Ας ξεκινήσουμε μιλώντας με στοιχεία και νούμερα, που είναι πάντα αδυσώπητα και λένε την αλήθεια: Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, την περασμένη εβδομάδα, στο διάστημα μεταξύ 25 Ιουλίου και 2 Αυγούστου, δηλώθηκαν στη χώρα μας 122.230 κρούσματα της νόσου έναντι 136.077 την εβδομάδα από 18 έως 24 Ιουλίου. Κατά μέσον όρο δηλώθηκαν 17.461 κρούσματα ημερησίως έναντι 19.436.

Ωστόσο, οι θάνατοι από επιπλοκές λόγω covid-19 αυξήθηκαν δραματικά, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για την προηγούμενη εβδομάδα 355 θανάτους, που σημαίνει περισσότερους από 50 θανάτους ασθενών με COVID-19 ημερησίως – μιλάμε για νούμερα που μπορεί αν φαίνονται μικρά, αλλά, λόγου χάρη, πέρσι τέτοια εποχή είχαμε 10-12 νεκρούς ημερησίως. Σε σχέση με την εβδομάδα από 18 έως 24 Ιουλίου, οι θάνατοι μεταξύ 25 Ιουλίου και 2 Αυγούστου έχουν αυξηθεί κατά 21% (271 θάνατοι).

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Σημαίνει ότι ο κορονοϊός καλπάζει. Ότι η covid-19 επελαύνει και εμείς αδιαφορούμε.

Αδιαφορούμε όλοι μας όμως -κυρίως, ασφαλώς, το κράτος, που, ευσχήμως και τεχνηέντως, για να μην επιβαρύνει περαιτέρω την δημόσια εικόνα του, «έκοψε» την καθημερινή ενημέρωση για τα κρούσματα (ίσως δεν είχε υψηλή τηλεθέαση, ποιος ξέρει;)

Το ίδιο κράτος που δεν έχει επανδρώσει όχι πλήρως, αλλά ούτε καν επαρκώς το εθνικό σύστημα υγείας με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό και έχει αφήσει το καράβι να πηγαίνει μόνο του προς τα βράχια (της ανοσίας της αγέλης ίσως).

Οχι ότι και εμείς είμαστε τίποτα προσεκτικοί βέβαια: ισόποσα ενθαρρυμένοι (από την τριπλή δόση εμβολίου που έχουμε λάβει) και ψυχοσωματικά εξουθενωμένοι (από την δίχρονη αυτή περιπέτεια αλλά και τις διαρκείς παλινωδίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη ως προς την διαχείριση της πανδημίας), έχουμε παραδώσει πνεύμα. Απλά, δεν μπορούμε άλλο.

Οι αντοχές μας διαρκώς και μειώνονται, η μάσκα σε κλειστούς χώρους αποτελεί παρελθόν εδώ και μήνες (με την ανοχή ή όχι όλων μας), ενώ τις προάλλες που μπήκα στον ΟΣΕ για ένα σύντομο ταξίδι με τρένο, στο βαγόνι που καθόμουν, μόνο 2 ή 3 άτομα φορούσαν μάσκα. Με κλειστά παράθυρα και τον, ως συνήθως ύποπτο κλιματισμό, να ανακυκλώνει τα ένοχα σωματίδια της covid-19 σε όλο τον χώρο.

Για να το ξεκαθαρίσουμε, και εγώ χωρίς μάσκα ήμουν. Αλλά εγώ, όπως προσπαθώ να πείσω τον εαυτό μου, είμαι «ταύρος», το ανοσοποιητικό μου είναι στο ταβάνι, δεν κολλάω, και λοιπά που μέχρι στιγμής δεν μου έχουν κοστίσει, αλλά ενδεχομένως να τα πληρώσω στο εγγύς μέλλον. Οψόμεθα.

Θα το επαναλάβω πάντως, για να γίνει απολύτως κατανοητό: κάθε κρατική νύξη περί «κοινωνικής ευθύνης» έχει πάει περίπατο εδώ και καιρό και είναι παντελώς έωλη – το συγκεκριμένο αφήγημα έχει «σκάσει» ήδη στα μούτρα των εμπνευστών του, ήδη από το 2021.

«Είμαστε πια στο τέλος, το ξέρουμε ότι είμαστε στο τέλος (της πανδημίας)» δήλωνε ο πρωθυπουργός Κυριακος Μητσοτάκης τον Φεβρουάριο του 2021 στέλνοντας, όπως αποδείχτηκε, ένα τελείως λανθασμένο μήνυμα.

Οι γιατροί και οι επιδημιολόγοι διαφωνούσαν μεταξύ τους ακόμη και για τα απολύτως βασικά α, ο «εθνικός γιατρός» Σωτήρης Τσιόδρας στην συνέχεια έφαγε μερικά ωραιότατα «Χ» από την ίδια αυτή κυβέρνηση που τον έχρισε, μετά βαϊων και κλάδων, ως «εθνικό γιατρό» και αποσύρθηκε διακριτικά στις κουίντες της πανδημίας, συγγράφοντας εκθέσεις (που έμειναν περιέργως καταχωνιασμένες μέσα στα συρτάρια των αρμοδίων) σχετικά με την επέλαση του κορονοϊού και την αλματώδη άυξηση των κρουσμάτων ελέω της κρατικής αδιαφορίας.

Μπορεί λοιπόν, μετά από όλα αυτά, κάποιος να κατηγορήσει εμένα, τον τάδε ή την δείνα για «κοινωνική αδιαφορία»; Πιστεύω πως όχι. Εκτός αν ζει εκτός τόπου και χρόνου.

Εντωμεταξύ, την ώρα αυτή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, αργοπεθαίνει και ξεψυχάει κάπου στην Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη ακόμη ένας συμπολίτης μας -ένας από τους 50-55 που θα πεθάνουν και σήμερα (και θα το μάθουμε ετεροχρονισμένα, μετά από καμία εβδομάδα, γιατί, διάολε, τι είναι ένας ακόμη νεκρός, ένα απλό στατιστικό στοιχείο είναι).

Μισό όμως, γιατί έχουμε μια πολύ σημαίνουσα παρέμβαση από τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος μιλώντας προ ημερών στην ΕΡΤ, είπε κατά λέξη: «Δεν περιμέναμε τόσο μεγάλη μεταδοτικότητα μέσα στο καλοκαίρι. Πρώτη φορά το βλέπουμε, όταν ο κόσμος είναι σε ανοικτό χώρο. Σε κάθε περίπτωση, η νοσηρότητα είναι μισή από ότι πέρυσι. Είμαστε σε αρκετά καλή κατάσταση και το παρακολουθούμε».

Περίεργο, εμείς δεν νιώθουμε έτσι.  Γιατί, πλην του ζεν Μαγιορκίνη, υπάρχουν, ευτυχώς και αυτοί που βαράνε καμπανάκια ενόψει φθινοπώρου:

Π.χ., για μια «σιωπηλή επέλαση του Covid που έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα» έκανε προ ημερών λόγο ο διευθυντής ΕΣΥ της Β’ μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

Συγκεκριμένα μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Καπραβέλος επισήμανε ότι «ο Ιούλιος μήνας μάς έδωσε εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα, μαζί με περίπου 800 νεκρούς».

«Η σιωπηλή επέλαση του κορωνοϊού, χάρη και στα ακραία χαλαρωτικά μέτρα, μας έφερε ολέθρια αποτελέσματα. Τον Ιούλιο είχαμε περίπου 500.000 κρούσματα και σχεδόν 800 θανάτους. Μη το παίρνουμε αψήφιστα», τόνισε, προσθέτοντας ότι «είμαστε ανήσυχοι για τον Αύγουστο που είναι ένας μήνας με μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμού».

Μα γιατί να είμαστε ανήσυχοι; Δεν το καταλαβαίνω.

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης επισήμανε πως «υπάρχει μια τεράστια, κρυφή διασπορά στην κοινότητα, η οποία δεν αποτυπώνεται στα τεστ», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «αυτό που περνάμε τώρα, είναι ίσως είναι το μεγαλύτερο κύμα (πανδημίας) που έχουμε περάσει».

«Δεν με τρομάζει το φθινόπωρο, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ξεπεράσουμε αυτό το κύμα που συνδέεται με χαλαρή συμπεριφορά στις διακοπές. Είμαι σίγουρος ότι τον Σεπτέμβριο θα πράγματα θα βρίσκονται σε ύφεση και θα είναι πολύ καλά», πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης.

Αλλά αφού αυτό ειναι το μεγαλύτερο κύμα της πανδημίας που έχουμε περάσει τότε πώς ο καθηγητής Μαγιορκίνης μας καθησυχάζει ότι «Είμαστε σε αρκετά καλή κατάσταση και το παρακολουθούμε»; Περίεργο, πάλι κάτι δεν καταλαβαίνω. 

Αγρόν ηγόρασαν και οι Ιταλοί

Εντωμεταξύ, και οι Ιταλοί, ως κλασικοί τάλε κουάλε, περνάνε τα ίδια. Όπως σημείωνε προ ημερών ο ανταποκριτής της DW από την Ρώμη, ο Θόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελάκης, «η πανδημία του κορονοϊού καλπάζει. Στην φάση αυτή οι θετικοί στον κορονοϊό κάτοικοι της χώρας, ξεπερνούν το 1.400.000, ενώ τα κρούσματα, την τελευταία εβδομάδα, ξεπέρασαν και αυτά, ως μέσο όρο, τα 100.000 την ημέρα».

«Οι μάσκες δεν χρησιμοποιούνται – ή χρησιμοποιούνται ελάχιστα – στα πάρτι που οργανώνονται στις παραλίες, τις υπαίθριες συναυλίες, σε καφέ και εστιατόρια της Ρώμης, του Μιλάνου και σε όλες τις μεγάλες πόλεις, όπου υπάρχει πολυκοσμία. Η καραντίνα, επισήμως, συνεχίζει να ισχύει για τους θετικούς στην ασθένεια, αλλά στην πραγματικότητα, τα σαββατοκύριακα η Ρώμη είναι άδεια και οι παραλίες γεμάτες. Τώρα, το ιταλικό υπουργείο Υγείας παραδέχεται – εμμέσως – ότι έγιναν κάποια λάθη και προσπαθεί να αλλάξει πορεία πλεύσης. Ο υφυπουργός Υγείας Πιερπάολο Σιλέρι, τόνισε ότι μπορεί η παραλλαγή αυτή του ιού να είναι ηπιότερης μορφής, αλλά συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα σε όσους έχουν χρόνιες παθήσεις. Άρχισαν να ξανανοίγουν τα εμβολιαστικά κέντρα αν και είναι δύσκολο να σκεφθεί κανείς ότι ενώ όλοι φεύγουν διακοπές, θα υπάρξει μαζική προσέλευση. Τα θέρετρα της Σαρδηνίας, της Σικελίας και όλων των τουριστικών περιοχών είναι γεμάτα. Συγχρόνως, όμως, από τα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων, οι Ιταλοί γιατροί ζητούν λίγη αυτοσυγκράτηση και σωφροσύνη, για να μην περάσουν, ένα «μαύρο», γεμάτο στρες καλοκαίρι», αναφέρει ο συνάδελφος από την Ρώμη.

Και όλα αυτά συμβαίνουν σήμερα, 4 Αυγούστου, την ίδια στιγμή που οι επιστήμονες και οι υγειονομικές αρχές αναμένουν νέα έξαρση της επιδημίας το φθινόπωρο. Είναι προφανώς εντελώς δεδομένη η αύξηση των κρουσμάτων από τους φθινοπωρινούς μήνες και μετά, καθώς με την επιστροφή των δραστηριοτήτων σε κλειστούς χώρους πιθανότατα θα μολυνθούν και πολλοί από όσους έχουν μείνει απρόσβλητοι στη διάρκεια του τωρινού κύματος της «Ομικρον».

Στα εξαιρετικά (απ)αισιόδοξα νέα, προ ημερών το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) στην τελευταία επιδημιολογική του έκθεση συμπεριλαμβάνει τη χώρα μας στις χώρες με τάση αύξησης στον αριθμό των θανάτων ασθενών με COVID-19 . Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, το διάστημα 11 έως 24 Ιουλίου είχαν καταγραφεί στη χώρα μας 47,3 θάνατοι ασθενών με COVID-19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Υψηλότερο αριθμό θανάτων σε αναλογία πληθυσμού είχε μόνο η Μάλτα (50,4 ανά εκατ. πληθυσμού) και μετά την Ελλάδα, ακολουθούσε η Νορβηγία (33,6), η Κροατία (27,3) και η Ιταλία (22,7).

Αυτά όμως, θαρρώ, είναι χαζομάρες του ECDC.

Εγώ πιστεύω ότι είμαστε σε καλή κατάσταση και το παρακολουθούμε.