Έχουμε ακούσει τόσα για το burnout, τη συναισθηματική εξάντληση, την κόπωση της υπερπροσπάθειας, την κατάρρευση μετά από υπερφόρτωση. Αλλά υπάρχει και το αντίθετο: μια πιο ύπουλη φθορά, αθόρυβη, χωρίς εντάσεις και καβγάδες. Το “boreout”… Μια σιωπηλή πτώση στην ανία. Ένα είδος “βαρεμάρας”, μια νέα μορφή ψυχικής ακινησίας.

Τι σημαίνει αυτή η «ψυχική ακινησία»;

Σημαίνει ότι δεν σε πνίγουν οι υποχρεώσεις. Δεν τρέχεις πανικόβλητος να προλάβεις deadlines. Δεν χτυπάει το τηλέφωνο κάθε δύο λεπτά. Όχι, η ψυχική ακινησία είναι το αντίθετο: είναι το να έχεις χώρο και χρόνο, αλλά να μην έχεις τίποτα να τον γεμίσει. Είναι η επανάληψη χωρίς ρυθμό, η εργασία χωρίς εσωτερικό κίνητρο, η αίσθηση πως κάνεις κάτι χωρίς να είσαι μέσα του. Δεν είναι τεμπελιά. Δεν είναι αχαριστία. Είναι ένα ψυχικό μουδιάσμα που δημιουργείται όταν η εργασία γίνεται αυτόματο αντανακλαστικό, χωρίς πρόκληση, χωρίς εξέλιξη, χωρίς φλόγα. Όταν πηγαίνεις γραφείο με σώμα, αλλά αφήνεις το μυαλό και την ψυχή σου στο παγκάκι της στάσης.

Πώς ξέρεις ότι το ζεις;

Δεν ανυπομονείς για τίποτα στο επαγγελματικό σου περιβάλλον.

Οι ώρες περνάνε αργά, σχεδόν τιμωρητικά.

Δεν νιώθεις καμία περηφάνια για όσα κάνεις.

Σου λείπει η περιέργεια, η όρεξη, η φαντασία.

Αισθάνεσαι πως η δουλειά σου θα μπορούσε να την κάνει ένα bot, και ίσως να την κάνει πολύ σύντομα.

Γιατί είναι επικίνδυνη;

Η ψυχική ακινησία δεν φαίνεται από μακριά. Δεν έχει σημάδια που να σημάνουν συναγερμό. Απλώς αφήνει μια αργή τοξίνη στην καθημερινότητα: μειωμένη απόδοση, απώλεια αυτοεκτίμησης, εσωτερική αποσύνδεση, μέχρι και κατάθλιψη. Και σε αντίθεση με το burnout, κανείς δεν σου λέει «πάρε άδεια να ξεκουραστείς». Γιατί εξωτερικά φαίνεται πως… όλα πάνε καλά.

Συμβουλές για να αντιμετωπίσεις το “boreout” στη δουλειά

1. Μίλησε με τον προϊστάμενο σου

Αν νιώθεις πως έχεις κολλήσει σε μια επαναλαμβανόμενη ρουτίνα χωρίς ενδιαφέρον, μην το κρατάς μέσα σου. Όσο περισσότερο καταπιέζεις αυτό το συναίσθημα, τόσο πιο βαρύ θα γίνεται. Ένα ειλικρινές τετ-α-τετ με τον προϊστάμενό σου μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για νέες ευκαιρίες και να ξαναδώσει ώθηση στην επαγγελματική σου πορεία. Μην φοβηθείς να εκφράσεις ανοιχτά τι σε απασχολεί, αλλά και τι σε ενδιαφέρει: ένα διαφορετικό project, μια νέα ευθύνη, κάτι που θα σου επιτρέψει να εξελιχθείς. Το κλειδί είναι η ειλικρινής επικοινωνία. Ακόμα και μια απλή φράση όπως «Θα ήθελα να νιώθω πιο χρήσιμος/χρήσιμη στην ομάδα» μπορεί να είναι η αρχή μιας σημαντικής αλλαγής.

2. Διερεύνησε ευκαιρίες εκπαίδευσης σε άλλα τμήματα

Η πλήξη στη δουλειά εμφανίζεται συχνά όταν σταματάμε να μαθαίνουμε ή να δοκιμαζόμαστε. Αν νιώθεις ότι έχεις «ξεμείνει» από προκλήσεις, είναι σημαντικό να δείξεις διάθεση για ανάπτυξη. Μπορείς να ρωτήσεις αν υπάρχει δυνατότητα να εκπαιδευτείς ή να συνεργαστείς με άλλα τμήματα της εταιρείας. Αυτή η διάθεση για εσωτερική κινητικότητα δείχνει ότι ενδιαφέρεσαι πραγματικά, τόσο για τον ρόλο σου όσο και για την εταιρεία συνολικά. Πρόκειται για ένα πολύ θετικό σήμα προς τους εργοδότες, γιατί δηλώνει πρωτοβουλία, δέσμευση και όρεξη για εξέλιξη. Και ποιος ξέρει; Μια τέτοια εμπειρία μπορεί να ανανεώσει την καθημερινότητά σου, να σου ανοίξει νέους δρόμους και να σε επανασυνδέσει με το “γιατί” της δουλειάς σου.

3. Μάθε νέες δεξιότητες και άρπαξε ευκαιρίες

Ρώτα τον προϊστάμενό σου αν υπάρχουν διαθέσιμα σεμινάρια, εργαστήρια ή εκπαιδευτικά προγράμματα που μπορείς να παρακολουθήσεις. Αν δεν υπάρχουν, μπορείς να προτείνεις τη δημιουργία μιας ομάδας ή επιτροπής μέσα στην εταιρεία, που να ενθαρρύνει την προσωπική εξέλιξη και τη συμμετοχή των εργαζομένων. Η μάθηση δεν χρειάζεται να περιορίζεται μόνο εντός του γραφείου. Μπορείς να πάρεις την πρωτοβουλία να εξελίξεις τον εαυτό σου, ακόμα κι εκτός δουλειάς:

• γράψου σε ένα online μάθημα
• παρακολούθησε ένα σεμινάριο που σε ενδιαφέρει
• μάθε μια νέα δεξιότητα που μπορεί να σε ενισχύσει στον ρόλο σου

Η αυτο-εξέλιξη δείχνει εσωτερικό κίνητρο και επιθυμία για πρόοδο — και αυτό είναι συχνά το πρώτο βήμα για να ξαναβρείς νόημα, ενέργεια και δημιουργικότητα στην καθημερινή εργασία.

Και τελικά… τι μας λέει η πλήξη;

Το boreout δεν είναι τεμπελιά. Δεν είναι γκρίνια. Είναι ένα εσωτερικό καμπανάκι, όχι γιατί κάνεις πολλά, αλλά γιατί δεν κάνεις αυτό που σε κάνει να νιώθεις ζωντανός. Κι αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα κι αν βρίσκεσαι σε δουλειά που κάποτε ονειρευόσουν.

Η λύση δεν έρχεται πάντα από το περιβάλλον. Συχνά έρχεται από μέσα μας:
• από μια ερώτηση που δεν έχουμε κάνει ακόμα
• από ένα «θέλω» που θάψαμε κάτω από το «πρέπει»
• από μια μικρή δράση που μπορεί να ξαναβάλει ρεύμα στο σύστημα.

Η επαγγελματική ζωή είναι σαν ποτάμι, αν μείνει στάσιμη, βαλτώνει. Αν κινηθεί, βρίσκει ξανά τον δρόμο της. Μίλα, πρότεινε, μάθε, άλλαξε. Ακόμα και κάτι μικρό, μπορεί να γίνει το πρώτο βήμα προς το νόημα που ψάχνεις. Γιατί στο τέλος της ημέρας, δεν αρκεί να πληρώνεσαι. Πρέπει και να αισθάνεσαι ότι είσαι εκεί για κάποιον λόγο.

Επίλογος για εργοδότες: Η πλήξη δεν φαίνεται, αλλά κοστίζει

Η εργασιακή πλήξη μπορεί να μη φωνάζει όπως το burnout, αλλά έχει το ίδιο καταστροφική επίδραση στη σύνδεση, τη δημιουργικότητα και την ψυχική υγεία των εργαζομένων. Οι λύσεις δεν είναι περίπλοκες:
• προσφέρετε δυνατότητες εξέλιξης και μάθησης
• διατηρήστε συχνή, ουσιαστική επαφή
• δείξτε ότι υπάρχει μέλλον, όχι μόνο παρόν

Όταν ο εργαζόμενος βλέπει νόημα, προοπτική και αναγνώριση, τότε επανέρχεται και η ενέργεια. Η πρόληψη του boreout δεν είναι μόνο θέμα καλού management. Είναι πράξη φροντίδας, και μια καλή επένδυση για όλους.

 

 

Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookBluesky και Instagram.