Ζούμε σε μια εποχή που όχι μόνο οι ζωές μας δεν βγάζουν πολύ νόημα, αλλά και το φαγητό που «παίζει» εκεί έξω. Κουζίνες μοριακές, γκουρμέ, μπραντσάδικα, χρυσοί σκούφοι, fusion, functional, παραδοσιακή «πειραγμένη», μπαρίστες, food bloggers, κριτικοί, εκπομπές για σεφ, concept food, concept εστιατόρια, αποδόμηση και υπερεξειδίκευση της υπερεξειδίκευσης, ω! υπερεξειδίκευση!
Ένας καταιγισμός από ονόματα, άγνωστα ονόματα που δεν μπορείς να προφέρεις ποτέ σωστά, στα οποία πολύ συχνά προηγείται το κατά τα’ άλλα ρατσιστικό επίθετο «εξωτικό», για να χαρακτηρίσει μια μακρινή και πιθανώς άγνωστη σε μας τοποθεσία που πιθανόν να μην το σηκώνει και η τσέπη μας να πατήσουμε το πόδι μας εκεί ποτέ! Οπότε το παίζουμε ξερόλες και ντίβες λέγοντας ότι έχουμε φάει Ιαπωνικό Fugu ή φρέσκα φρούτα από τη νοτιανατολική Ασία. Άντε να μην ισχύει στην περίπτωση του κρόκου Κοζάνης, όπου ίσως κάποια στιγμή όντως καταφέρουμε να πάμε.
Πολλοί από μας βρεθήκαμε λίγο-πολύ να δαγκώνουμε αμήχανα τα νύχια μας, μπροστά στη θέα ενός εντελώς ακαταλαβίστικου μενού ενός εστιατορίου, που μόνο με Σουαχίλι μας μοιάζει ή κάποιο βοήθημα που είχαμε στο γυμνάσιο για το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών.
Αποτελεί τραγική ειρωνεία λαός να στοιβάζεται σε τεράστιες ουρές αναμονής των νέων concept restaurant, να κάνει κρατήσεις 2 μήνες πριν για ένα τραπέζι, όταν γύρω μας η χώρα καταρρέει σε όλα τα επίπεδα και η χώρα βρίσκεται σε βαθιά πολιτική και κοινωνική κρίση…
Μπούτι χήνας κονφί
Εντάξει, σου αρέσει η πάπια, αλλά αυτό το κονφί της σε βάζει σε σκέψεις. Ο σολομός επίσης, το γκράβλαξ όμως δίπλα του ακούγεται λες και θα έρθει να σε κατασπαράξει. Ειδικά σε περίπτωση που κάθεσαι με «ψαγμένο» παρεάκι που είχαν μάνγκο τσατνεϋ, ψητά αποδομημένα ντολμαδάκια με κρέμα πάπιας, Açai bowls, γκράβλαξ και σετσουάν και στο χωριό τους, και χειρίζονται τα chop sticks όπως ο Keith Moon τα drum sticks στο My Generation, δύο σενάρια είναι πιθανά:
α) Είτε κάθεσαι και κάνεις την πάπια (κονφί στη συγκεκριμένη περίπτωση), κλείνεις τα μάτια και βάζεις το δάχτυλο στην τύχη σε ένα πιάτο και εύχεσαι να μην είναι απλά κάποιο dressing και γίνεις ρεζίλι, και το παίζεις ξερόλας, βλέποντας και κάνοντας, με την ελπίδα να μην σου έρθει κάτι εντελώς περίεργο.
β) Είτε ρίχνεις τα μούτρα σου και ρωτάς ή τον σερβιτόρο, που παρεμπιπτόντως μοιάζει με τον Μίστερ Σποκ από το Σταρ Τρεκ – γιος του Βουλκάνιου πρέσβη Στάρεκ και της γήινης συζύγου του που μιλούσε τη γλώσσα «Βουλκάν»-, ή τη παρέα σου για το περιεχόμενο των πιάτων, κάνοντας ένα coming out της όχι και τόσο fancy καταγωγής σου, καθώς μεγάλωσες με ταπεινά και προλεταριακά φασολάκια, μακαρόνια με κιμά και κοκκινιστό στη γάστρα.
Άλλοι θα σε κοιτάξουν αφ’ υψηλού, άλλοι θα βάλουν τα γέλια με το μενού μπροστά στο πρόσωπό τους ψουψουρίζοντας «καλά δε ξέρει τι είναι το μπεαρνέζ;», κι άλλοι -περισσότερο κατανοητικοί- θα γύρουν από πάνω σου να σου εξηγήσουν υπομονετικά πως το μπεαρνέζ είναι μια παχιά, κρεμώδης σάλτσα με κρόκους αβγών και συμπυκνωμένο ξίδι, χτυπημένα όλα μαζί σε χαμηλή φωτιά με βούτυρο που συνήθως συνοδεύει το κρέας.
…από την άλλη βέβαια, είναι ίσως και μια μορφή καταναλωτικής εμπειρίας που εν τέλει ανακουφίζει, καθώς σε βγάζει έστω και αποσπαματικά από τη μίζερη καθημερινότητα, ταξιδεύοντάς σε νοητά στους αμμόλοφους του Μαρόκο, στις ακτές της νοτιοανατολικής Ασίας, σε αγρούς με κακαόδεντρα στο Μεξικό, στην Alba της Ιταλίας για τρούφα, στην Ιαπωνία για αφροδισιακά fugu, για ζουμερό χαρ γκάο στη Νότια Κίνα, για οικολογικό χαβιάρι και σέρφινγκ στην Καλιφόρνια και από κει στην Κούβα για φρέσκους αστακούς με βουτυρένια υφή και πούρα Αβάνας.
No Mai Gai, μπαβαρουά, χαρ γκαο, τουρνεντό, πολέντα, μπεαρνέζ, σετσοuάν, σντίβ, καρπάτσιο, γκαλαντίν, γκράβλαξ, γκρατινέ, ζουλιέν, ντάμπλινγκ, παγιάρ, τερίνα, τσάτνεϊ, περίεργες σάλτσες και μυστήρια λαχανικά με παράξενα ονόματα, κοτόπουλο που μεγάλωσε εσώκλειστο σε οικοτροφείο της Λιλ και μιλάει τέσσερις γλώσσες. Ψάρι τυλιγμένο σε κόκαλα άλλου ψαριού και σβησμένο με ξεθυμασμένο αναψυκτικό από την Τιφλίδα, σαλιγκάρια με μαύρη τρούφα, κρεμολάντε πορτοκαλιού και freddo ντομάτας.
Σολωμός Gravadlax
Τι συμβαίνει άραγε και τα πιάτα των εστιατορίων ακούγονται σαν πιάτα από μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Λαβκραφτ; Μήπως πρόκειται για το γεύμα του Κθούλου; Μήπως πρόκειται για συνωμοσία των μετρ και των σερβιτόρων; Μήπως, πάλι, πρόκειται για επινόηση των σεφ, ώστε να φαίνεται ότι η κουζίνα τους βγάζει περίπλοκες δημιουργίες; Ή μήπως οι εστιάτορες πιστεύουν ότι, εντυπωσιάζοντας πρώτα τα μάτια μας, ο εντυπωσιασμός αυτός θα μας κάνει να νιώσουμε σαν αναλφάβητοι επαρχιώτες στο fine dining; Μήπως εδώ λαμβάνει χώρα ένας ασύλληπτος νέας μορφής κοινωνικός διαχωρισμός; Μήπως είναι μια συνωμοσία της κυβέρνησης για να μην ασχολούμαστε με τα δικά της κακώς κείμενα; Ό,τι και να συμβαίνει, γεγονός είναι ότι οι περίεργες λέξεις -αναπόφευκτες ή μη- μας δημιουργούν πέρα από δισεπίλυτα προβλήματα όταν παραγγέλνουμε και μια έντονη αίσθηση κατωτερότητας.
Σκέφτομαι ότι σε αυτό το σημείο θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για έναν γκουρμέ αναλφαβητισμό που με τη σειρά του δημιουργεί νέες μορφές κοινωνικών διακρίσεων.
Πέρα από την χιουμορίστική μας διάθεση, ξέρουμε ότι από τη μια αποτελεί τραγική ειρωνεία ο λαός να στοιβάζεται σε τεράστιες ουρές αναμονής των νέων concept restaurant, να κάνει κρατήσεις 2 μήνες πριν για ένα τραπέζι, όταν γύρω μας η χώρα καταρρέει σε όλα τα επίπεδα και η χώρα βρίσκεται σε βαθιά πολιτική και κοινωνική κρίση, από την άλλη βέβαια, είναι ίσως και μια μορφή καταναλωτικής εμπειρίας που εν τέλει ανακουφίζει, καθώς σε βγάζει έστω και αποσπαματικά από τη μίζερη καθημερινότητα, ταξιδεύοντάς σε νοητά στους αμμόλοφους του Μαρόκο, στις ακτές της νοτιοανατολικής Ασίας, σε αγρούς με κακαόδεντρα στο Μεξικό, στην Alba της Ιταλίας για τρούφα, στην Ιαπωνία για αφροδισιακά fugu, για ζουμερό χαρ γκάο στη Νότια Κίνα, για οικολογικό χαβιάρι και σέρφινγκ στην Καλιφόρνια και από κει στην Κούβα για φρέσκους αστακούς με βουτυρένια υφή και πούρα Αβάνας. Το μυαλό και οι γευστικοί μας κάλικες πάντα έχουν την ανάγκη να «ξεφεύγουν» από μια στυγνή πραγματικότητα, οπότε μια σημερινή Μαρία Αντουανέτα δεν θα προέτρεπε το λαό να φάει παντεσπάνι, αλλά χήνα κονφί. Βέβαια κάποια στιγμή καλό είναι και να προσγειωνόμαστε στην εγγύς πραγματικότητα.
Η θεωρία της βλακείας που αναπτύχθηκε από φιλοσόφους (και έναν ναυτικό) λέει πως αν κάτι πρέπει να φοβόμαστε, αυτό δεν είναι σίγουρα το κακό που εύκολα εντοπίζεται.
Η θεωρία της βλακείας που αναπτύχθηκε από φιλοσόφους (και έναν ναυτικό) λέει πως αν κάτι πρέπει να φοβόμαστε, αυτό δεν είναι σίγουρα το κακό που εύκολα εντοπίζεται.
Αν υπήρχε µια ανεξάρτητη πανεπιστηµιακή αρχή, που να εκπροσωπεί τα σπουδαιότερα πανεπιστήµια του κόσµου θα παρενέβαινε σίγουρα και θα έπαιρνε από κάποιους απόφοιτους που µας κυβερνούν σήµερα, πίσω τα
Αν υπήρχε µια ανεξάρτητη πανεπιστηµιακή αρχή, που να εκπροσωπεί τα σπουδαιότερα πανεπιστήµια του κόσµου θα παρενέβαινε σίγουρα και θα έπαιρνε από κάποιους απόφοιτους που µας κυβερνούν σήµερα, πίσω τα
Πότε ήταν η τελευταία φορά που νιώσατε εκείνο το μικρό λάκτισμα στην καρδιά σας, όταν ένας ιδιαίτερα ελκυστικός άνθρωπος σας χαμογέλασε τυχαία στο δρόμο;
Πότε ήταν η τελευταία φορά που νιώσατε εκείνο το μικρό λάκτισμα στην καρδιά σας, όταν ένας ιδιαίτερα ελκυστικός άνθρωπος σας χαμογέλασε τυχαία στο δρόμο;
Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.
Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε.
Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.
Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέστε ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-advertisement
1 year
Set by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
CookieLawInfoConsent
1 year
Records the default button state of the corresponding category & the status of CCPA. It works only in coordination with the primary cookie.
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Cookie
Duration
Description
_ga
2 years
The _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gat_gtag_UA_222713851_1
1 minute
Set by Google to distinguish users.
_gid
1 day
Installed by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
CONSENT
2 years
YouTube sets this cookie via embedded youtube-videos and registers anonymous statistical data.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Cookie
Duration
Description
advanced_ads_browser_width
1 month
This cookie is set by Advanced ads plugin.This cookie is used to measure and store the user browser width for adverts.
VISITOR_INFO1_LIVE
5 months 27 days
A cookie set by YouTube to measure bandwidth that determines whether the user gets the new or old player interface.
YSC
session
YSC cookie is set by Youtube and is used to track the views of embedded videos on Youtube pages.
yt-remote-connected-devices
never
YouTube sets this cookie to store the video preferences of the user using embedded YouTube video.
yt-remote-device-id
never
YouTube sets this cookie to store the video preferences of the user using embedded YouTube video.