Σίγουρα σας έχει τύχει κάποια στιγμή να προσπαθείτε να αποφασίσετε ποιο θα είναι το μαγαζί που θα βγείτε με τη παρέα σας, αλλά να μην καταλήγετε πουθενά. Δεν μιλάμε για την περίπτωση που υπάρχουν διαφωνίες περί της τοποθεσίας. Είναι η περίπτωση που κανείς δεν εκφράζει την άποψη του για τον προορισμό και ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλον, λέγοντας τη γνωστή φράση σε όλους μας: «δεν έχω κάποια προτίμηση».

Η λήψη μίας, κατά τ’ άλλα φαινομενικά απλής, απόφασης μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη ή μάλλον εμείς την κάνουμε δύσκολη. Αυτό το πλαίσιο εξόδου, είναι το πιο εύκολο ως προς την επιλογή. Εν αντιθέσει, η παρακολούθηση μίας ταινίας ή, ακόμα περισσότερο, η επιλογή ενός προορισμού για διακοπές, μπορεί να χρειαστούν παραπάνω χρόνο διαλόγου, αλλά και έρευνας.

Σε οποιαδήποτε συνθήκη από αυτές, τελικά φαίνεται ότι χρειάζονται πολλοί παράγοντες τους οποίους πρέπει να λάβετε υπόψιν. Το πιο αγχωτικό στάδιο αυτής της σκέψης είναι ότι δεν θέλετε να αδικήσετε κανέναν και μέλημά σας είναι η ευχαρίστηση όλων των μελών της παρέας ή του συντρόφου σας, ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση. Δεν θέλετε να σκεφτείτε μόνο τον εαυτό σας, άλλωστε αυτό θα ήταν εγωκεντρικό. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς: Δεν έχουν όλοι τις ίδιες προτιμήσεις.

Κάποιοι άνθρωποι εφαρμόζουν τη μαγική έκφραση «δεν έχω κάποια προτίμηση» σχεδόν σε οποιαδήποτε τέτοια συνθήκη, για να βγουν από τη δύσκολη θέση και της ίδιας της απόφασης. Ταυτόχρονα, γίνεται η χρήση της και για την αποφυγή ενός πιθανού διαπληκτισμού που μπορεί να προκύψει από τους υπόλοιπους, που έχουν εκφράσει τη γνώμη τους, αλλά έχουν διαφορετικές απόψεις.

Ο τρόπος έκφρασης του «δεν έχω κάποια προτίμηση», συνήθως αποπνέει μία νωχέλεια. Από πίσω κρύβεται μία νοοτροπία του «δε βαριέσαι παντού καλά είναι». Μία έκφραση που δεν εκφράζει κάποιο ενδιαφέρον για τη κατάσταση και τη συνθήκη και κυμαίνεται στα όρια της αδιαφορίας.

Συνήθως, όσοι έχουν υιοθετήσει αυτή τη νοοτροπία, πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο διευκολύνουν την κατάσταση και είναι οι τελευταίοι που δημιουργούν πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι το να μην τους λες την προτίμησή σου, τους οδηγεί στο να επιλέξουν μια επιλογή που τους αρέσει λιγότερο για να προσπαθήσουν να συμβιβαστούν πάνω σε μια ιδέα που μπορεί να είναι αληθινή ή να μην είναι.

Είναι καλό να έχουμε κάποια προτίμηση

Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα σε μία τέτοια συζήτηση. Δεν είναι μία ευγενική κίνηση, ίσα ίσα που μπορεί να θεωρηθεί μία πράξη αγένειας. Ακόμα και στην τελική απόφαση, όταν έχει προηγηθεί κάποια μεγάλη συζήτηση, τους ρωτάς θες να πάμε εκεί ή εκεί, απαντάνε: «δεν έχω κάποιο πρόβλημα». Οι υπόλοιποι, όμως, έχουν πρόβλημα με αυτή την πράξη που έχει άμεσο αντίκτυπο στα νεύρα τους.

Αναγκαστικά, μετά από αυτό, πρέπει να επαναληφθεί κάποια συζήτηση, κατά την οποία είτε κάποιος θα υποχωρήσει γρήγορα, είτε όλοι θα υιοθετήσουν ξαφνικά το “δεν έχω κάποιο πρόβλημα», επειδή έχουν κουραστεί από τη διαδικασία. Μία διαδικασία που είχε αρχικό στόχο τη διασκέδαση, αλλά αυτό χάθηκε στην πορεία.

Μετά από την κούραση και την πίεση όλης της εβδομάδας, σκεφτόσουν αύτη την έξοδο ως ψυχολογική λύτρωση. Τελικά, μόνο λύτρωση δεν ήταν. Έχεις βρεθεί σε αυτό το κρίσιμο σημείο, που έχεις σπαταλήσει μία ώρα άσκοπα και αναρωτιέσαι, γιατί συνεχίζεται η ανακύκλωση της ίδιας συζήτησης ξανά και ξανά. Δεν μπορεί να φύγει από το μυαλό σου ότι θα μπορούσες να είχες πιει την πρώτη σου μπύρα και να ακούς μουσική, όλη αυτή την ώρα που η χρονοτριβή έχει χτυπήσει κόκκινο. Η ψυχολογική λύτρωση θα μπορούσε τελικά να είναι το σπίτι σου, αλλά αυτό δεν το ήξερες από πριν.

προτίμηση
Eurokinissi

Η χειρότερη κατηγορία του «δεν έχω κάποια προτίμηση», είναι αυτοί που όταν καταλήγετε σε κάποιο μαγαζί, τελικά δεν τους αρέσει. Ξαφνικά, αποκτούν άποψη και τους ενοχλούν τα πάντα: το ίδιο το μέρος, η μουσική, η διαρρύθμιση, τα καθίσματα, ο σερβιτόρος και η ενέργεια του χώρου. Έχετε χρονοτριβίσει, έχετε κουραστεί, έγιναν παραχωρήσεις και στο τέλος ο «δεν έχω κάποιο πρόβλημα» που δημιουργούσε πρόβλημα, τελικά έχει. Ή έχεις από την αρχή άποψη ή δεν έχεις καθόλου. Το να δημιουργείς πρόβλημα σε μία τέτοια στιγμή, επιβαρύνει το υπόλοιπο κοινωνικό συνόλο, αφού πάλι δεν θα υπάρξει κάποια αντιπρόταση και θα ακουστεί το «δεν έχω κάποια προτίμηση».

Παρόλο που μπορεί να νομίζετε ότι κάνετε χάρη σε όλους με το να μην εκφράζετε μια προτίμηση, στην πραγματικότητα μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει. Πρέπει να λάβετε υπόψη ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά, μπορεί να κάνει κάποιο άτομο να μη σας συμπαθήσει. Η ειλικρίνεια και η άποψη, ακόμα και για τέτοια μικρά ζητήματα, που για κάποιους μοιάζουν ασήμαντα, μπορούν να δείξουν αρκετά στοιχεία του χαρακτήρα.

Η άποψη πάντα πρέπει να μοιράζετε με ευγενικό τρόπο και να είναι ενταγμένη στα κοινωνικά πλαίσια. Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να φτάνουμε στο άλλο άκρο και να γίνεται επιβολή της άποψης. Το μοίρασμα προσωπικών πληροφοριών σε οποιαδήποτε σχέση, είναι ένας τρόπος μέσω του οποίου μπορεί να εξελιχθεί. Το «δεν έχω κάποια προτίμηση», δεν εκφράζει αμεσότητα και θέληση για επικοινωνία, ενώ μπορεί να σας κάνει απόμακρους.

Το «δεν έχω κάποια προτίμηση», μπορεί να φαίνεται ως μία πράξη καλής θέλησης, όμως στην πραγματικότητα είναι μία πράξη κακής επικοινωνίας. Όλοι έχουμε προτιμήσεις, τις οποίες οφείλουμε να εκφράζουμε, γιατί με αυτό τον τρόπο μπορούμε πράγματι να βοηθήσουμε το σύνολο. Ακόμα και αν νομίζετε ότι δεν έχετε, μπορείτε να σκεφτείτε ανάλογα με τη διάθεση σας: την μουσική που θέλετε να ακούσετε, τον κόσμο που θέλετε να έχει το μέρος και το πόσο χαλαρή ή όχι θέλετε να είναι η περίσταση. Μιλήστε και βοηθήστε, η σιωπή σίγουρα δεν θα βοηθήσει σε τέτοιες περιπτώσεις.