Τα νέα είναι εκπληκτικά. Αν δεν πεθάνουμε από πόλεμο, πείνα, κλιματική αποκάλυψη, φωτιές, πλημμύρες, πανδημία, φιόγκους στις μεσημεριανές εκπομπές ή πολύ αμφιλεγόμενα μέικ απ με σχεδόν ανθυγιεινή ποσότητα κονσίλερ στα μούτρα, θα πεθάνουμε γιατί αναπνέουμε δηλητήριο, ο αέρας που αναπνέουμε είναι στα χειρότερα του. Η έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σε περισσότερες από 6.000 πόλεις σε 117 χώρες -το δημογραφικό δείγμα είναι υπερπλήρες, καλύπτοντας το 80% των αστικών περιοχών του κόσμου- είναι διθυραμβική.

Το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού, αναπνέει αέρα που δεν πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλείας. Βασικά όλοι αναπνέουμε δηλητήρια, σκόνες και το 2016, πριν την πανδημία μετρήσαμε περίπου 4.2 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι που οφείλονται στα PM2.5ΜΜ αιωρούμενα σωματίδια.

Πώς;

Έτσι: Το διοξειδίου του αζώτου -βλ. ΝΟ2- που εκλύεται στην ατμόσφαιρα από ανθρωπογενείς δραστηριότητες (αμάξια, εργοστάσια, σταθμοί ενέργειας, κατασκευαστικές ονειρώξεις με συνθήκες σύγχρονης δουλείας, ο πόλεμος κοκ.) μπορεί με ευκολία Μενεγάκης στο τηλεμάρκετινγκ να ερεθίσει τους πνεύμονες προκαλώντας αλλεργίες, φλεγμονές, άσθμα και μειώνοντας την εύρυθμη λειτουργία τους. Η έρευνα διευκρινίζει όχι ότι απλά μπορεί να καταστρέψει το μέσα μας αλλά το κάνει.

Η αισιόδοξη αυτή έρευνα θέλει μόλις το 23% των ανθρώπων σε 4.000 πόλεις να αναπνέουν αέρα με διοξείδιο του αζώτου εντός των επιτρεπόμενων ορίων του ΠΟΥ. Επίσης τα αποτελέσματα έχουν μια ξεχωριστή θέση για Μεσόγειο, ειδικά προς τη δική μας πλευρά, αυτή που γίνονται push backs αλλά είναι ακόμη μια μέρα, την γνωστή.

Η έρευνα καταδεικνύει ότι εδώ, ως άλλος Ολλανδός τουρίστας στην Πάτμο που ζει το μύθο του, το διοξείδιο του αζώτου είναι στα καλύτερα του στη Μεσόγειο που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες ποσότητες ΝΟ2 για να μη λείψει σε κανέναν. Αυτά τα λέει ο ΠΟΥ που οκ, δεν χαίρει εκτίμησης από πολλούς αλλά εδώ είναι έγκυος η Μπρίτνεϊ Σπίαρς στο τρίτο της παιδί, μπας και είναι και δίδυμα.

Στα αέρινα, μελέτη της Ελβετικής εταιρία IQAir απέδειξε ότι δεν υπάρχει έστω μια χώρα που να πληροί τις προϋποθέσεις του ΠΟΥ για την ποιότητα του αέρα στα 2.5ΜΜ το 2021 καθώς σε κάθε μητρόπολη -πραγματική ή διαντιπροσώπου- ό,τι αναπνέει κανείς είναι μολυσμένο.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Britney Spears (@britneyspears)

Είναι θεμιτό να γνωρίζουμε κάτι όλοι μέρες που έχουμε, με την ενεργειακή κρίση και το γεωπολιτικό σφαγείο της παλιάς τάξης, με τους πολιτικούς να είναι ζαλισμένοι προωθώντας επενδύσεις σε ακόμη περισσότερα ορυκτά καύσιμα ότι σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus, αν δεν αποδεσμευτούμε από αυτά εχθές, είμαστε εκτεθειμένοι σε ακόμη περισσότερους υγειονομικούς κινδύνους, κάτι που δεν θα εκτιμήσει καθόλου η Μπρίτνεϊ μετά τη γέννα.

Με την αιθαλομίχλη να έρχεται ξανά ως λαμπερή σταρ στο προσκήνιο -πολύ τραγική ειρωνεία: την πρώτη χρονιά της πανδημίας κυκλοφορούσε ένα αφήγημα ότι τα lockdown ίσως φρενάρουν την περιβαλλοντική μόλυνση, θυμάσαι;- και τον ΠΟΥ να επανέρχεται συνιστώντας οι μέσες ετήσιες μετρήσεις των μικρών και επικίνδυνων σωματιδίων του αέρα -βλ. PM2,5- να μην υπερβαίνουν τα 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο γιατί ακόμη  και οι χαμηλές συγκεντρώσεις προκαλούν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία, τα πράγματα είναι εξαιρετικά και οι βαθιές ανάσες ας μείνουν μια παλιά, κακή συνήθεια. Δεν βοηθάνε καθόλου πια.

Αν είσαι κάτοικος Ινδίας, αν μας διαβάζεις από το Νέο Δελχί -με διαφορά η πιο μολυσμένη πρωτεύουσα όλων- ή μένεις στο Μπανγκλαντές -η πιο μολυσμένη χώρα- ο εκτελεστής αιωρείται μπροστά σου, γύρω σου, σε περιβάλλει, τον αναπνέεις, τον εκπνέεις και κάποια στιγμή θα σε κάνει δικ@ του. Διοξείδιο του αζώτου εναντίον πνευμόνων σημειώσατε ένα, σίγουρο στοίχημα, μέτρια απόδοση. Σύμφωνα με την έρευνα για τον αέρα που δεν είναι, η Ελλάδα βρίσκεται στην 53η θέση μεταξύ των 117 χωρών, και η Αθήνα στην 47η θέση μεταξύ 107 πρωτευουσών. Εδώ τα επίπεδα PM2,5 , είναι 3-5 φορές πάνω από το συνιστώμενο επίπεδο οπότε πάλι κερδίζουμε, όχι; Όπως ο γάμος του Μπρούκλιν Πελτζ Μπέκαμ με την κόρη ενός μεγιστάνα της εστίασης (φίλου του Τραμπ) που έχει κατηγορηθεί για συνθήκες δουλείας στις επιχειρήσεις του, τον λέμε Νέλσον Πελτζ (Nelson Peltz), είναι μια γκροτέσκα γιορτή άκυρης δημοσιότητας όσο και αν η VOGUE τσιρίζει για τo “ρομάντσο νέας γενιάς”, έτσι και ο αέρας που αναπνέουμε είναι μια κοροϊδία, είναι δηλητήριο.

Άκυρα όλα.

“Αφού επιβιώσαμε από μια πανδημία, είναι απαράδεκτο να εξακολουθούμε να έχουμε 7 εκατομμύρια θανάτους που μπορούν να προληφθούν και αμέτρητα χαμένα χρόνια καλής υγείας που μπορούν να προληφθούν εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης”, σχολίασε η Δρ. Μαρία Νέιρα, επικεφαλής του τμήματος περιβάλλοντος, κλιματικής αλλαγής και υγείας του ΠΟΥ.

Ο αέρας δηλητήριο μειώνει το προσδόκιμο ζωής περισσότερο από το κάπνισμα, τα τροχαία και τον HIV είπαν ήδη από τον Σεπτέμβρη του 2021 ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο. Το μειώνει περίπου κατά έξι χρόνια, κάπου 2190 ημέρες και νύχτες λιγότερες -αν καταφέρεις να τη γλιτώσεις από όλο το άλλο that is.

“Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η μεγαλύτερη εξωτερική απειλή για την ανθρώπινη υγεία στον πλανήτη και αυτό δεν αναγνωρίζεται ευρέως ή δεν αναγνωρίζεται με τη δύναμη και το σθένος που θα περίμενε κανείς”, είπε ο καθηγητής Μάικλ Γκρίνστοουν από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, θυμίζοντας τον επιστήμονα που υποδύθηκε -όχι καλά- ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο που αγαπάει τα νέα μοντέλα και τον πλανήτη στο Don’t Look Up. Ο Γκρίνστοουν ακόμη δεν έχει καταλάβει ότι η επιστήμη είναι εκεί για να μας λέει τα λάθη και εμείς να τα εναγκαλίζουμε. Θα το μάθει.

Ο μέσος πολίτης του κόσμου χάνει 2,2 χρόνια από τη ζωή του εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ο Γκρινστόουν νομίζω ξεπέρασε κάπως τα όρια λέγοντας με δραματικό ύφος: “Αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά, αυτό μεταφράζεται συνολικά σε 17 δισεκατομμύρια χαμένα χρόνια ζωής”. Ναι, ΚΑΙ;

Αγαπημένε επιστήμονα, φιλική υπενθύμιση: το ξέρουμε ότι η βελτίωση της ποιότητας του αέρα είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε έστω αυτό μόνο και εφόσον αποδεσμευτούμε από τα ορυκτά καύσιμα, όταν απαιτηθεί οι όποιες ενεργειακές λύσεις να ΜΗΝ υπερθερμαίνουν τον πλανήτη και να κάνουν τον αέρα δηλητήριο. Όλα αυτά τα ξέρουμε. Εσύ γνώριζες ότι η Μπρίτνεϊ είχε επιλόχεια κατάθλιψη στις προηγούμενες εγκυμοσύνες της; Ή ότι ο Μπρούκλιν Πετζ Μπέκαμ είναι φουλ προκομμένος και κάνει σάντουιτς με μπέικον στην αμερικανική τηλεόραση σε δύο λεπτά και κάτι; Ξέρω, δεν το γνώριζες.

Mάθε το:

❈ Oι φωτογραφίες από την έκθεση Breathless : An Artistic Call To India’s Air Pollution Crisis. Η αρτιβιστική δράση συνδιοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2019 από τις ΜΚΟ Help Delhi Breathe και Clean Air Collective για να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες σχετικά με τις επικίνδυνες επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η ατμοσφαιρική ρύπανση σβήνει περισσότερες ζωές ανά άτομο από την τρομοκρατία, το κάπνισμα ή την ελονοσία. Το φωτογραφικό πρόγραμμα Breathless ελπίζει να εξανθρωπίσει αυτό που σε πολλούς φαίνεται σαν ένα άμορφο, εποχικό και περιφερειακό πρόβλημα. Το φωτογραφικό πρότζεκτ Breathless του φωτογράφου Ishan Tankha συνοδεύτηκε από κείμενα της βραβευμένης δημοσιογράφου Aruna Chandrasekhar.