Η Elizabeth Holmes, η ιδρύτρια της αποτυχημένης εταιρείας Theranos, καταδικάστηκε σε περισσότερα από 11 χρόνια φυλάκισης, την Παρασκευή, για εξαπάτηση των επενδυτών σχετικά με την τεχνολογία και τις επιχειρηματικές συναλλαγές της εταιρείας της.

Η ποινή επιστέγασε μία πολυετή περιέτεια που καθήλωσε το κοινό και πυροδότησε συζητήσεις σχετικά με την κουλτούρα της Silicon Valley για το υπερβολικό hype των startup εταιρειών. Η Holmes, η οποία συγκέντρωσε 945 εκατομμύρια δολάρια για την Theranos και υποσχέθηκε ότι η νεοσύστατη επιχείρηση της θα έφερνε «επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη» με εξετάσεις που θα απαιτούσαν «μόνο μερικές σταγόνες αίματος», καταδικάστηκε τον Ιανουάριο σε τέσσερις κατηγορίες, επειδή εξαπάτησε τους επενδυτές με αυτούς τους ισχυρισμούς, οι οποίοι αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αληθινοί.

Ο δικαστής Edward J. Davila, του Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τη Βόρεια Περιφέρεια της Καλιφόρνια, καταδίκασε την Holmes σε 135 μήνες φυλάκισης, δηλαδή λίγο περισσότερο από 11 χρόνια, και στη συνέχεια σε τριετή αποφυλάκιση υπό επιτήρηση. Η Holmes, 38 ετών, η οποία σκοπεύει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, πρέπει να παραδοθεί υπό κράτηση στις 27 Απριλίου 2023.

«Είμαι συντετριμμένη από τις αποτυχίες μου», δήλωσε. «Ένιωσα βαθύ πόνο για όσα πέρασαν οι άνθρωποι επειδή τους απογοήτευσα».

Η Holmes, η οποία έχει έναν γιο 1 έτους και είναι έγκυος στο δεύτερο παιδί της, ζήτησε συγγνώμη από τους επενδυτές, τους ασθενείς και τους εργαζόμενους της Theranos. Είπε ότι προσπάθησε να πραγματοποιήσει το όνειρό της «πολύ γρήγορα» και «να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα». Έκλεισε με ένα απόσπασμα του ποιητή Rumi και υποσχθέκε «στο μέλλον να κάνει καλό στον κόσμο».

Η υπόθεση της Holmes και της εταιρείας της, Theranos, έχει αποκτήσει σχεδόν μυθική υπόσταση. Λίγοι ιδρυτές startup επιχειρήσεων έφθασαν στο επίπεδο της προβολής που έφθασε εκείνη, εμφανιζόμενη σε εξώφυλλα περιοδικών, δειπνώντας στον Λευκό Οίκο και φτάνοντας να έχει 4,5 δισεκατομμύρια δολαρία περιουσία. Από τότε που αποκαλύφθηκε η απάτη της Theranos, το 2015, η ιστορία της Holmes έχει πρωταγωνιστήσει σε podcasts, τηλεοπτικές εκπομπές και σειρές, βιβλία και ντοκιμαντέρ.

Η δραματική άνοδος και πτώση της Holmes ξεκίνησε σχεδόν μια δεκαετία αφότου εγκατέλειψε το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ για να δημιουργήσει την Theranos το 2003, μια νεοσύστατη επιχείρηση που είχε ως στόχο να φέρει επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη με καλύτερες διαγνώσεις ασθενειών. Η εταιρεία δημιούργησε ένα μηχάνημα που ισχυριζόταν ότι μπορούσε να κάνει περισσότερες από 1.000 εξετάσεις με μια σταγόνα αίματος και σύναψε συνεργασίες με μεγάλες αλυσίδες παντοπωλείων και super market στις Η.Π.Α. για την κατασκευή κέντρων εξετάσεων στα καταστήματά τους. Η Holmes ισχυρίστηκε επίσης ότι η τεχνολογία της εταιρείας υποστηρίχθηκε από φαρμακευτικές εταιρείες και χρησιμοποιήθηκε σε πεδία μάχης στο Αφγανιστάν.

Κανένας από αυτούς τους ισχυρισμούς δεν αποδείχθηκε αληθινός.

Το μηχάνημα της Theranos που (υποτίθεται) θα έφερνε την επανάσταση στις εξετάσεις αίματος

Οι απάτες της Theranos αποκαλύφθηκαν από την Wall Street Journal το 2015 και μια κυβερνητική επιθεώρηση έκλεισε το εργαστήριο της εταιρείας αμέσως μετά. Η Theranos διαλύθηκε το 2018, τη χρονιά που η Holmes και ο συνέταιρός της, Ramesh Balwani, κατηγορήθηκαν για απάτη.

Το κτήριο που στέγαζε τα κεντρικά γραφεία της Theranos

Πηγή: NY Times