Παντού στα social media, άνθρωποι που δεν έχουν την παραμικρή ιδέα ή δεν αφιέρωσαν έστω και 5 λεπτά να ενημερωθούν για το τι εστί τρανς ή ιντερσεξ, ή τα κριτήρια με τα οποία ένα διαφυλικό άτομο επιτρέπεται να αγωνίζεται σε ανδρική ή γυναικεία κατηγορία αθλήματος, έχουν ξεσπαθώσει εξαπολύοντας κατάρες και μένος, ιντερφοβίας και τρανσφοβίας, για τη νίκη της Αλγερινής Ιμάνι Κελίφ στον αγώνα πυγμαχίας στην κατηγορία των 66 κιλών ενάντια στην Ιταλίδα Άντζελα Καρίνι. Υποθέσεις σαν και αυτή έχουν φτάσει να εκδικαστούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), και αθλητές που αποκλείστηκαν έχουν δικαιωθεί.
Η απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) να επιτρέψει στην Ιμάνι Κελίφ να αγωνιστεί κανονικά στο τουρνουά γυναικών της πυγμαχίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Η Κελίφ είναι γυναίκα αλλά με ανδρικά χρωμοσώματα, δηλαδή ιντερσεξ. Έχοντας αποτύχει να περάσει τα τεστ καταλληλότητας φύλου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πυγμαχίας (IBA), είχε αποκλειστεί από το περσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ωστόσο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η ΔΟΕ αποφάσισε να ακολουθήσει μια πιο χαλαρή προσέγγιση στο ζήτημα, αναγνωρίζοντας διαφορετικά κριτήρια.
Σύμφωνα με σημερινό άρθρο των New York Times, η ΔΟΕ επανεξέτασε την απόφαση της IBA και κατέληξε ότι η Ιμάνι Κελίφ πληρούσε όλους τους κανονισμούς που ισχύουν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η IBA είχε αποκλείσει την Κελίφ με βάση τα επίπεδα τεστοστερόνης, ωστόσο, η ΔΟΕ έκρινε ότι οι κανονισμοί της IBA δεν ήταν συμβατοί με τους δικούς της και αποφάσισε να την επιτρέψει στη συμμετοχή. Η ΔΟΕ υπογράμμισε την ανάγκη για τεκμηριωμένους και δίκαιους κανονισμούς, καταδικάζοντας την απόφαση της IBA ως αυθαίρετη και αντιεπιστημονική.
Η Κελίφ γεννήθηκε γυναίκα και μεγάλωσε σε ένα χωριό της Αλγερίας, όπου αντιμετώπισε σημαντικές κοινωνικές πιέσεις, καθώς ο πατέρας της της απαγόρευε να ασχολείται με την πυγμαχία. Παρά τις αντιξοότητες, συνέχισε να αγωνίζεται στην πυγμαχία και συμμετείχε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Η διάδοση της λανθασμένης πληροφορίας ότι είναι τρανς γυναίκα –η οποία δεν έχει καμία βάση και αποτελεί αποτέλεσμα της παραπληροφόρησης και της κακής εκτίμησης των γεγονότων- κατασκευάστηκε και διαδόθηκε στα social media. Και, όπως δυστυχώς γίνεται συχνά, πολλοί αναπαρήγαγαν την είδηση χωρίς καμία διασταύρωση και εκφράζοντας τυφλό μίσος.
Ο Ιταλός πολιτικός Ματέο Σαλβίνι ήταν αυτός που διάδωσε αρχικά ψευδείς πληροφορίες ότι η Κελίφ είναι τρανς γυναίκα, επιτιθέμενος σφοδρά κατά της ΔΟΕ, κατηγορώντας την για προώθηση της «woke» ιδεολογίας μέσω της απόφασης να επιτραπεί στην Κελίφ να αγωνιστεί. Ο Σαλβίνι ισχυρίζεται ότι η ΔΟΕ επιτρέπει σε «τρανς αθλήτριες» να αγωνίζονται παρά το γεγονός ότι είχαν αποκλειστεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Πυγμαχίας και εκφράζει την απογοήτευσή του για την απόφαση αυτή. Ο ίδιος, ωρυόταν στα κοινωνικά δίκτυα ότι η κίνηση αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη πολιτική ατζέντα που προωθεί «πολιτικά ορθές» πρακτικές εις βάρος των αθλητών που θεωρούνται φυσιολογικοί.
Η επίθεση του Σαλβίνι δεν είναι μόνο πολιτικά φορτισμένη αλλά και επιστημονικά αμφισβητήσιμη. Ο ίδιος φαίνεται να έχει κατασκευάσει την αναφορά περί «τρανς αθλήτριας», παραπλανώντας το κοινό για να ενισχύσει τη θέση του. Όπως είναι εμφανές, ο Σαλβίνι φαίνεται να εργαλειοποιεί ασυστόλως την υπόθεση της Κελίφ για να προωθήσει τις πολιτικές του ατζέντες, παρά το γεγονός ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική και ότι οι αποφάσεις της ΔΟΕ βασίζονται σε επιστημονικά τεκμηριωμένα κριτήρια.
Η υπόθεση της Κελίφ αναδεικνύει την ανάγκη για διάφανους και δίκαιους κανονισμούς στον αθλητισμό, οι οποίοι θα διασφαλίσουν την ισότητα χωρίς να βασίζονται σε προκαταλήψεις ή διαστρεβλωμένα στερεότυπα. Η ιντερσεξ ταυτότητα είναι ένα σύνθετο ζήτημα, που συχνά παρεξηγείται ή απλοποιείται σε υπεραπλουστευμένες αναλύσεις τύπου άσπρο-μαύρο. Η επιστήμη δεν είναι στατική. Συνεχώς προστίθενται νέα δεδομένα και γνώσεις, ιδιαίτερα σε ζητήματα όπως η ιντερσεξ ταυτότητα. Επομένως, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε την πολυπλοκότητα αυτών των θεμάτων και να αποφύγουμε τις επιφανειακές κριτικές, την παραπληροφόρηση, και τις πολιτικές ατζέντες του εκάστοτε επιτηδείου πολιτικού, προκειμένου να διασφαλίσουμε δίκαιες και τεκμηριωμένες αποφάσεις τόσο στον αθλητισμό όσο και σε άλλους τομείς της ζωής.
➠ Διαβάστε επίσης: Η απάντηση της ΔΟΕ για την Ιμάν Κελίφ