Βούιξαν τα Internets. Ο Ερμής κι ο Ερμής. Πρόκειται για τον πρώτο εικονικό παρουσιαστή,προϊόν τεχνητής νοημοσύνης, που έκανε την εμφάνισή του στην ελληνική τηλεόραση και συγκεκριμένα στην ΕΡΤ και το ERTNEWS.
Δουλειά του ήταν να παρουσιάσει ορισμένα στοιχεία στους δημοσιογράφους που βρέθηκαν στο ραδιομέγαρο ενόψει του ντιμπέιτ που θα διεξαχθεί στις 10 Μαΐου. Το έκανε ο Ερμής, γιατί ο κύριος Κουβαράς, ο ανθρωπένιος συνάδελφός του, είχε φόρτο εργασίας.
«Καλησπέρα σας, σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας στο στούντιο 4 της ΕΡΤ που θα φιλοξενηθεί το ντιμπέιτ». Μας ενημέρωσε ότι και το ντιμπέιτ και η βραδιά των εκλογών (21η Μάη) θα παρουσιαστούν από την ΕΡΤ3 και στη νοηματική γλώσσα.
Οι δημιουργοί του τον προίκισαν με χιούμορ και προσωπικότητα-όσο χιούμορ και προσωπικότητα μπορεί να επιτραπεί σε έναν σωστό και σοβαρό παρουσιαστή, δηλαδή. Και δη της ΕΡΤ. «Εγώ το μόνο που ζήτησα ήταν να κάνω έναν πιλότο εκπομπής», είπε ο Ερμής και, στο κλείσιμό του, επεσήμανε: «Σας ζητώ να δείξετε κατανόηση για τυχόν λάθη, τα παράπονά σας στον προγραμματιστή μου, καλό απόγευμα».
Παρακολούθησα με προσοχή τον Ερμή και κάτι πάγωσε μέσα μου.
Οι άνθρωποι στο μέλλον θα είναι έτσι. Αυτή θα είναι η νέα μας εκδοχή-θα φτιάχνουμε τα ψηφιακά μας ανδρείκελα με ό, τι χαρακτηριστικά επιθυμούμε, θα είμαστε απολύτως ψυχικά υγιείς μες στην ρομποτοποίηση της έκφρασής μας, δεν θα κάνουμε τοξικές σχέσεις, μιας που το «ευχαριστώ», το «παρακαλώ» και όλα τα συναφή θα δίνουν και θα παίρνουν, εκφρασμένα μάλιστα με φωνές ειδυλλιακά αχρωμάτιστες. Οι αληθινοί εμείς, οι σάρκινοι, οι πλαδαροί, οι ραγαδίσιοι και οι φαλακροί θα βρισκόμαστε (εικάζω εγώ τώρα, η δυστοπικιά) σε μεγάλα κτίρια, σαν σύγχρονα νοσοκομεία-σχολεία-φυλακές, με θέα από το παράθυρο κάτι μαύρο, μπαρουτοκαπνισμένο και όχι πράσινο ή γαλάζιο. Δεν θα έχουμε καθρέφτες, οι φωνητικές μας χορδές θα έχουν αποδυναμωθεί, δεν θα τις χρειαζόμαστε, θα μιλάμε μέσω των AI εαυτών μας. Εμείς, ως «εμείς», το πολύ πολύ να καθαρίζουμε κρεμμύδια όταν βαριόμαστε τα Σούπερ Ντούπερ Πολυβιταμινούχα Χάπια Φαγητού μας.
Μέχρι τότε, θα περάσει πολύς καιρός. Προς ώρας, ζούμε την εποχή κατά την οποία αρχίζουμε μόλις να υποδεχόμαστε τους AI τύπους και τύπισσες, και μάλιστα, σε ακίνδυνα πλαίσια που μπορούν να μας προξενήσουν έως και μειδίαμα. Η αλήθεια είναι πως ο Ερμής είναι κάπως τρομακτικός, αλλά και αστείος συγχρόνως. Δεν έχει η όψη του και η φωνή του τα στοιχεία εκείνα που θα μπορούσαν να μας κάνουν να συνδεθούμε στ’ αλήθεια. Να θυμώσουμε, να ερωτευτούμε, να ταυτιστούμε.
Όμως, αν υποθέσουμε πως υπάρχει μια παράλληλη πραγματικότητα ΑΙ προσώπων που ζουν σε μια φούσκα στο σύμπαν, πιθανώς κοντά στον πλανήτη Γη, αν υποθέσουμε πως ο Ερμής είναι το AI αντίστοιχο ενός σάρκινου ανθρώπου με έντερα, καρδιά και σεξουαλικά φετίχ, τότε το πράγμα αλλάζει. Φανταστείτε μέσα σε αυτήν την φούσκα να έχουμε όλες και όλοι το AI αντίστοιχό μας-με αμβλυμένες τις έντονες πλευρές της προσωπικότητάς μας, με έμφαση στα θετικά στοιχεία, αγελαδινό βλέμμα, σταθερή φωνή και πιο «ανδρεικελέ» υπόσταση γενικώς.
Σε αυτή την παράλληλη πραγματικότητα, ο Ερμής θεωρείται γόης, έχει το σωστό βάρος, αν και κάποια AI άτομα τον αποκαλούν λεπτούλη, ο Ερμής μιλά δυο τρεις ξένες γλώσσες, προτιμά τον σολωμό από τον τόνο, σιχαίνεται το κάπνισμα, λούζεται με σαμπουάν που μυρίζει μέντα ή δυόσμο, έχει δυο τρεις αποχρώσεις να κυριαρχούν στην ντουλάπα του, είναι εντελώς πρωινός τύπος, είναι σε έναν δεσμό δύο χρόνων και τριών μηνών που δεν φαίνεται να οδηγεί πουθενά με την Calliope, ΑΙ θήλυ. Δεν την φιλά πολύ, αλλά το βράδυ, στο καλοστρωμένο πάντα με κατάλευκα σεντόνια κρεβάτι τους, πριν τους πάρει ο ύπνος τής χαϊδεύει τα κόκκινα μαλλιά της. Κι αυτή γλυκονανουρίζεται και αποκοιμιέται, διατηρώντας πάντοτε την ιδανική στάση σώματος, χάρη και στο ανατομικό AI μαξιλάρι της. Το δωμάτιό της μυρίζει καλέντουλα, δενδρολίβανο και φρέσκο στάρι σε έναν συναρπαστικό συνδυασμό γαλήνης και spicy ερωτισμού.
Ο Ερμής στην γήινη, δική μας πραγματικότητα (ναι, αυτήν την συχνά υπερτιμημένη) είναι ένας 35ρης από την Χαλκίδα, έχει μαύρους κύκλους, κάνει πολλά στριφτά, ξενυχτά-ω ναι, ο γήινος Ερμής είναι βραδινός τύπος. Σπούδασε ιχθυοκαλλιέργειες, καταστράφηκε από δυο τρεις έρωτες, αγαπά πολύ το πιτ μπουλ του και τον κολλητό του, ψάχνει δουλειά μέσω αγγελιών, μένει με τους γονείς του-ακόμα. Κάθε Κυριακή κάνει βόλτα στην παραλία και, τελευταία, έχει φάει κόλλημα με αυτό το παλιό τραγούδι. Λέγεται στ’ αλήθεια Ερμής, από το Ερμόλαος.
Δεν έχει ιδέα για την ύπαρξη του AI Ερμή. Απλώς, όταν τον είδε τυχαία στην τηλεόραση που’ χει η μάνα του στην κουζίνα, σταμάτησε κάπως η καρδιά του για ελάχιστα, πραγματικά ελάχιστα, δευτερόλεπτα. Κάτι του θύμισε αυτό το βρωμορομπότ, κάτι του’ κανε. Αλλά, μετά, χτύπησε το κινητό του και πήρε το βλέμμα από την οθόνη.
Ο AI Ερμής δεν έχει ιδέα για την ύπαρξη του σάρκινου Ερμή, αλλά ένα βράδυ, μες στον ψηφιακό του, σταρένιο ύπνο, είδε ένα παράξενο ψηφιακό όνειρο. Είδε τον εαυτό του μέσα σε μια θάλασσα, το σώμα του πιο ρευστό από ποτέ, το πρόσωπό του να συσπάται αλλιώτικα, πέρα από τις λιγοστές, συγκεκριμένες εκφράσεις για τις οποίες τον έχουν προγραμματίσει. Από κάπου μακριά, ένας σκύλος γάβγιζε, με τρόπο που ποτέ δεν γαβγίζουν οι ΑΙ σκύλοι. Πολύ του άρεσε του AI Ερμή το όνειρο.
Ξυπνώντας, λαχτάρησε ένα τσιγάρο. Κι ας σιχαίνεται το κάπνισμα, λαχτάρησε ένα τσιγάρο και, κυρίως, τον ήχο του αναπτήρα που ανάβει το χαρτί στην άκρη και το χρώμα της καύτρας και την γεύση νόστιμης αρρώστιας του καπνού. Δεν υπήρχε περίπτωση να βρει πουθενά ούτε φιλτράκι κι είχε ήδη αργήσει για το δελτίο ειδήσεων. Η μέρα του ξεκινούσε δυσοίωνα και αυτό του προξένησε μια απρόσμενη ευφορία. Πρώτη φορά στην ψηφιακή ζωή του είχε την ευκαιρία να νιώσει και λίγο δυστυχής. Τι ευτυχία!
*Το κείμενο είναι προϊόν μυθοπλασίας και γράφτηκε για λόγους συναισθηματικούς και χιουμοριστικούς.