Η φιλία προσφέρει όσα καμία άλλη σχέση. Οικογενειακότητα, αλλά όχι με τον τρόπο της οικογένειας που μπορεί να είναι επικριτικός ή πιεστικός και αγάπη, αλλά όχι με τον τρόπο των ερωτικών δεσμών που μπορεί να σε ρίξουν, τελικά, στα πατώματα μια μέρα.

Η φιλία για να ριζώσει θέλει χρόνο, φροντίδα, κοινές εμπειρίες και, βασικά, την εσωτερική απόφαση κάθε εμπλεκόμενου μέρους ότι επιθυμεί ουσιαστικά να είναι Φίλη, Φίλος. Το mindset της φιλίας είναι συγκεκριμένο: δεν υπάρχουν ζήλιες, συζητώνται ανοιχτά τα πάντα, είστε στήριγμα ο ένας για τον άλλον, περνάτε καλά μαζί χωρίς να καταπιέζεται κανείς, αλλά γνωρίζετε πολύ καλά τι θα πει και το να κάνετε αμοιβαίες υποχωρήσεις. Η Φιλία είναι για τα ωραία και τ’ άσχημα, για τα εύκολα και τα δύσκολα. Φίλος που έρχεται μόνο για να σε παρηγορήσει όταν κλαις κι απ’ την χαρά απουσιάζει, δεν είναι φίλος. Και το ανάποδο: για τα κέφια και τα ξενύχτια είναι πολλοί, στο ζόρι το μεγάλο πόσοι αντέχουν;

Κάποιες φορές, νομίζουμε ότι μια φιλία θα διαρκέσει για πάντα και αυτό το συναίσθημα είναι καταπληκτικό, όμως έρχονται κάποιες ώρες στην ζωή που πρέπει να αποφασίσουμε να σκεφτούμε ψύχραιμα και να δούμε καθαρά. Αυτά τα πέντε πράγματα, όταν (ο μοι γένοιτο) συμβούν, μάλλον σημαίνουν την αρχή του τέλους μιας φιλίας. Φυσικά, κάθε τέλος δεν είναι ίδιο, ούτε χρειάζεται σε όλες τις περιπτώσεις η ρήξη να διέπεται από στοιχεία έντασης. Κοινώς, το να κόβουμε ένα άτομο από την ζωή μας, δεν σημαίνει ότι θα πιαστούμε και στα χέρια μαζί του. Αφήστε που «τη λαδιά» μπορεί να την έχουμε κάνει εμείς οι ίδιοι. Και τότε, θα πρέπει να αποδεχθούμε τις συνέπειες.

1. «Τα κορμιά και τα μαχαίρια»

Όχι, ανάμεσα σε φίλους δεν πρέπει «να αλλάζουν χέρια». Αν ο κολλητός σου την έπεσε σε μια γυναίκα που ξέρει ότι γουστάρεις πολύ, τότε κάτι πάει πολύ στραβά. Κι αν εσύ έκανες σεξ με το αγόρι της φίλης σου, επίσης. Βαριά red flags. Είναι διαφορετικό όταν δύο φίλες φλερτάρουν από κοινού με ένα αγόρι και κάτι προκύπτει για την μία, ας πούμε. Αν επικοινωνείτε και έχετε ξεκαθαρισμένα τα όρια, με βάση πάντα τους δικούς σας κανόνες ηθικής, τότε όλα καλά. Αλλά με σχέση ή με crush κολλητού δεν πάμε ποτέ. Κι αν θέλετε την άποψή μας, ούτε με πρώην!

2. Λεφτά, λεφτά, λεφτά!

Μα, νοείται να ζητήσουμε από φίλο καρδιάς και ζωής μια οικονομική εξυπηρέτηση και να μας αρνηθεί; Ναι, αν είναι πολύ, πολύ στενά οικονομικά. Αλλά αν ζητήσουμε από έναν άνθρωπο που έχουμε κεράσει, φιλοξενήσει, ακούσει, αγκαλιάσει, ανοιχτεί ένα 50ρικο να εξυπηρετηθούμε στα τέλη του μήνα, γνωρίζοντας την δυνατότητά του, και αυτό το άτομο αρνηθεί, τότε guess what. Πολύ πολύ άβολη συνθήκη. Δεν μιλάμε για απλούς γνωστούς, μιλάμε για φίλους, ανθρώπους εμπιστοσύνης δηλαδή.

3. Διαφορετικές διαδρομές, διαφορετικές εξελίξεις

Είστε από παιδιά μαζί. Έχετε ζήσει διακοπές, περιπέτειες, πίκρες, γκομενικά, το ένα, τ’ άλλο…Όμως, από ένα σημείο κι ύστερα, μες στις ζωές σας σας ενώνει μόνο το παρελθόν και μερικές υπέροχες αναμνήσεις. Ένας από τους δύο έχει προχωρήσει και ο άλλος αρνείται ή δεν επιθυμεί να πάψει να φέρεται όπως όταν ήσαστε 16. Κάνει ακόμα και τα ίδια αστεία! Ίσως είναι καιρός να δώσετε λίγο χρόνο, να πάρετε μια απόσταση και να εξετάσετε ειλικρινώς τι κοινά σας συνδέουν με αυτόν τον άνθρωπο και πώς μπορείτε να φανταστείτε το μέλλον σας μαζί του ή μαζί της. Αν δυσκολεύεστε, τότε ήδη γνωρίζετε την αλήθεια. Why do all good things come to an end?

4. Προδοσία

Ένα σημαντικό μυστικό σου έχει διαρρεύσει; Όταν σου εμπιστεύεται εσένα κάτι εκείνος ο φίλος δεν μπορείς να κρατήσεις το στόμα σου κλειστό; Δύσκολα τα πράγματα. Πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσα σε φίλους, σε καλούς φίλους. Καμιά φορά, μάλιστα, ανάμεσα σε ενήλικες ανθρώπους περιττεύει η υπόδειξη «μην το πεις σε κανέναν». Εσύ δεν μπορείς να το καταλάβεις αυτό; Αν προδόθηκες, περαστικά. Αν πρόδωσες, φρόντισε να ζητήσεις συγγνώμη, να κουβεντιάσεις. Σημειωτέον, προδοσία δεν είναι μόνο η αποκάλυψη ενός προσωπικού δεδομένου, αλλά και άλλα πράγματα. Να ψάχνει η κολλητή απεγνωσμένα δουλειά και να ξέρεις ότι θα ταίριαζε κάπου που έχεις επαφή, αλλά να μην τη συστήνεις. Να γουστάρει τον κολλητό σου μια κοπέλα και από ζήλια να μην του το λες. Ψάξτο και λίγο μέσα σου. Αγαπάς στ’ αλήθεια αυτήν την φίλη, αυτόν τον φίλο; Θα φερόσουν έτσι 3, 5, 10 χρόνια πριν μαζί του; Τι άλλαξε;

5. Πλήξη στην ιδέα ότι θα βρεθείτε

Είμαστε σοβαροί; Οι φίλοι και οι φίλες από 4 έως 104 λαχταρούν να βρίσκονται παρέα, ακόμα και αν δεν κάνουν τίποτα συναρπαστικό καμιά φορά. Η αίσθηση υποχρεωτικότητας, η αποφυγή αποκάλυψης των τελευταίων σου νέων, η βαρεμάρα να τους ακούς να εξιστορούν τα δικά τους νέα, η αποφυγή και τα μικροψεματάκια του στιλ «ρε μαν, έμπλεξα, να το δούμε αύριο;» με μικρή ανάσα ανακούφισης, δείχνουν ότι το πράγμα είναι κάπως νοσηρό. Για να μην είμαστε αυστηροί, μπορεί να περνάς από μια δύσκολη φάση στην ζωή σου, ή ο κολλητός να περνάει-αν δεν είναι φάση όμως και είναι η κανονικότητα ολόκληρης της τελευταίας χρονιάς, δείτε το.

6. Αίσθηση ότι κάτι δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε

Λές κάτι καλό και ο φίλος σου βγάζει μια ξινίλα; Δεν χαίρεται τόσο πολύ με την χαρά σου; Πάντα προφασίζεται κάτι πιο σημαντικό από την δύσκολη στιγμή σου, όπου έχεις ανάηγκη την συμπαράστασή σου; Αρχίζει να σου μιλάει επιθετικά και κουτσομπολίστικα για κοινούς σας αγαπημένους; Εξαφανίζεται για μερικές μέρες ή και μεγαλύτερα διαστήμαγτα, για να επανέλθει αν χρειάζεται κάτι; Το πράγμα μιλάει από μόνο του. Φίλος που σε θέλει μόνο για να βλέπετε μπάλα στην τηλεορασάρα σου μια φορά το μήνα, δεν είναι φίλος-μπορεί να μην ήταν εξ αρχής, ή να μην είναι πια. Ναι, οι άνθρωποι αλλάζουν και, φυσικά, όχι μόνο προς το καλό…