Κάθε εβδομάδα το αγαπημένο σας FAQ Team γράφει ποια πράγματα τους ανεβάζουν (ή τους κατεβάζουν) συναισθηματικά, ψυχολογικά και εγκεφαλικά!

Δήμητρα Αθανασοπούλου

👍 Το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Αντώνη Κόκκινου και του Γιάννη Σολδάτου «Θόδωρος Αγγελόπουλος – Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ο Καθένας και η Μουσική του», που βασίζεται σε μια κασέτα που είχε χαθεί και βρέθηκε μετά από 35 χρόνια. Ο Θόδωρος  Αγγελόπουλος  και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ακούγονται να συνομιλούν σε μια εκ βαθέων καταγραφή με φόντο διάφορα ζευγάρια που συζητούν πάνω στο σε ένα διαφορετικό κάθε φορά απόσπασμα  και ο «ήχος μέσα από τη βουή της ιστορίας» πετυχαίνει το σκοπό του. Κάνει τους θεατές να θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα το σινεμά των δυο σπουδαίων σκηνοθετών.

👎 Γιατί δεν τηρούνται οι αντισεισμικοί οικοδομικοί κανονισμοί στη σεισμογενή Τουρκια και γιατί αργούμε τόσο να μιλήσουμε για τη Συρία μετά από τόσα Ρίχτερ, τόσα συντρίμμια και τόσους διαδοχικούς πολέμους;

Εύα Αναστασιάδου

👍 Η παράσταση “Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς” του Χρόνη Μίσσιου με την τολμηρή και ευρηματική σκηνοθεσία της Σοφίας Καραγιάννη, και μία καλοκουρδισμένη ομάδα ηθοποιών (ομάδα GAFF) που με μία σχεδόν χορική αφήγηση (χωρίς περιττές φιοριτούρες και υπερβολές) μας υπενθύμισαν τη γοητεία που μπορεί να ασκήσει το εμπνευσμένο και καλό θέατρο.

👎 H φρενίτιτδα της Τσικνοπέμπτης, με την ακραία υπερκατανάλωση κρέατος (σε μία κοινωνία που ήδη καταναλώνει πολύ κρέας), που μόνο αρνητικό αντίκτυπο έχει σε περιβάλλον (αλλά και στην υγεία), και που (όπως και το Πάσχα) τελικά, τα μισά θα καταλήξουν στα σκουπίδια.

Γεωργία Δρακάκη

👍 Που τόσες παραστάσεις και λάιβ ακυρώθηκαν στη γενική απεργία. Συντονισμός, ενωμένες δυνάμεις.

👎 Που κιόλας υπάρχει -εννοείται πως θα υπήρχε- το απεργιόμετρο και το επαναστατόμετρο. Πόσο καλύτερα απεργεί ή αντιδράει καθένας. Αν απεργεί ή αντιδράει. Και πολλές επαναστατικές σέλφι απο τα πάλκα της κατάληψης… Πολλές, όμως…

Γιάννης Καρδάσης

👍  M’ άρεσε η είδηση που διάβασα για ένα είδος φαλαινών (τις καμπουροφάλαινες) που πρόσφατα παρατηρήθηκε ότι έχουν σταματήσει τους μελαγχολικούς ήχους που παράγουν (που είναι σχεδόν σαν να κλαίνε), καθώς ο πληθυσμός τους δείχνει σημάδια αύξησης. Οι επιστήμονες πιστεύουν οτι οι μελαγχολικοί ήχοι που παράγουν οι εν λόγω φάλαινες ίσως είναι σημάδι μοναξιάς.

👎 Δεν μ’ άρεσε η τσίκνα που “έκατσε” πάνω από την πόλη το βράδυ της Τσικνοπέμπτης. Δεν βρίσκουν όλοι την μυρωδιά της τσίκνας ακαταμάχητη. (Και δεν χρειάζεται να είσαι vegan για να αναγουλιάσεις). Δεν μ’ άρεσε ούτε η εικόνα με τις αυτοσχέδιες και μη ψησταριές στα πεζοδρόμια και στις άκρες των δρόμων. Σε μια πόλη που το περπάτημα στα πεζοδρόμια είναι άθλος βρέθηκαν συμπολίτες μας που αποφάσισαν να μας δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο. 

Σοφία Μανδηλαρά

👍 Στον Μίλτο Τεντόγλου. Όχι γιατί πήδηξε 8.41 μέτρα, όταν ο μέσος άνθρωπος δεν μπορεί να πηδήξει 8.41 εκατοστά. Όχι γιατί βγήκε πρώτος. Γιατί αποφάσισε να βγάλει σε πλειστηριασμό τα παπούτσια για τα οποία του ακύρωσαν το πρώτο άλμα και να δώσει τα χρήματα για την σεισμόπληκτη Τουρκία. Ο Μίλτος είναι ένας από εμάς αλλά στην άριστη εκδοχή μας. Ας γίνουμε σαν τον Μίλτο.

👎 Με ποια θεσμική ιδιότητα η σύζυγος του πρωθυπουργού, χωρίς καμία σχετική γνώση, εκτός από το διακοσμητικό φενγκ σουί, αναλαμβάνει ρόλο στις αποφάσεις για το μέλλον του Αρχαιολογικού Μουσείου που θα πληρώσουμε εμείς με τα λεφτά μας, χωρίς καν να έχουν τηρηθεί βασικές αρχές λογοδοσίας και διαφάνειας στη διαδικασία; Ρητορική ερώτηση.

Μπάμπης Μελικίδης

👍 Τα ζωηρά κραξίματα από τις πολύ μεγάλες (είναι η αλήθεια) ομάδες από πράσινα παπαγαλάκια που πηγαινοέρχονται στον ουρανό! Κρυφή ελπίδα, να δω να φυτρώνουν δέντρα καφέ στα πεζοδρόμια για να φτιάχνω τον δικό μου!

👎 Η αιθαλομίχλη από το νέφος του καμένου λίπους την Τσικνοπέμπτη! Ανεβαίνοντας την Κηφισίας στις εννιά το βράδυ την Πέμπτης, ο τρόπος με τον οποίο φαίνονταν το νέφος κάτω από τα φώτα του δρόμου μου θύμισε την «Ομίχλη» του Κάρπεντερ.

Νίκος Παγουλάτος

👍 Η σειρά “Playlist” του Netflix αφορά την ιστορία του Spotify και προτείνω «να την δείτε πριν την κατεβάσουν» – ειδικά οι καλλιτέχνες που ανεβάζουν τη μουσική τους στη δημοφιλή πλατφόρμα streaming.

👎 Στο θολό τοπίο των πνευματικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα για τους δημιουργούς μουσικής.

Γιάννης Παπαϊωάννου

👍 Οι κοινές συναυλίες Aphex Τwin και Fever Ray που ανακοινώθηκαν είναι μια καλή ευκαρία για καλοκαιρινές βόλτες (σαν κάποτε) στη Γηραία Ήπειρο.

👎 Υπάρχει μια συγκεκριμένη κατηγορία δύστυχων καλλιτεχνών που αδυνατούν να ζήσουν μια (1) στιγμή γνήσιας ξενοιασιάς χωρίς το κινητό τους. Ακόμα και στις καταλήψεις και στις πορείες και στις διαδηλώσεις το ζητούμενο είναι να βγάλουν σέλφι και να δείξουν ότι είναι στην πρώτη γραμμή της επανάστασης.

Λίνα Ρόκου

👍 Οι ανοιξιάτικες ημέρες στην καρδιά του χειμώνα.

👎 Το Cunk on Εarth. Δέκα λεπτά άντεξα.

Χριστιάνα Στυλιανού

👍 Ξαναδιάβασα τις Μαριονέτες του Κλάιστ και έπεσα ξανά πάνω στη φοβερή φράση «ο παράδεισος είναι για μας κλειστός και πρέπει να κάνουμε τον κύκλο του για να δούμε αν έχει ανοίξει κάποια πόρτα από πίσω», φράση σημαντική γενικά για την εποχή που ζούμε και τους κόπους που πρέπει να καταβάλουμε.

👎 Τα ΜΑΤ τα οποία φυλάνε το Εθνικό Μουσείο και τους αρχαιολόγους να διαδηλώνουν ενάντια στις προθέσεις της κυβέρνησης για ουσιαστική ιδιωτικοποίηση των μουσείων.

Μίλτoς Τόσκας

👍 Ξεκινώ με την κοινή πορεία Καλλιτεχνών και Εκπαιδευτικών. Πολιτισμός και Παιδεία μαζί στην πρώτη γραμμή. Αυτήν την εβδομάδα κυκλοφόρησαν τρεις πολύ αξιόλογες ταινίες. Χθες αναλύσαμε το “Close” και ακολουθεί ο “Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος”, υποψηφιότητα του Ιράν για το Oscar. Μαζί τους το “Χιλή 1976”. Στη βιβλιοαναγνώσεις κρατώ το ενδιαφέρον δοκίμιο που κυκλοφόρησε από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, “Μπορεί ο Αλγόριθμος να είναι Ηθικός;” και “Στην Τρέλα” από τις Εκδόσεις Πόλις. Μεγάλη η χαρά μου επίσης για το νέο τεύχος του OLAFAQ, που επέστρεψε στο λατρεμένο μέγεθος και έγινε ανάρπαστο σε λιγότερο από 48 ώρες.

👎 Στα αρνητικά της εβδομάδας είναι ότι το “Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης” που είχε αποφασιστεί να γίνει Φίλυρο παραμένει όνειρο με τη βούλα.

Κωσνταντίνος Τσάβαλος

👍 Like που γίνομαι 46.

👎 Dislike που έγινα 46.