Φοβάστε τον καυγά; Δεν υπάρχει λόγος. Σίγουρα μπορείτε να τον αποφύγετε και η φράση «πρέπει να διαλέγουμε τις μάχες μας» είναι σωτήρια, ιδίως για την ψυχική μας ηρεμία, αλλά και η ψυχική ηρεμία δεν κατακτάται με την αποφυγή, αλλά με την πραγματική ισορροπία.

Με τον σύντροφό μας είναι λογικό να διαφωνούμε, να σπαζόμαστε, να τσακωνόμαστε. Δεν σας τρομάζουν εκείνα τα ζευγάρια που λένε ότι δεν έχουν τσακωθεί ποτέ; Και είναι μαζί, ας πούμε, 150 χρόνια; Μα πώς το κάνουν; Εικάζουμε ότι μπορεί να εννοούν πως φυσικά και τσακώνονται, αλλά πάντα το λύνουν, με ειλικρίνεια και αληθινή επιθυμία για να βρεθεί λύση ανάμεσά τους. Αυτό είναι υπέροχο και μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για μια επιτυχημένη σχέση που έχει καλά εχέγγυα για να μακροημερεύσει.

H συγγνώμη είναι βασική και σημαντική λέξη στα ζόρια. Δύσκολα λέγεται, βέβαια, την αποφεύγουμε γιατί συνήθως δεν αναλαμβάνουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αντιστοιχεί όταν δημιουργείται μια ένταση, ένας καυγάς. Είναι ο εγωισμός μας στην μεση, δεν είμαστε αγίες και άγιοι. Όταν τσακωθούμε λοιπόν και ενδεχομένως περάσουμε κάποια ώρα (ίσως και ώρες!) εν ηρεμία ή χωριστά για να χαμηλώσουμε παλμούς και να σκεφτόμαστε, θα ερθει η στιγμη να αντιμετωπίσουμε ο ένας τον άλλον.

Και τότε, μπορεί να μας δεθεί η γλώσσα. Πώς ξεκινάμε την κουβέντα; Τι λέμε, τι δεν λέμε;

1.«Θέλεις να κουβεντιάσουμε; Θέλεις να το συζητήσουμε;»

Μάλλον θα θέλει. Κι αν δεν θέλει, να το σεβαστούμε. Αλλά να επιδιώξουμε και κουβέντα. Είναι σημαντικό να είμαστε και οι δύο έτοιμοι. Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να μην συζητούν, από φόβο μην διασαλευτεί και πάλι η ηρεμία, αλλά αυτό είναι παγίδα. Η επικοινωνία είναι το κλειδί σε μια σχέση και χωρίς ουσιαστική επικοινωνία όλα μένουν θαμμένα και δε λύνονται. Σε επόμενο τσακωμό, είναι πιθανό αν κάτι δεν έχει ξεκαθαριστεί, να επαναφερθεί με άσχημο και άδικο τρόπο.

2. «Συγγνώμη που σε στενοχώρησα. Δεν θέλω να σε στενοχωρώ.»

Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι έχετε το δίκιο με το μέρος σας εσείς που το λέτε αυτό, το ότι και η άλλη πλευρά στενοχωρήθηκε από κάποια λόγια μας ή συμπεριφροά μας δεν αναιρείται.

3. «Αισθάνομαι ότι έγινε παρεξήγηση. Θες να σου πω πιο ήρεμα πώς το σκέφτομαι το θέμα;»

Το ρήμα «αισθάνομαι», η φράση «αισθάνομαι ότι» μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια. Κανείς δεν μπορεί να είναι γνώστης της απόλυτης αλήθειας, ότι δηλαδή κάτι συνέβη έτσι ή αλλιώς. Όλοι όμως έχουμε το δικαίωμα να εκφράζουμε πώς νιώσαμε απέναντι σε κάτι. Σε κάτι που μπορεί ο άλλος να θεωρεί ασήμαντο. Για κάθε «έλα μωρέ, πώς κάνεις έτσι;» δικαιούμαστε και μας αξίζει να αποκριθούμε «μπορεί για σένα να μην είναι σοβαρό και το ακούω, αλλά εγώ αισθάνθηκα/αισθάνομαι έτσι κι έτσι κι έτσι». Μπορεί κάλλιστα αυτή η ατάκα να πρηγηθεί της ερώτησης: «Εσύ πώς αισθάνεσαι γι’ αυτό; Θες να μου πεις;»

4.«Δεν μου αρέσει να τσακωνόμαστε. Σ’ αγαπάω και θέλω να είμαστε καλά»

Μια δήλωση τέτοιου τύπου (στη θέση του σ’ αγαπάω, βάλτε εσείς το σε εκτιμάω, σε γουστάρω, ό, τι ταιριάζει στην περίσταση) μπορεί να εξομαλύνει τα πνεύματα. Θα είναι πολύ καλό σημάδι αν το ταίρι σας απαντήσει σε αντίστοιχο στιλ. «Ούτε κι εμένα μου αρέσει να φωνάζουμε». Δύο ενήλικες άνθρωποι ομολογούν ότι συνέβη κάτι, παραδέχονται ότι δεν τους αρέσει και πιθανά αλληλοδεσμεύονται προς αποφυγή αυτού. Από την άλλη, ειδικά αν είναι ο πρώτος σας καυγάς, μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμος. Να ξεκαθαριστούν όρια, συναισθήματα και μικρολεπτομέρειες χρήσιμες να θυμάστε την στιγμή που πιθανώς θα επέλθει η επόμενη αφορμή τσακωμού. Και είτε να τον αποφύγετε τότε, είτε να τσακωθείτε πιο ”έξυπνα”.

5. «Χαίρομαι που μας δίνεται η ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα με αφορμή αυτόν τον καυγά»

Ας το δηλώσετε, δεν κάνει κακό, αρκεί να το εννοείτε. Μήπως ο καυγάς έγινε για ένα θέμα που δεν γνωρίζατε πως ενοχλεί τον άνθρωπό σας; Τώρα που το μάθατε δε νιώθετε μεγαλύτερη σιγουριά; Δηλαδή, έχετε στα χέρια σας μια περισσότερη γνώση που θα σας φανεί πολύτιμη για την συνέχιση της σχέσης. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, ακόμα κι αν γινόμαστε ένα στον έρωτα και στην αγάπη.

Ξέρετε συχνά οι άνθρωποι απαιτούμε διάφορα από τις σχέσεις μας, χωρίς να τα προσφέρουμε αντιστοίχως. Αν θέλουμε να μας ακούν, να ακούμε. Αν θέλουμε να μην μας κάνουν να ζηλεύουμε, να μην το κάνουμε ούτε εμείς. Κι αν θέλουμε να μας μιλούν και να μας εκφράζονται, ας κάνουμε εμείς την καλή αρχή. Ακόμα κι αν αυτή η αρχή προκύψει μετά από έναν καυγά.