Η Microsoft παρουσίασε ένα νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, εκ των οποίων και η CIA. Με την ονομασία “Project Guardian“, αυτή η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιεί την αρχιτεκτονική GPT-4 και λειτουργεί εκτός σύνδεσης (offline), ένα χαρακτηριστικό που αναφέρεται ως “air-gapped”, για να διασφαλίσει την ασφάλεια των δεδομένων.

Η ανάπτυξη του “Project Guardian” διήρκεσε 18 μήνες και αντιπροσωπεύει μια αξιοσημείωτη πρόοδο στην τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι μυστικές υπηρεσίες. Φιλοξενούμενο σε μια ξεχωριστή υποδομή cloud (αποσυνδεδεμένη από το διαδίκτυο), το μοντέλο αποσκοπεί στην αποφυγή έκθεσης σε εξωτερικά δεδομένα και στην ενίσχυση της ασφάλειας έναντι πιθανών απειλών στον κυβερνοχώρο.

Ο William Chappell, Διευθυντής Τεχνολογίας της Microsoft για τις Στρατηγικές Αποστολές και την Τεχνολογία, ηγήθηκε των προσπαθειών ανάπτυξης. Το πρότζεκτ απαιτούσε σημαντικές προσαρμογές σε έναν υπερυπολογιστή στην Αϊόβα και συνδέεται σε ένα αποκλειστικό δίκτυο (dedicated network) στο οποίο έχει πρόσβαση μόνο η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Λειτουργικά, το συγκεκριμένο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης είναι ικανό να αναλύει αρχεία χωρίς να μαθαίνει από τα δεδομένα που επεξεργάζεται, ένα μέτρο που αποσκοπεί στη διατήρηση της ακεραιότητας και της ασφάλειας των δεδομένων. Οι δυνατότητές του περιλαμβάνουν την ανταπόκριση σε ερωτήματα και τη δημιουργία κώδικα, παρέχοντας εργαλεία για την ανάλυση δεδομένων εντός της κοινότητας πληροφοριών.

Ενώ το μοντέλο είναι επί του παρόντος λειτουργικό και υποβάλλεται σε δοκιμές από διάφορες υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, η επίσημη ανάπτυξή του εξαρτάται από την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαπίστευσης.

Ο Sheetal Patel, βοηθός διευθυντή της CIA για το Κέντρο Διακρατικών και Τεχνολογικών Αποστολών, τονίζει τη στρατηγική σημασία της προσεκτικής αξιοποίησης της δημιουργικής ΤΝ στο έργο των υπηρεσιών πληροφοριών.

«Υπάρχει ένας αγώνας δρόμου για να αποκτήσουμε γενετική τεχνητή νοημοσύνη σε δεδομένα πληροφοριών», δήλωσε ο Patel σε πρόσφατο συνέδριο ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt, σύμφωνα με το Bloomberg. Πρόσθεσε επίσης ότι η πρώτη χώρα που θα χρησιμοποιήσει τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη για τις υπηρεσίες πληροφοριών θα κερδίσει αυτόν τον αγώνα. «Και θέλω να είμαστε εμείς».

Με πληροφορίες από: Mashable, PMYNTS, Business Insider