Τις προάλλες πήγα διακοπές στην Πελοπόννησο και το κινητό μου δεν σταμάτησε να χτυπάει από το πρωί μέχρι το βράδυ.

«Εμ κι εσύ, κλείστο το ρημάδι να αποφύγεις τα τηλέφωνα», θα λέγατε και δικαίως και φυσικά έχετε δίκιο και ο μαλάκας είμαι εγώ που δεν το έκανα.

Οι χειμερινές και καλοκαιρινές μας διακοπές δεν είναι οι ίδιες αν το κινητό τηλέφωνο χτυπάει κάθε λίγο και λιγάκι.

Θέλεις και λίγο την απομόνωση, το να μην μιλήσεις σε άνθρωπο ρε αδελφέ -και όχι μόνο αυτό: να μην μπορεί να σε βρει άνθρωπος στο κινητό.

Και το κινητό σου να είναι μονίμως εκτός δικτύου.

Κάπως έτσι φαντάστηκα τις επόμενες διακοπές μου και κάθησα και σκέφτηκα (και είδα ότι μ’ αγαπάς) μερικούς δυνητικούς προορισμούς διακοπών μου όπου το σήμα της τηλεφωνίας θα είναι ισχνό, κάτισχνο.

Διαλέξτε λοιπόν έναν από τους παρακάτω προορισμούς και δοκιμάστε την πρωτόγνωρη εμπειρία του να μην μπορεί να σας βρει κανείς.

Αλάσκα
Εδώ καλά καλά δεν έχουν φτάσει οπτικές ίνες στην πιο μεγάλη Πολιτεία των Η.Π.Α., περιμένετε να έχει φτάσει κάποια από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας; Αμ δε. Για να μην την πατήσετε πάντως σαν τον νεαρό ήρωα της ταινίας «Ιnto The Wild» που πέθανε αβοήθητος στην παγωμένη ενδοχώρα, προτιμήστε να τη βγάλετε κάπου ζεστά, έστω και χωρίς τηλεφωνική υποστήριξη.

Κοιλάδα του Θανάτου, Καλιφόρνια
Το «Καλιφόρνια» κάνει ρίμα με τη λέξη «όρνια», τα πουλιά δηλαδή που θα επιληφθούν του σαρκίου σας, έτσι και ξεμείνετε στις αχανείς εκτάσεις της χειρότερης κοιλάδας στον κόσμο, με το σήμα του κινητού να μην πιάνει σε κανένα από τα 8000 τετραγωνικά της χιλιόμετρα. Ωραίες οι περιπετειώδεις διακοπές αλά-Μαγκάιβερ, αλλά αν είναι να γίνεις πτώμα (κυριολεκτικά και μεταφορικά) για να ξεφύγεις από το άτεγκτο αφεντικό σου, καλύτερα να το ξανασκεφτείς.

Εθνικό Πάρκο Μπανφ, Αλμπέρτα, Καναδά
Άψογοι ξενώνες και πολυτελή ορεινά καταφύγια. Αλλά και μηδενική κάλυψη δικτύου. Αν σας σκάσει μια χιονοστιβάδα στο κατόπι την ώρα που κάνετε σκι, δεν σας προλαβαίνει ούτε ο ίδιος ο Χάρος την ώρα που πασχίζετε να βρείτε σήμα για να φωνάξετε «avalanche, avalanche» στην Ομάδα Διάσωσης Αλπινιστών. Προνοήστε καταλλήλως ώστε να μην γίνει το ιδανικό θέρετρο, ιδανικό φέρετρο.

Λονγκ Κει στο Γκρόβερς Ριφ, Μπελίζ
Σε περίπτωση που λείπατε από την ώρα της Καραϊβικής στο μάθημα της Γεωγραφίας στο σχολείο, η συγκεκριμένη περιοχή είναι από τις λίγες στον κόσμο όπου απαγορεύεται να μπει αναμεταδότης για κινητά τηλέφωνα. Η εταιρία Slickrock που έχει στην κατοχή της το εν λόγω νησί έχει καταφέρει να επιβάλει τη μη-χρήση οποιασδήποτε ψηφιακής συσκευής επικοινωνίας, η οποία μπορεί να ενοχλήσει την μακάρια ευδαιμονία κάποιου ματσωμένου ταξιδιώτη που το έχει επιλέξει για τις (ήρεμες μέχρι θανάτου) διακοπές του.

Μογγολία
Δεν μιλάμε να γίνετε νομάς και να περάσετε τις διακοπές σας στα πέριξ της πρωτεύουσας Ουλάν Μπατόρ. Γιατί ακόμη και στα προάστια της πρωτεύουσας, το σήμα του κινητού σας ενδέχεται να είναι αδύναμο. Πάρτε μαζί σας έναν «σέρπα» (οδηγό) που θα σας ξεναγήσει στις καλύτερες πεδιάδες της χώρας χωρίς να ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταλήξετε κάποια (άτυχη) στιγμή τροφή για σύμπασα την πανίδα της περιοχής.

τηλέφωνα

Αφρική
Όχι ΟΛΗ η Αφρική, αλλά οι πιο τουριστικές περιοχές (λόγου χάρη γύρω από τους καταρράκτες της Βικτόρια στην Ζάμπια ή στα χαμηλά υψίπεδα του Κιλιμάντζαρο) δεν διαθέτουν σήμα για κινητό τηλέφωνο και οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν την πελατεία τους, τρέχουν και δεν φτάνουν ώστε να καταστήσουν τις προαναφερθείσες περιοχές εντός δικτύου.

Λάος
Η πιο παρθένα (πάντα από άποψης τεχνολογικής «διείσδυσης») περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι το άκρως αντίθετο της Ταϊλάνδης –μιας χώρας που βρίσκεται 100% εντός κάλυψης. Στο Λάος ακόμη και η πιο φιλόξενη ζούγκλα μπορεί να αποδειχτεί εχθρική, μακριά από τις ευλογιές της τεχνολογίας. Οπλιστείτε με έναν ξεναγό. Αλλιώς καλού κακού ένα ταξιδάκι ακόμη και μέσα στην πρωτεύουσα Βιεντιάν μπορεί να αποβεί μοιραία.

Αυστραλία
Υπάρχει η πολιτισμένη Αυστραλία, το Σίδνει, η Καμπέρα, η Αδελαίδα. Κι υπάρχει και το λεγόμενο «Outback» που στην γλώσσα τους σημαίνει «Τέρμα Θεού, Αρχή Αλλάχ» κι ορίζει την περιοχή εκείνη στην ενδοχώρα που κατοικείται από Αβοριγίνες, οι οποίοι δεν συμπαθούν καθόλου τα κινητά τηλέφωνα, τα laptop και τα λοιπά techno-aides. Γι’ αυτό και είναι φρούδα οποιαδήποτε απόπειρα να πιάσεις σήμα μέσα στην αυστραλιανή έρημο.

Πελοπόννησος, Ελλάδα
Αν θέλετε ένα ήσυχο και επικοινωνιακά νεκρό σαββατοκύριακο μακριά από αφεντικά και ενοχλητικούς συγγενείς, διαλέξτε τους γραφικούς ξενώνες και τα καταλύματα αγροτουρισμού στο νομό Αρκαδίας (ιδίως μεταξύ Τρίπολης και Βυτίνας), καθώς και στα χωριά στους πρόποδες του Ταϋγέτου στο νομό Μεσσηνίας και Λακωνίας. Τυχαία νομίζετε ότι την συγκεκριμένη περιοχή επέλεξε κι ο καθηγητής Λιαντίνης για να αποχαιρετήσει τα εγκόσμια;