Το YouTube καθιέρωσε γενικές αρχές που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ), με στόχο την υπεύθυνη υιοθέτηση της ΤΝ και τη διασφάλιση της μουσικής βιομηχανίας.

Η πλατφόρμα που ανήκει στην Google δήλωσε τη Δευτέρα ότι το «πρώτο σύνολο αρχών AI music principles» θα συμβάλει στη διευκόλυνση της δημιουργικότητας, προστατεύοντας παράλληλα τους καλλιτέχνες στην πλατφόρμα του. Οι αρχές αυτές περιλαμβάνουν την αποδοχή ότι «η τεχνητή νοημοσύνη είναι εδώ» και θα πρέπει να “αγκαλιαστεί” υπεύθυνα από την εταιρεία μαζί με τους μουσικούς εταίρους της.

«Οι εξελίξεις στη γεννητική τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι πλέον μια μελλοντική υπόσχεση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του YouTube, Neal Mohan, σε ανάρτησή του σε blog. «Εκατομμύρια άνθρωποι την αγκαλιάζουν ήδη στην καθημερινή τους ζωή, από την εύρεση χρήσιμων πληροφοριών μέχρι την αύξηση της δημιουργικότητας και της παραγωγικότητας. Ειδικά οι δημιουργοί του YouTube έχουν αγκαλιάσει την τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσουν και να ενισχύσουν τις δημιουργικές τους διαδικασίες».

Μέχρι στιγμής φέτος, τα βίντεο που σχετίζονται με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης στην πλατφόρμα έχουν σημειώσει περισσότερες από 1,7 δισεκατομμύρια προβολές.

Με την τεχνητή νοημοσύνη να οδηγεί σε μια νέα εποχή δημιουργικής έκφρασης, ο Mohan δήλωσε ότι στη συνέχεια ήταν απαραίτητο να συμπεριληφθούν «κατάλληλες προστασίες» για τους καλλιτέχνες. Σημείωσε ότι το YouTube είχε αναπτύξει διάφορα εργαλεία τα προηγούμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας διαχείρισης δικαιωμάτων Content ID, η οποία συμβάλλει στη διασφάλιση της πληρωμής των κατόχων πνευματικών δικαιωμάτων για τη χρήση του περιεχομένου τους.

Τώρα, με την εμφάνιση της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, πρέπει να εντοπιστούν και να κατασκευαστούν νέα εργαλεία που θα επιτρέψουν στους δημιουργούς να συνεχίσουν να κερδίζουν χρήματα στην πλατφόρμα, είπε ο Mohan. Το YouTube θα πρέπει επίσης να αξιοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να προστατεύσει τη μουσική βιομηχανία από νέα ζητήματα που δημιουργούνται από την αναδυόμενη τεχνολογία.

«Τα γεννητικά συστήματα ΤΝ μπορεί να ενισχύσουν τις τρέχουσες προκλήσεις, όπως η κατάχρηση εμπορικών σημάτων και πνευματικών δικαιωμάτων, η παραπληροφόρηση, το spam και άλλα», δήλωσε ο Mohan.

«Αλλά η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό αυτού του είδους του περιεχομένου και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην τεχνολογία που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και μας βοηθά να προστατεύουμε την κοινότητα των θεατών, των δημιουργών, των καλλιτεχνών και των στιχουργών μας».

Αυτά τα εργαλεία περιλαμβάνουν πολιτικές και συστήματα ανίχνευσης και επιβολής, όπως το Content ID, τα οποία λειτουργούν στο backend, δήλωσε ο Mohan, προσθέτοντας ότι ορισμένες από αυτές τις τεχνολογίες εφαρμόζονται ήδη σε περιεχόμενο που δημιουργείται με τεχνητή νοημοσύνη. Μία από τις πολιτικές της εταιρείας, για παράδειγμα, απαγορεύει τη μεταφόρτωση βίντεο που έχουν υποστεί τεχνική επεξεργασία για την προώθηση ψευδών ισχυρισμών.

Οι νέες αρχές -οι οποίες διαμορφώνονται ευρέως γύρω από την ανάγκη να υιοθετηθεί η ΤΝ με υπευθυνότητα και να αναπτυχθούν κατάλληλα εργαλεία για την προστασία των καλλιτεχνών- θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στη συνολική προσέγγιση του YouTube για την ΤΝ.

Ο Mohan αποκάλυψε ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα κοινοποιηθούν «τους επόμενους μήνες» σχετικά με συγκεκριμένες τεχνολογίες και πολιτικές. Το YouTube ελπίζει επίσης να προσελκύσει περισσότερους εταίρους για να υποστηρίξει τις προσπάθειές του.

Προς το παρόν, η εταιρεία έχει συνάψει συνεργασία με την Universal Music Group για την έναρξη του προγράμματος AI Music Incubator. Αυτή η πρωτοβουλία έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τους καλλιτέχνες, τους συνθέτες και τους παραγωγούς σχετικά με την προσέγγιση του YouTube για τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη στη μουσική και να βοηθήσει στην καθοδήγηση της τεχνολογικής κατεύθυνσης.

Η σύμπραξη συγκεντρώνει «μια ομάδα εργασίας» που αποτελείται από τους ενδιαφερόμενους φορείς της μουσικής βιομηχανίας για να διερευνήσει και να παράσχει feedback σχετικά με τα μουσικά εργαλεία που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, έγραψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Universal Music Group Lucian Grainge σε ανάρτησή του σε blog.

«Οι σημερινές ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις έχουν επιτρέψει την ψηφιακή χειραγώγηση, την οικειοποίηση και την κακή απόδοση του ονόματος, της εικόνας, της ομοιότητας, της φωνής και του ύφους ενός καλλιτέχνη  τα ίδια τα χαρακτηριστικά που τον διαφοροποιούν ως καλλιτέχνη με μοναδικό όραμα και έκφραση», δήλωσε ο Grainge.

«Δεδομένης αυτής της έντασης, η πρόκληση και η ευκαιρία μας ως βιομηχανία είναι να δημιουργήσουμε αποτελεσματικά εργαλεία, κίνητρα, ανταμοιβές και κανόνες που θα μας επιτρέψουν να περιορίσουμε τα πιθανά αρνητικά της τεχνητής νοημοσύνης, προωθώντας παράλληλα τα πολλά υποσχόμενα θετικά της. Αν πετύχουμε τη σωστή ισορροπία, πιστεύω ότι η ΤΝ θα ενισχύσει την ανθρώπινη φαντασία και θα εμπλουτίσει τη μουσική δημιουργικότητα με εξαιρετικούς νέους τρόπους».

Πηγή: ZDNET