Ονομάζεται «Ρroject Kuiper» και αποτελεί το νέο, μεγαλεπήβολο σχέδιο της Amazon για την δημιουργία ενός παγκόσμιου Διαδικτύου που θα «τρέχει» ακόμη πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά από το υπάρχον δίκτυο του Ιντερνετ.

Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία και το τι έχει διαρρεύσει μέχρι στιγμής, το «Project Kuiper» στοχεύει να αντιπαρατεθεί απέναντι στο παρόμοιο (άρα ανταγωνιστικό) πρότζεκτ Starlink του Elon Musk και να παρέχει ίντερνετ υψηλής ταχύτητας σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, κυβερνητικές υπηρεσίες, μέχρι και σε παρόχους κινητής τηλεφωνίας με ευρύτερο στόχο, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, να παρέχει Διαδίκτυο σε άτομα ή θεσμούς που είναι off grid και εργάζονται σε μέρη χωρίς αξιόπιστη σύνδεση στο ίντερνετ.

Πώς θα γίνει λοιπόν αυτό; Όπως αναφέρεται στο σχετικό οργανόγραμμα, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, δηλαδή μέχρι και το 2028, τρεις νέοι πύραυλοι βαρέως τύπου θα τοποθετήσουν συνολικά 3.236 δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη.

Οι πύραυλοι θα κατασκευαστούν από την Blue Origin -του ιδιοκτήτη της Amazon, Jeff Bezos -, την Arianespace και την United Launch Alliance.

«Το Project Kuiper θα παρέχει γρήγορη, προσιτή ευρυζωνική σύνδεση σε δεκάδες εκατομμύρια πελάτες σε κοινότητες με χαμηλή ή καθόλου εξυπηρέτηση σε όλη την υφήλιο», δήλωσε ο Dave Limp, αντιπρόεδρος της Amazon, προσθέτοντας εμφατικά ότι οι χρήστες θα συνδέονται στο Διαδίκτυο μέσω ενός τερματικού που επικοινωνεί με τους δορυφόρους –με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή, που θα λειτουργεί και η Starlink, η οποία λέγεται ότι έχει ήδη περισσότερους από 2.300 δικούς της δορυφόρους σε τροχιά.

Η Amazon σχεδιάζει 83 εκτοξεύσεις μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, λέγοντας ότι αποτελεί «τη μεγαλύτερη εμπορική προμήθεια οχημάτων εκτόξευσης στην ιστορία».

Σε αντίθεση με τους πυραύλους «Falcon 9» του Musk, οι τρεις νέοι πύραυλοι που θα χρησιμοποιηθούν για τις εκτοξεύσεις του Project Kuiper βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, με την Amazon να σχεδιάζει δύο δοκιμαστικές αποστολές δορυφόρων για μέσα στο 2022, αλλά με έναν πολύ πιο απλό πύραυλο που κατασκευάστηκε από την ABL Space Systems.

Εντωμεταξύ, στον χορό μπαίνει και μια άλλη εταιρεία δορυφορικού ίντερνετ, η OneWeb, η οποία ανήκει εν μέρει στη βρετανική κυβέρνηση, αποφάσισε πρόσφατα να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους «Falcon 9» της SpaceX του Musk καθώς, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, έχασε την πρόσβαση στους ρωσικής κατασκευής πυραύλους Soyuz που χρησιμοποιούσε.

Πάντως, όπως αναφέρει το σχετικό εκτενές άρθρο του BBC, «η αξία αυτού του τύπου δορυφορικού ίντερνετ σε χαμηλή τροχιά έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία στην Ουκρανία, όπου ο Οργανισμός Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε, σε συνεργασία με τη SpaceX, ότι βοήθησε στην αποστολή συνολικά 5.000 τερματικών Starlink στην κυβέρνηση της χώρας».