Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι ο καθηγητής Soji Takeuchi του Πανεπιστημίου του Τόκιο, όταν ήταν μικρός όχι μόνο είχε δει τον «Εξολοθρευτή 2», αλλά είχε εντυπωσιαστεί από την στιγμή που ο Terminator, δηλαδή ο Arnold Schwarzenegger, μας δείχνει το ρομποτικό του χέρι, αποκαλύπτοντάς μας, ωστόσο, ότι αυτό από πάνω του καλύπτεται από αληθινό ανθρώπινο δέρμα.

Ο Ιάπωνας ερευνητής, πρωτοπόρος στη βιο-υβριδική ρομποτική [μια διασταύρωση ρομποτικής και βιο-μηχανικής επιστήμης] προχώρησε ακόμη ένα βήμα μπροστά για τη δημιουργία ανθρωποειδών ρομπότ, καθώς παρουσίασε προ ημερών ένα ρομποτικό δάχτυλο που έχει υφή μαλακού δέρματος, το οποίο μάλιστα διαθέτει ιδιότητες αυτο-αποκατάστασης των βλαβών του, όπως αναφέρει το Euronews.

Δημιούργησε δηλαδή ζωντανό ανθρώπινο δέρμα για ρομπότ  – κάτι που πριν 10-15 χρόνια θα ήταν ανήκουστο και θα ανήκε αποκλειστικά στην σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.

Η μέθοδος που ανέπτυξε η ιαπωνική ομάδα των βιο-μηχανικών λειτουργεί κάπως έτσι: το ρομποτικό δάχτυλο βυθίζεται σε ένα διάλυμα κολλαγόνου και ανθρώπινων δερματικών ινοβλαστών, δηλαδή των δύο βασικών συστατικών που δημιουργούν τους συνδετικούς ιστούς του ανθρώπινου δέρματος.

Στην συνέχεια, το μείγμα αυτό προσαρμόζεται πάνω στο ρομπότ και αποτελεί τη βάση για ένα επόμενο στρώμα επιδερμικών ανθρωπίνων κερατινοκυττάρων που προσκολλώνται σε αυτό, αποτελώντας έως το 90% του εξωτερικού στρώματος και προσδίδοντας έτσι μια αίσθηση φυσικού δέρματος στο ρομποτικό χέρι. Όπως ακριβώς δηλαδή και ο «Εξολοθρευτής» ξεκολλώντας το αληθινό ανθρώπινο δέρμα από το, κατά τα’ άλλα, μηχανικό και ρομποτικό του βραχίονα.

«Νομίζω πως το ζωντανό δέρμα θα αποτελέσει την τελική λύση στο να προσδώσει στα ρομπότ την εμφάνιση και την αφή των έμβιων όντων, καθώς αποτελείται από ακριβώς το ίδιο υλικό που καλύπτει τα σώματα των ζώων. Στο μέλλον θα αναπτύξουμε πιο εξελιγμένες εκδοχές του δέρματος, που θα περιλαμβάνουν αισθητήρια νευρικά κύτταρα, θύλακες τριχών και ιδρωτοποιούς αδένες. Επίσης θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε μεγαλύτερες επιφάνειες», δήλωσε ο ίδιος ο Takeuchi, προσθέτοντας στην συνέχεια ότι το νέο αυτό «δέρμα» είναι αρκετά ελαστικό, ώστε να μετακινείται καθώς το ρομποτικό δάχτυλο διπλώνει και τεντώνεται, ενώ μπορεί ακόμη και να επιδιορθωθεί από μόνο του με την βοήθεια ενός ειδικού επιθέματος κολλαγόνου.

«Αν σκεφτείς τι ακριβώς είναι το ανθρώπινο δέρμα, είναι κάτι σαν ένα κοστούμι, κάτι που το φοράς», είπε ένας από τους επιστήμονες της ερευνητικής ομάδας, ο Minghao Nie, στο Euronews Next.

«Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται να φτιάξουν κάτι προκειμένου στη συνέχεια να το φορέσουν, το προσαρμόζουν και το ράβουν έτσι ώστε να ταιριάζει στο σώμα τους. Οπότε, για τη μέθοδό μας αυτή, χρησιμοποιούμε μια διαφορετική προσέγγιση που τελικά απέδωσε καρπούς και ήταν η σωστή», κατέληξε με νόημα.