Η Microsoft εγκαινίασε επίσημα μια νέα κατηγορία υπολογιστών με τεχνητή νοημοσύνη με την επωνυμία Copilot+PC. Οι καινοτόμες αυτές συσκευές παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του Microsoft Surface Event για τα μέσα ενημέρωσης στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, σηματοδοτώντας μια σημαντική πρόοδο στην ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στους προσωπικούς υπολογιστές.
Παρακάτω, όσα μάθαμε από την εκδήλωση της Microsoft.
Ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης
Τα Copilot+PCs είναι σχεδιασμένα για να αξιοποιούν τόσο τις δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης στη συσκευή όσο και τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα που βασίζονται στις cloud υπηρεσίες. Αυτή η προσέγγιση αποσκοπεί στην ενίσχυση των επιδόσεων και της εμπειρίας του χρήστη, παρέχοντας ταχύτερες και πιο έξυπνες υπολογιστικές λύσεις.
Μονάδα νευρωνικής επεξεργασίας (NPU)
Αυτοί οι υπολογιστές διαθέτουν το SoC X Elite της Qualcomm, το οποίο περιλαμβάνει μια εξαιρετικά προηγμένη μονάδα νευρωνικής επεξεργασίας (Neural Processing Unit/NPU) ικανή να εκτελεί περίπου 40-45 τρισεκατομμύρια πράξεις ανά δευτερόλεπτο (TOPS). Αυτή η NPU ξεπερνά τις NPUs στο Meteor Lake της Intel και στο Ryzen AI της AMD, παρέχοντας σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Δυνατότητα ανάκλησης (recall)
Ένα βασικό χαρακτηριστικό αυτών των συσκευών είναι το Recall, το οποίο λειτουργεί σαν φωτογραφική μνήμη για τον υπολογιστή. Καταγράφει δραστηριότητες του χρήστη, όπως μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ιστότοπους που επισκέπτεται και έγγραφα που επεξεργάζεται, επιτρέποντας στους χρήστες να αναζητούν και να ανακτούν αυτές τις πληροφορίες χρησιμοποιώντας προτροπές κειμένου. Τα δεδομένα αποθηκεύονται τοπικά στον υπολογιστή για να διασφαλίζεται η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων.
Live captions σε προγράμματα και βελτιώσεις τεχνητής νοημοσύνης
Τα Windows 11 σε αυτούς τους υπολογιστές θα περιλαμβάνουν ζωντανές λεζάντες (live captions) και διάφορες βελτιώσεις τεχνητής νοημοσύνης για εφαρμογές όπως το Image Creator. Επιπλέον, δημοφιλή λογισμικά όπως το Adobe Photoshop και το DaVinci Resolve Studio θα έχουν εκδόσεις ARM βελτιστοποιημένες για αυτές τις συσκευές με AI.
Απόδοση και διάρκεια ζωής μπαταρίας
Η Microsoft ισχυρίζεται ότι αυτοί οι υπολογιστές TN είναι οι ταχύτεροι και πιο έξυπνοι που έχουν κατασκευαστεί ποτέ, με 24ωρη διάρκεια ζωής στην μπαταρία. Αναφέρεται ότι είναι κατά 58% ταχύτεροι από το M3 MacBook Air της Apple, αναδεικνύοντας τις ανώτερες δυνατότητές τους σε επίπεδο επιδόσεων.
Higher performance, longer battery life, and blazing NPU speed with AI-powered apps.⚡ Everything you need, all in one place – meet the next generation of Surface Laptop. #CopilotPCs
Pre-order Surface Laptop today. https://t.co/uXnKKa8fDm pic.twitter.com/pNwOemtub6
— Microsoft Surface (@surface) May 20, 2024
Συνεργασίες και διαθεσιμότητα
Η Microsoft έχει συνεργαστεί με κορυφαίους κατασκευαστές ΟΕΜ (Original Εquipment Μanufacturer), όπως οι Acer, ASUS, Dell, HP, Lenovo και Samsung, για την κατασκευή των νέων Copilot+PCs με τεχνητή νοημοσύνη. Εκτός από το X Elite SoC της Qualcomm, η Microsoft σχεδιάζει να κυκλοφορήσει υπολογιστές AI με επεξεργαστές Intel και AMD, ξεκινώντας με την Lunar Lake της Intel και την πλατφόρμα Zen 5 Strix της AMD. Οι προπαραγγελίες για αυτούς τους φορητούς υπολογιστές ξεκίνησαν στις 20 Μαΐου 2024, με τις τιμές εκκίνησης να ορίζονται στα 999 δολάρια. Η επίσημη κυκλοφορία και διαθεσιμότητα αυτών των συσκευών έχει προγραμματιστεί για τις 18 Ιουνίου 2024.
Η Microsoft προβλέπει ότι μέσα στο επόμενο έτος θα πωληθούν περισσότεροι από 50 εκατομμύρια υπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης, γεγονός που υποδηλώνει μια ισχυρή ζήτηση για συσκευές εξοπλισμένες με τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT, το οποίο η Microsoft διαθέτει στην αγορά με την επωνυμία Copilot.
A new AI era begins. Introducing the fastest, most intelligent Windows PCs ever. https://t.co/byVlr70zNH#CopilotPCs pic.twitter.com/UHloOYj4Sd
— Windows (@Windows) May 20, 2024
Το λανσάρισμα αυτών των υπολογιστών αποτελεί βασικό στοιχείο της ευρύτερης πρωτοβουλίας της Microsoft για την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης σε ολόκληρη τη σουίτα προϊόντων της, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμογών Office, Teams, Outlook και του λειτουργικού συστήματος (OS) Windows.
Με πληροφορίες από: The Verge, ExtremeTech, Engadget