τις ακτές, με αποτέλεσμα να της αποφεύγουμε. Ο μόνος τρόπος για να μην κολλήσουμε είναι να πληρώσουμε το φάρμακο/αντίτιμο για το σετ που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει τιμές φαρμακείου. Οι πρωτοβουλίες των κατοίκων είναι οι μόνες που μπορούν να μας βοηθήσουν για το εμβόλιο της ασθένειας της ξαπλώστρας, μόνο έτσι θα θεραπευτούν οι παραλίες από τον “ιό”.