Τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Elon Musk για να διασφαλίσει ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα γίνει «αποστάτης» και «δεν θα εξολοθρεύσει την ανθρώπινη φυλή», περιλαμβάνουν τη δημιουργία μιας διαφορετικής τεχνητής νοημοσύνης που ενδιαφέρεται αρκετά για την κατανόηση του σύμπαντος (και της ανθρωπότητας) ώστε να μην την καταστρέψει.

Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνέντευξης με τον Tucker Carlson του Fox News, ο «αγαπάμε να μισούμε» ιδιοκτήτης του Twitter, αποκάλυψε ότι εργάζεται πάνω στο δικό του chatbot με την ονομασία TruthGPT, το οποίο λειτουργεί ως μια «μέγιστη AI που αναζητά την αλήθεια». Αν και δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι για το τι σημαίνει «μέγιστη αναζήτηση αλήθειας», ο Musk εξήγησε ότι θέλει να δημιουργήσει μια εναλλακτική λύση στο ChatGPT του OpenAI και στο Bard της Google, της οποίας μοναδικός σκοπός είναι να «δημιουργεί περισσότερο καλό παρά κακό».

«Θα ξεκινήσω κάτι που θα ονομαστεί TruthGPT ή μια μέγιστη τεχνητή νοημοσύνη που αναζητά την αλήθεια και προσπαθεί να κατανοήσει τη φύση του σύμπαντος. Και νομίζω ότι αυτό μπορεί να είναι το καλύτερο μονοπάτι προς την ασφάλεια, με την έννοια ότι μια τεχνητή νοημοσύνη που ενδιαφέρεται να κατανοήσει το σύμπαν είναι απίθανο να εξοντώσει τους ανθρώπους, επειδή είμαστε ένα ενδιαφέρον μέρος του σύμπαντος», είπε ο Musk κατά τη διάρκεια της εκπομπής Fox & Friends.

Ρίχνοντας περισσότερο φως στο σχέδιό του, ο Musk έδωσε μια κάπως περίεργη αναλογία και συνέχισε να συγκρίνει την υποτιθέμενη έλλειψη επιθυμίας της τεχνητής νοημοσύνης του να καταστρέψει όλη την ανθρωπότητα με τον τρόπο που οι άνθρωποι προσπαθούν να προστατεύσουν τους χιμπατζήδες. «Αναγνωρίζουμε ότι η ανθρωπότητα θα μπορούσε να αποφασίσει να κυνηγήσει όλους τους χιμπατζήδες και να τους σκοτώσει», είπε ο Musk. «Στην πραγματικότητα χαιρόμαστε που υπάρχουν και φιλοδοξούμε να προστατεύσουμε τα ενδιαιτήματά τους». Ο Musk χαρακτήρισε το TruthGPT ως «διόρθωση πορείας της OpenAI», της μη κερδοσκοπικής εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης που βοήθησε να δημιουργηθεί το ChatGPT, η οποία έκτοτε άρχισε να λειτουργεί ως κερδοσκοπική θυγατρική.

Ο Musk άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι τα κίνητρα κέρδους της OpenAI θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν την ηθική των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργεί και τοποθέτησε το TruthGPT ως μια πιο διαφανή εναλλακτική λύση. Επίσης παρέμεινε αρκετά επιφυλακτικός, αναφέροντας ότι πιστεύει πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι επικίνδυνη αν δεν τη διαχειριστούμε σωστά, με τη «δυνατότητα καταστροφής του ανθρώπινου πολιτισμού», και απαίτησε κάποιου είδους κυβερνητική εποπτεία των έργων τεχνητής νοημοσύνης.

Αν και δεν αποκαλύφθηκε τίποτα ιδιαίτερο για το TruthGPT, φαίνεται ότι ο επικεφαλής της Tesla πιστεύει αρκετά στο νέο του όραμα. Για να βοηθήσει στην υλοποίηση των σχεδίων του, ίδρυσε μάλιστα μια νέα εταιρεία AI και προσέλαβε τον Igor Babuschkin, επιστήμονα στο εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης DeepMind, για να καθοδηγήσει το πρότζεκτ.

Πηγή: Man of Many