Στους δρόμους οι αγρότες, στους δρόμους οι φοιτητές, στους δρόμους οι εργάτες και όλος της κοινωνίας ο παραπονεμένος λεκές. Η καραντίνα μοιάζει βαθύ παρελθόν, οι συναθροίσεις, οι διαδηλώσεις και οι κινητοποιήσεις δίνουν και παίρνουν, η κοινωνία δείχνει εμφανή σημάδια αγανάκτησης με την ακρίβεια, με την ζωή που όλο και περισσότερο επιβίωση καταντά. Μοιάζει να είμαστε περισσότερο επιζήσαντες, παρά ζωντανοί. Κυβερνητικά στελέχη έχουν εκφραστεί ξεκάθαρα σε σχέση με την διαφωνία τους απέναντι σε τέτοιες κινήσεις. Θεωρούν ότι αυτή η πόλη δεν πρέπει να σταματά, δεν πρέπει να διακόπτει την κυκλοφορία των παραζαλισμένων χάμστερ που τρέχουν ολημερίς από δουλειά σε σούπερ μάρκετ και από σπίτι σε γυμναστήριο και από εκεί σε κάποιο ραντεβού. (Όταν βέβαια, προ δύο εβδομάδων, είχαν μαζευτεί 50 μάξιμουμ άτομα στην πλατεία Βικτωρίας με πανώ υπέρ του γάμου ομόφυλων ζευγαριών, κάποιος είχε βρει καλή ιδέα να κλείσει τον ηλεκτρικό σταθμό της Βικτώριας! Εκεί δεν διακόπτεις την κυκλοφορία!).

Τι συνέβη με την συγκέντρωση των αγροτών;

Συνεπείς στις δεσμεύσεις τους, παρά τις ηχηρές ενστάσεις που ακούστηκαν για παραμονή και νέα επίσκεψη στο Μαξίμου μέχρι να δοθούν ουσιαστικές λύσεις, οι αγρότες αποχώρησαν από την πλατεία Συντάγματος,  μετά από μια ιδιαίτερη νύχτα έξω από τη Βουλή, όπου διανυκτέρευσαν, ελπίζοντας σε μια ανταπόκριση από την κυβέρνηση στα δίκαια αιτήματά τους για την επιβίωση του κλάδου κι αφού είχε προηγηθεί ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο με τη συμμετοχή τουλάχιστον 200 τρακτέρ και γεωργικών μηχανημάτων. Από ό, τι καταγράφηκε, πάνω από 10.000 – αν και 6.000 κατά την ΕΛ.ΑΣ.! – αγρότες από όλη την Ελλάδα, από τον Έβρο έως την Κρήτη, ήρθαν με 160 λεωφορεία και ιδιωτικά ΙΧ οχήματα.

Έμπρακτη αλληλεγγύη εξέφρασαν απλοί πολίτες, αλλά και συλλογικότητες στο πλαίσιο ομοσπονδιών, συνδικάτων, σωματείων, φορέων και συλλόγων εργαζομένων, φοιτητών, συνταξιούχων. Κυριάρχησαν συνθήματα όπως: «Χωρίς εμάς, τι θα φας;», «Τώρα με τα πόδια, μετά με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ», «Εργατιά, αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά», αλλά δεν είναι ότι πέτυχαν και πολλά, για να λέμε και του στραβού το δίκιο. «Ξεκαθαρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για να δοθεί κάτι στους αγρότες εν είδει επιχορήγησης», επανέλαβε εμφαντικά ο Παύλος Μαρινάκης λίγη ώρα πριν οι αγρότες αποχωρήσουν από το Σύνταγμα, αναγνωρίζοντας για άλλη μία φορά και αυτός το δίκαιο του αγώνα τους που γίνεται με αξιοπρέπεια, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, γιατί δεν τον έπαιρνε και να μην το κάνει.

Ας θυμίσουμε τα βασικά αιτήματα των αγροτών:

  • Να θεσμοθετηθεί το αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία, μιας που η επιστροφή του ΕΦΚ που έχει ανακοινωθεί δεν αρκεί καθώς η τιμή του λίτρου έχει αυξηθεί σημαντικά, συμπαρασύροντας το κόστος παραγωγής.
  • Να πέσει στα 7 λεπτά η κιλοβατώρα στο αγροτικό ρεύμα, μιας που τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, δεν αρκούν.
  • Να δοθεί επιδότηση για την αγορά αγροεφοδίων, λιπασμάτων και ζωοτροφών για «να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωράφια μας».Για τις παράνομες ελληνοποιήσεις των αγροδιατροφικών προϊόντων, οι αγρότες ζητούν επιτακτικά να μπει ένας «τέλος» στα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα από τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με τον Ρίζο Μαρούδα, μέλος της συντονιστικής επιτροπής των μπλόκων, είτε θα γίνουν νέοι αποκλεισμοί δρόμων, είτε θα αποφασιστούν άλλες μορφές κινητοποίησης. Κοινώς, οι αγρότες συνεχίζουν. Στον δρόμο. Στους δρόμους. Μέχρι να εισακουστούν. Μαζί τους και οι μελισσοκόμοι, χθες, Πέμπτη, επίσης στο Σύνταγμα. Όπως ανέφεραν αγρότες από τη Θεσσαλία, για την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται το ραντεβού με τον πρωθυπουργό, όπου θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν τον κάμπο της Θεσσαλίας, ο οποίος επλήγη από τη θεομηνία «Daniel». Οι δρόμοι θα αδειάσουν από κινητοποιήσεις για μερικές μέρες, αλλά στο τέλος του Φλεβάρη θα πραγματοποιηθεί μαζική 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Θα παραλύσει, όμως, στ’ αλήθεια, η χώρα με την πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 28 Φεβρουαρίου;

Η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε 24ωρη απεργία την Τετάρτη στις 28 Φεβρουαρίου, ενώ ανακοινώθηκε ότι θα συμμετέχουν και οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα κανένα αεροπλάνο δεν θα προσγειώνεται στα αεροδρόμια της χώρας την Τετάρτη και κατά την διάρκεια της απεργίας θα εξυπηρετηθούν μόνον οι πτήσεις που προβλέπονται από το ισχύον νομικό πλαίσιο, δηλαδή μόνο αεροδιακομιδές.

Στην προκηρυχθείσα απεργία συμμετέχουν και οι Τράπεζες όπως ανακοίνωσε η ΟΤΟΕ Τράπεζες. Συμμετέχει στην απεργία και η ΟΤΟΕ καθώς και οι εκπαιδευτικοί με ανακοίνωση της ΟΛΜΕ, ενώ χωρίς ταξί θα μείνει για δύο ημέρες η Αθήνα και συγκεκριμένα στις 27 και 28 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ). Επίσης, προγραμματίζεται συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Μεταφορών. Μεταξύ άλλων, και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (Π.Ο.Θ.Α.) θα συμμετάσχει και αυτή στην 24ωρη Πανεργατική Απεργία της 28ης Φεβρουαρίου που έχουν εξαγγείλει τα Εργατικά Κέντρα της χώρας, η ΑΔΕΔΥ και μια σειρά Συνδικάτα.

Η ΑΔΕΔΥ καλεί σε συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 π.μ. Και καλεί τους πάντες.

Την κήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής Πανδημοσιοϋπαλληλικής Απεργίας την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024, με κεντρικό σύνθημα «Τα ΚΕΡΔΗ τους ή οι ΖΩΕΣ μας», αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ. Η απεργία, η οποία καλύπτει σύμφωνα με Ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ όλους τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, έχει κεντρικά αιτήματα πραγματικές αυξήσεις 10%, την επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, την προσμέτρηση στη μισθολογική εξέλιξη της προϋπηρεσίας της διετίας 2016 -17, την αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης κι ανθυγιεινής εργασίας, την αύξηση του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ και τη στελέχωση με μόνιμους υπαλλήλους όλων των κρίσιμων δημόσιων φορέων, όπως υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, ασφάλιση κ.α). Αυτή είναι η Ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ ΑΠΟΦΑΣΗ του Γενικού Συμβουλίου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

24ωρη Πανελλαδική Απεργία Τετάρτη 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024 Το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στη συνεδρίασή του στις 2.2.2024, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής Πανδημοσιοϋπαλληλικής Απεργίας την Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024. «Τα ΚΕΡΔΗ τους ή οι ΖΩΕΣ μας» Δυναμώνουμε τη φωνή μας και απαιτούμε να μπει τέρμα στη πολιτική που υποτιμά τη ζωή των εργαζομένων, που πετσοκόβει μισθούς και δικαιώματα, που ιδιωτικοποιεί υπηρεσίες, υποβαθμίζοντας τη λειτουργία τους με την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση και συνεχίζοντας ένα χρόνο μετά το έγκλημα των Τεμπών την προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών υπευθύνων. Απαιτούμε ζωή με δικαιώματα, δουλειά με πραγματικές αυξήσεις 10% κι όχι την κοροϊδία του 1,5 ευρώ την ημέρα, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας. Να δοθεί πίσω ο 13ος και 14ος μισθός, να καταργηθεί το χαράτσι της εισφοράς αλληλεγγύης, να προσμετρηθεί στη μισθολογική εξέλιξη η προϋπηρεσία της διετίας 2016 -17, να αυξηθεί και να επεκταθεί το επίδομα επικίνδυνης κι ανθυγιεινής εργασίας, να αυξηθεί το αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ. Να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμους υπαλλήλους όλοι οι κρίσιμοι δημόσιοι φορείς (υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, ασφάλιση κ.α) και να φτιαχτούν όλες οι αναγκαίες υποδομές. Η απεργία καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας. Όλοι στον Αγώνα! Όλοι στην Απεργία! Από το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Επίσης, ένας τεράστιος κατάλογος, που όλο και μεγαλώνει, με φορείς, Συνδικάτα, Σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, δηλώνει το «παρών» στην απεργία στις 28 Φεβρουαρίου, που, παρεμπιπτόντως, είναι και η ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών όπου έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι και προκάλεσε ανείπωτη θλίψη σε όλη τη χώρα.

Οι δρόμοι θα κατακλυστούν, αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα και με την βούληση των σωματείων και των ανθρώπων που έχουν ανακοινώσει την συμμετοχή τους στην Απεργία. Μες στο λεωφορείο 608 ήταν κολλημένη μια αφίσα με το γενικό κάλεσμα και ένα κορίτσι την φωτογράφισε. Την έστειλε κάπου και την άκουσα να κάνει ηχητικό μήνυμα: «να πάμε κι εμείς, ρε μαλάκα, δεν πάει άλλο, πάλι δεν θα’ χω να φάω τέλος του μήνα». Ε, δεν πάει άλλο. Αυτό είναι αλήθεια.

Η ψηφιακότητα στέρησε μπόλικη από την ζωντάνια του κινήματος. Αλλά οι δρόμοι είναι πάντοτε εκεί. Και η δημοκρατία χρειάζεται τους δρόμους και όσους/ες τους γεμίζουν για καλό λόγο. Σε όλη την Ευρώπη, που πάει να κρύψει σαν άλλο πορτρέτο Ντόριαν Γκρέι, πολλές από τις ρυτίδες και τις αμυχές που έχει δεχθεί το πάλαι ποτέ αλαβάστρινο, πρωτοπόρο πρόσωπό της, ο κόσμος ξεσηκώνεται. Υπάρχουν χίλιοι λόγοι. Η ζωή διεκδικείται κάθε μέρα και αυτό είναι προσωπική υπόθεση του καθενός. Αλλά, από καιρού εις καιρόν, έχει απόλυτο και καίριο νόημα να διεκδικείται και σε συλλογικό επίπεδο, φωναχτά, αλαλαχτά, ενωτικά, απελευθερωτικά. Στους δρόμους, λοιπόν…

ΥΓ: Χρειάστηκαν πολλά Pride για να έρθει ένα νομοσχέδιο. Πολλές κινητοποιήσεις άλλαξαν πράγματα, επηρέασαν στην λήψη αποφάσεων. Γιατί όχι και αυτήν την φορά; Η 28η Φεβρουαρίου 2024 ας είναι μια αξέχαστη μέρα για την δημοκρατία, για την χώρα, για εμάς τους ίδιους.