Όπως κι αν το γυρίσεις, το 2025 είναι μάλλον η χειρότερη χρονιά για να μπλέξεις με το dating. Η λέξη “σχέση” ακούγεται σχεδόν ξεπερασμένη, σαν ξεχασμένος, σκονισμένος δίσκος σε χαλασμένο πικάπ. Τα situationships δίνουν και παίρνουν, τα swipes έχουν γίνει κάτι ανάμεσα σε ρεφλέξ και νευρικό τικ, και το φλερτ πρόσωπο με πρόσωπο μοιάζει με αστικό μύθο, κάτι που λες στα παιδιά σου για να τα πείσεις πως κάποτε υπήρχε μαγεία.

Η συναισθηματική μη διαθεσιμότητα έχει γίνει status quo, μια κανονικότητα που ποτίζει μέχρι το μεδούλι τις straight (και όχι μόνο) σχέσεις της εποχής. Κι όσο για τους Gen Z; Όλο και περισσότεροι αποφασίζουν να απέχουν συνειδητά από το γκροτέσκο αυτό πανηγύρι, όπου το ghosting και το zombing έχουν αντικαταστήσει την απλή, ανθρώπινη κουβέντα. Το love bombing διαδέχεται την αδιαφορία, και τα “ραντεβού” καταλήγουν σε ασυνάρτητες επαναλήψεις χωρίς νόημα, χωρίς προορισμό, σαν να παίζεις Sims με χαλασμένα AI.

Μέσα σ’ αυτή την παράνοια, υπάρχουν ακόμη νέες γυναίκες που ψάχνουν όχι το μεγάλο ρομάντζο, αλλά απλώς μια πράξη ειλικρίνειας: έναν άνθρωπο που θα πει αυτό που εννοεί και θα μείνει εκεί για λίγο παραπάνω απ’ το “έλα τώρα, chill, βλέπουμε πώς πάει”.

Τι σημαίνει ο όρος “boy sober”;

Και εδώ είναι που έρχεται η τάση του “boy sober”. Ο όρος αυτός ήρθε στο φως από την κωμικό Hope Woodard και ανταποκρίνεται στο αίσθημα της δυσανασχέτησης που νιώθουν τα κορίτσια του σήμερα, τα οποία αρνούνται να διαθέσουν τον χρόνο τους, το σώμα και το μυαλό τους σε αγόρια που δεν έχουν την πρόθεση να προχωρήσουν σε ένα δεύτερο ραντεβού.

Από το σαλόνι της γιαγιάς στο TikTok και στη νέα dating φιλοσοφία

Ήταν ένα απλό οικογενειακό απόγευμα, από αυτά που πας «να δεις τη γιαγιά» και τελικά βλέπεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη… με τρόμο. Η Hope Woodard επισκέφθηκε, λοιπόν, μια μέρα τη γιαγιά της, η οποία παλεύει με την άνοια, και είδε κάτι που δεν περίμενε: τη γιαγιά να της δείχνει περήφανα ένα μήνυμα που είχε στείλει… στον μακαρίτη παππού.

Και κάπου εκεί, ανάμεσα στο σουρεαλιστικό και το συγκινητικό, η Hope χτυπήθηκε από μια αλήθεια πιο δυνατή από οποιοδήποτε ghosting: «Προέρχομαι από μια γενιά γυναικών που δεν ήξεραν πώς να υπάρξουν χωρίς έναν άνδρα», σκέφτηκε. Και όπως κάθε σωστή Gen Z που σέβεται τον εαυτό της, αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να… σπάσει τον κύκλο, όχι της ζωής, αλλά του dating.

Έτσι, με μια θεαματική έξοδο που θα ζήλευε και ο πιο τολμηρός reality star, διέγραψε όλα τα dating apps και ανακοίνωσε στον εαυτό της: τέλος τα ραντεβού για έναν χρόνο. Τον δρόμο της «αποτοξίνωσης» τον βάφτισε boy sober, ένας όρος που της σέρβιρε η αδερφή της στο πιάτο, μαζί με ένα TikTok account 500.000 followers. Στο πρώτο της βίντεο, δεν δίστασε να γράψει: «Να ξεκινήσουμε μια αίρεση;», γιατί όταν κόβεις τους άντρες, τουλάχιστον να έχεις καλή παρέα.

Οι κανόνες του boy sober είναι απλοί, λιτοί και βασανιστικοί: ούτε apps, ούτε ραντεβού, ούτε πρώην, ούτε αγκαλιές, ούτε καν ένα φιλάκι στο μέτωπο. Όχι γιατί είναι ξινή, αλλά γιατί, όπως λέει και η ίδια, «Δεν είσαι νηφάλια αν κάποιος άντρας καταλαμβάνει το 80% του εγκεφάλου σου». Σωστό. Και τρομακτικά αληθινό.

Είναι η τάση του boy sober ένας τρόπος για να επαναφέρουμε τον στιγματισμό της γυναικείας σεξουαλικότητας;

Όχι, όρος αυτός δεν έχει σε καμία περίπτωση να κάνει με την έννοια της αγαμίας με απώτερο σκοπό την αγνότητα. Κινητήριος δύναμη δεν είναι η θρησκεία ή ο στιγματισμός της γυναικείας σεξουαλικότητας. Έχει να κάνει περισσότερο με τη συνειδητή απομάκρυνση από μια κουλτούρα που θεωρεί τις γυναίκες αναλώσιμα προϊόντα ηδονής, που θυσιάζουν τα σώματα τους για λίγα δευτερόλεπτα μιας εικονικής αγάπης και προσοχής.

Ίσως η πιο σύγχρονη εκδοχή της Λυσιστράτης να μην κρατά δαυλούς και να μη φωνάζει στα τείχη της Ακρόπολης, αλλά κρατά iPhone και κάνει unfollow. Θυμάστε εκείνη την παλιά αριστοφανική ιστορία με τις γυναίκες της Αθήνας και της Σπάρτης που έκλεισαν τα πόδια για να ανοίξουν τα μάτια των αντρών; Ε, κάπως έτσι, αλλά χωρίς να διαπραγματευόμαστε τον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Γιατί το 2025, τον πόλεμο τον λύνουμε αλλιώς: με λίγη περισσότερη παθητική επιθετικότητα και αρκετά παραπάνω doomscrolling.

Το boy sober, λοιπόν, δεν είναι κάποιο μοναστηριακό retreat όπου η σάρκα δαιμονοποιείται. Δεν πρόκειται για τη λήξη του ερωτικού παιχνιδιού, είναι περισσότερο σαν time-out γιατί το παιχνίδι έχει αρχίσει να θυμίζει κακογραμμένο επεισόδιο του Love Island χωρίς κάμερες. Είναι η απάντηση μιας γενιάς που κουράστηκε να προσποιείται πως «εντάξει, όλα καλά» όταν μέσα της θέλει απλώς να βγει απ’ το ραντεβού, να φορέσει πιτζάμες και να δει ντοκιμαντέρ για ζωάκια ή ηφαίστεια.

Στην ουσία; Δεν είναι ότι οι γυναίκες δεν θέλουν σεξ. Είναι ότι δεν θέλουν άλλο αυτό το συγκεκριμένο σεξ, αυτή την ανακύκλωση από situationships, gaslighting, και ghosting. Και ναι, ίσως είναι ώρα το «όχι» τους να ακούγεται όχι σαν ψίθυρος σε ηχομονωμένο δωμάτιο, αλλά σαν σειρήνα αληθινής αυτοδιάθεσης.

Ίσως, τελικά, το boy sober να μην είναι μια στείρα αποχή, ούτε μια συναισθηματική απεργία πείνας. Ίσως να είναι η πιο ριζοσπαστική μορφή ρομαντισμού στην εποχή της συναινετικής υπερκόπωσης. Όχι, φυσικά, επειδή ακυρώνει τον έρωτα, αλλά γιατί τον αναζητά χωρίς θόρυβο, χωρίς κακό χειρισμό, χωρίς emoji και βλακιούλες. Γιατί, τελικά, αν το σώμα δεν θέλει να ανταλλάσσεται για λίγο, μήπως είναι επειδή η ψυχή κουράστηκε να της φέρονται σαν διαφημιστική καμπάνια σε scroll mode;

 Ακολουθήστε το OLAFAQ στο Facebook, Bluesky και Instagram.