Στην διάρκεια της ζωής μας, αποκτάμε, κατακτάμε, διεκδικούμε. Παράλληλα, όμως, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις απώλειες, αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής μας. Γεννιόμαστε χάνοντας την μήτρα μέσα στην οποία μεγαλώνουμε. Στην συνέχεια, απογαλακτιζόμαστε από την μητέρα μας, αποχωριζόμαστε την οικογενειακή εστία ξεκινώντας το σχολείο, από το σχολείο περνάμε στο πανεπιστήμιο, από την πόλη όπου ζούμε σε κάποια άλλη, από την εφηβεία στην ενήλικη ζωή. Αλλάζουν οι φιλίες μας και κάνουμε παρέα με νέα άτομα, τελειώνουν έρωτες και παίρνουν την θέση τους άλλοι. Φεύγουμε από δουλειές, αλλάζουμε επάγγελμα, μετακομίζουμε σε διαφορετικό σπίτι. Κάνουμε παιδιά που κάποια στιγμή φεύγουν από το σπίτι, βγαίνουμε στην σύνταξη, χάνουμε την νιότη μας, τους παλιούς φίλους, τις παλιές, αγαπημένες συνήθειες…

Είναι απολύτως λογικό, λοιπόν, μεγαλώνοντας, να μην έχουμε τα ίδια αντανακλαστικά αισιοδοξίας, να μην βλέπουμε τους ορίζοντες ανοιχτούς και πλατείς, να έχουμε περισσότερη επαφή με το σκοτάδι. Να μας αποκαλούν ”απαισιόδοξους”, αλλά εμείς να απαντάμε πως ”δεν είμαστε απαισιόδοξοι, αλλά ρεαλιστές”. Μήπως, όμως, εκείνες κι εκείνοι που διατηρούν την αισιοδοξία τους , έχουν μια συνολικά καλύτερη ζωή;

Αυτοί που αντιμετωπίζουν τη ζωή με αισιοδοξία έχουν περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν τα 85 έτη και γενικά να ζήσουν περισσότερο, όπως αποκάλυψε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», συγκεκριμένα η πρώτη που διερεύνησε τη σύνδεση της αισιοδοξίας με το προσδόκιμο ζωής. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι η μακροζωία σχετίζεται με την καλή υγεία και με τη ζωή χωρίς αναπηρίες. Η σημασία της συγκεκριμένης έρευνας έγκειται στο ότι μας δίνει τη δυνατότητα να προωθήσουμε την υγιή γήρανση μέσω της καλλιέργειας ψυχοκοινωνικών στοιχείων της προσωπικότητας, όπως η αισιοδοξία», δήλωσε η Λιούιν Λι, επικεφαλής συντάκτης της έρευνας, από τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης.

Πώς μπορείς, όμως, να βελτιώσεις τα επίπεδα αισιοδοξίας σου;

1. Φόκους στα θετικά
Από κάθε κατάσταση που αντιμετωπίζεις, θετική ή αρνητική, λαμβάνεις πολλαπλά ερεθίσματα που είναι ικανά να σου ανοίξουν νέους δρόμους. Τι έμαθες από κάθε τι; Τι κέρδισες; Ίσως αυτό να μεγαλύτερη εσωτερική δύναμη ή αντοχή ή ακόμα και η ανακάλυψη ενός διαφορετικού βαθύτερου σημείου σου. Κάνε την εμπειρία σου δύναμη και συνέχισε.

2. Επικεντρώσου στο τώρα
Το σήμερα είναι το χθες του αύριο. Δημιούργησε εδώ και τώρα ωραίες μελλοντικές αναμνήσεις, άσε το παρελθόν εκεί που ανήκει (στο παρελθόν!) και κράτα από αυτό όσα σου έμαθε.

3. Κράτα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης
Πολλές φορές τα κεκτημένα θεωρούνται και δεδομένα. Σκέψου τις ευλογίες της ζωής σου. Γράψε γι’ αυτές και πρόσθεσε τις νέες που καθημερινά λαμβάνεις. Καθώς επικεντρώνεσαι στις θετικές πλευρές της ζωής σου αντί να κολλάς στα αρνητικά του παρελθόντος που δεν μπορείς να ελέγξεις, θα ενισχύσεις την αυτεπίγνωσή σου και η γενικότερη οπτική σου θα αλλάξει.

4. Δούλεψε με τις αρνητικές σου σκέψεις και επικεντρώσου στην λύση, όχι στο πρόβλημα
Φυσικά και θα έχεις αρνητικές σκέψεις και φυσικά δεν είναι κάτι μεμπτό αυτό. Ωστόσο, είναι χρήσιμο να τις επεξεργάζεσαι κάθε φορά. Μπορείς να τις καταγράφεις και έπειτα να αναλογίζεσαι πάνω σε αυτές. Πως προέκυψαν; Τι στοιχεία πραγματικά και ποιες αποδείξεις έχεις για την ισχύ τους; Τι επιλογές έχεις; Πως θα ήταν τα πράγματα αν άλλαζε η οπτική σου; Και έπειτα, πόσο χρόνο θα σπαταλήσεις πάλι γκρινιάζοντας; Δράση εδώ και τώρα. Έχεις ένα παρόν να ζήσεις και ένα μέλλον να δημιουργήσεις.

5. Δες τη μεγάλη εικόνα και βάλε τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις
Δες το σύνολο και μην κολλάς στις λεπτομέρειες. Οι αναποδιές και τα εμπόδια είναι αναπόφευκτα. Αρνήσου, όμως, να δεις ένα γεγονός σαν κάτι μόνιμο που διαχέεται σε όλο σου το είναι και έχει να κάνει με τη δική σου ανικανότητα. Μπορεί να μην είσαι σε θέση να ελέγχεις τα γεγονότα, αλλά μπορείς σε κάθε περίπτωση να ελέγξεις το πώς αντιδράς σε αυτά. Όσο πιο σύντομα το συνειδητοποιήσεις τόσο καλύτερη θα είναι η ζωή σου.

6. Επικεντρώσου στις επιτυχίες σου
Αντί να σκέφτεσαι τα όσα δεν έχεις καταφέρει, σκέψου όλα εκείνα που έχεις επιτύχει και σε έχουν φέρει ένα βήμα πιο κοντά στους στόχους σου. Δες την αξία των δράσεων και μετάτρεψέ τες σε κίνητρα για να συνεχίσεις την ανάπτυξή σου, κάνοντας και άλλα βήματα, και άλλες κινήσεις.

7. Λειτούργησε με χιούμορ
Το γέλιο είναι θεραπευτικό τόσο για ψυχική όσο και για την φυσική υγεία. Βάλε το χιούμορ στη ζωή σου, αντιμετώπισε στρεσογόνες καταστάσεις με χαμόγελο, δες την ανάλαφρη πλευρά του κόσμου και ξεχώρισε τα ουσιαστικά από τα ανούσια.

ΥΓ: «Ο απαισιόδοξος βλέπει την δυσκολία σε κάθε ευκαιρία, ο αισιόδοξος βλέπει την ευκαιρία σε κάθε δυσκολία», M.Sellingman

➸ Με στοιχεία από psycology.gr, The Guardian.