Καλό φθινοπωράκι! Αιματηρό, συγκρουσιακό, απογοητευτικό, μες στη γκρίνια και την καταχνιά, όπως μας αξίζει. Να μετράμε τις μέρες μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων και να σκάβουμε τον λάκκο μας γύρω από τα ίδια, βαρετά αστεία και με μόνιμο, σνομπίστικο σκρολ στα social media. Να λέμε ψεματάκια ο ένας στον άλλον σε σχέση με το τι ψηφίζουμε και τι μας αρέσει, γιατί φοβόμαστε τις «κακές γλώσσες». Να μένουμε μοναχούλες και μοναχούληδες γιατί «πιο καλή η μοναξιά» από την τοξικότητα. Γιατί τοξικοί είναι μόνο οι άλλοι και όχι εμείς.

Καλή επιστροφή στη σεζόν, στα γραφεία, στα σχολεία. Με την καθιερωμένη φάτσα θλιμμένης Παναγιάς, γιατί εννοείται πως όλοι μισούμε την δουλειά μας και τα μαθήματά μας. Κι αν δεν τα μισούμε, πρέπει να κάνουμε πως τα μισούμε-αλλιώς, είναι αντισυναδελφικό και φυτουκλίστικο. Καλή επιστροφή στα όσα ξέρουμε και κάνουμε καλά, στα σίγουρα και στα δεδομένα, γιατί σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς είναι ηλιθιότητα και ευήθεια και επιπολαιότητα να ονειρεύεσαι και να σχεδιάζεις.

Κάτω το κεφάλι και κολύμπα εκεί που ξέρεις. Διάλεξε στρατόπεδο, αποφάσισε ποιος είσαι με βάση τι πιστεύεις για την διακυβέρνηση αυτού του τόπου. Είναι υποχρεωτικό να είσαι είτε αριστερός είτε δεξιός, εντάξει; Συγκεκριμένα πράγματα. Αλλιώς, κινδυνεύεις με την υπέρτατη ποινή του να σε θεωρήσουν απολίτικο τα διαρκώς και ανηλεώς επαναστατημένα και θμωμένα πλάσματα της περιπτερόμπυρας και του μηνιαίου χαρτζηλικιού εξ οικογενείας. Μην τυχόν δε και, αν έχεις λεφτά, που έβγαλες από προσωπικό σου κόπο, διανοηθείς να τα απολαύσεις-και δη δημοσίως. Θα τα κρύβεις και θα ντρέπεσαι.

Καλή επιστροφούλα με φρέντο εσπρέσο μέτριο μαύρη και 50 ρητορικές ερωτησίτσες ως τροφή για σκέψη ή ένα μικρό διαλειμμα από την κανονικότητα. Προσοχή, κρατήστε τις για τους εαυτούς και τις εαυτές σας, γιατί κινδυνεύουν να σας πουν και μ@λ@κες που κάθεστε και διαβάζετε τέτοια κείμενα στο Ίdερνετ, αντί να τσακώνεστε για τα πολιτικά στο Ίνσταγκραμ και το Τουίτερ ως θα οφείλατε.

(σ.σ: μερικές ερωτήσεις από τις κάτωθι προορίζονταν για κανονικά κείμενα, οπότε ίσως θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν ως πιθανοί τίτλοι σε μελλοντικά θέματα του Olafaq.gr)

1. Γιατί φαινόμαστε πάντα ωραιότεροι στις παλιές φωτογραφίες;

2. Πόσα καλοκαίρια μου’ χαν φύγει από τα χέρια;

3. Πώς να είμαι κοινωνικός χωρίς να έχω social media?

4. Είναι νορμάλ να μην έχω social media?

5. Πότε θα σταματήσω να νοιάζομαι αν με συμπαθούν άνθρωποι που δεν έχω καθόλου ψηλά μέσα μου;

6. Να πάρω, λες, τηλεόραση; Χρόνια πάνε που δεν έχω. Κι αρχίζουν πάλι κάτι παλιο-σειρές.

7. Παλιοσειρές κυριολεκτικά. Πανθέοι, σου λέει. Να το δω; Να μην το δω;

8. Έχει πάει το καλό θέατρο στην τηλεόραση ή η κακή τηλεόραση στο θέατρο; Και τα δύο.

9. Ο Κασσελάκης είναι καλός ή κακός;

10. Ο Κασσελάκης είναι πιθανό να είναι ο επόμενος James Bond;

11. Όταν αποδίδεται δικαιοσύνη για κάποια υπόθεση που απασχολεί τον δημόσιο λόγο και το αποτέλεσμα δεν ταυτίζεται με αυτό που είχε προδικαστεί από την οχλοκρατία, τι συμβαίνει; Αποκαθιστά κανείς την κατάσταση ή λουφάζουν όλοι;

12. Ποιος σοβαρός άνθρωπος θα συμμετείχε ποτέ σε οτιδήποτε προσομοιάζει με cancel culture;

13. Πότε θα ξαναπάμε στα Κουφονήσια; Μήπως ποτέ ξανά; Κάθε περσινό καλοκαίρι και καλύτερο;

14. Πότε έφτασαν τρία και τριάμιση ευρώ τα μεσαία αυγά, η εξάδα;

15. Κάνουν παιδιά οι τριαντάρηδες;

16. Γιατί δεν κάνουν παιδιά οι τριαντάρηδες;

17. Πότε θα ασχοληθούμε, επιτέλους, σοβαρά με το συλλογικό μας τραύμα;

18. Μπορούμε να αγαπήσουμε στ’ αλήθεια το διαφορετικό;

19. Μπορούμε να πιστέψουμε στον άνθρωπο που θέλουμε να είμαστε;

20. Στα πόσα βιβλία που αγοράζονται και δεν διαβάζονται, επειδή υπάρχουν ένα σωρό ήδη αδιάβαστα, πρέπει κανείς σώφρων να σταματήσει;

21. Είναι βαθιά συντηρητικό να μην αρέσει σε ορισμένους (για μένα και τους φίλους μου λέω) η κακοποίηση της γλώσσας για δήθεν συμπερίληψη: τα φοιτητά, τα μεταναστά κλπ; Ότι αν ένας ανάλγητος πολιτικός, δηλαδή, πει δημοσίως «τα μεταναστά» είναι καλύτερο από έναν άνθρωπο που παίρνει αποφάσεις υπέρ των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, χωρίς να διαπράττει γλωσσική βία;

22. Πόσο παγωτό μπορείς να φας, κοπέλα μου, μέσα σ’ ένα βράδυ; Πόσο; Μίλα.

23. Τι θα κάνουμε με το περιβάλλον; Αρκούν τα χάρτινα καλαμάκια και η ανακύκλωση της εβδομάδας; Μπορεί η συμπεριφορά ενός ατόμου να επηρεάσει μια ολόκληρη κοινωνία ή είναι ψύλλος στ’ άχυρα;

24. Πότε θα σταματήσετε να πιστεύετε όσους σας λένε ότι διάβασαν τον Οδυσσέα του Τζόυς; Ούτε την Οδύσσεια του Ομήρου δεν έχουν διαβάσει. (γιατί, εσείς το’ χετε κάνει;)

25. Podcast ή ραδιόφωνο; Vlogs ή Reels; Tik Tok ή θάνατος;

26. Είναι τυχαίο που το ελληνικό Internet άρχισε να κατακλύζεται από θέματα για φασαίους μετά τους φασαίους του olafaq;

27. Τι έχει πια σημασία σε αυτόν τον κόσμο;

28. Πού πάει ένας έρωτας όταν τελειώνει; Στην μνήμη ή στ’ όνειρο;

29. Είναι οκ να μην φοράμε σουτιέν (ούτε) στο γραφείο;

30. Μαμά, γερνάω, μαμά;