Το Spotify αφαίρεσε πρόσφατα δεκάδες χιλιάδες τραγούδια που δημιουργήθηκαν με τεχνητή νοημοσύνη από την τεράστια ψηφιακή μουσική βιβλιοθήκη του. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν φαίνεται να ήταν τα ίδια τα τραγούδια -τα οποία δημιουργήθηκαν με τη χρήση ενός ιδιόκτητου λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης. Αντίθετα, το Spotify ανησυχούσε για τους ακροατές, οι οποίοι, όπως αποδεικνύεται, είχαν επίσης δημιουργηθεί από λογισμικό ΤΝ.
Οι Financial Times αναφέρουν ότι το Spotify, την περασμένη εβδομάδα, διέκοψε προσωρινά τα uploads στην πλατφόρμα του από την startup επιχείρηση Boomy και κατέβασε χιλιάδες τραγούδια της λόγω υποψιών για αυτοματοποιημένη ροή της μουσικής από τον εν λόγω διανομέα μουσικής.
Η Boomy είναι ένας «μεγάλος παίκτης» στη AI μουσική βιομηχανία εδώ και μερικά χρόνια. Ξεκίνησε το 2021 και προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα να δημιουργούν αυτόματα μια ποικιλία κομματιών με βάση συγκεκριμένα “vibes”. Ας πούμε ότι θέλετε να δημιουργήσετε ένα hip-hop κομμάτι με reggae επιρροές: Απλά εισάγετε αυτά τα αιτήματα στο Boomy και αυτό σας παρουσιάζει ένα «πρωτότυπο κομμάτι». Οι χρήστες μπορούν στη συνέχεια να ανεβάζουν τα κομμάτια του Boomy σε πλατφόρμες streaming και να κερδίζουν από αυτά.
Όπως ήταν αναμενόμενο, φαίνεται ότι κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν αυτό το αυτοματοποιημένο μουσικό μοντέλο για να δημιουργήσουν ψεύτικη κίνηση ροής (streams) που μπορεί στη συνέχεια να αξιοποιηθεί παράνομα. Οι Financial Times αναφέρουν ότι το Spotify ανέλαβε δράση κατά του Boomy λόγω ύποπτης δραστηριότητας bot που ανέβαζε τα επίπεδα ακρόασης για ορισμένα από τα κομμάτια του. Η δραστηριότητα επισημάνθηκε από την Universal Music Group, την εταιρεία που εκπροσωπεί μερικά από τα μεγαλύτερα αστέρια της βιομηχανίας, η οποία πρόσφατα κάλεσε τις υπηρεσίες streaming να πατάξουν το περιεχόμενο τεχνητής νοημοσύνης. Ως αποτέλεσμα, το Spotify κατέβασε περίπου το 7% των κομματιών της Boomy, που αντιστοιχούν σε δεκάδες χιλιάδες τραγούδια που ανέβασε η νεοσύστατη εταιρεία.
Όταν το Gizmodo ζήτησε σχόλιο, το Spotify επιβεβαίωσε ότι πρόσφατα έλαβε μέτρα κατά του Boomy λόγω της ανίχνευσης «τεχνητής ροής». Ένας εκπρόσωπος του Spotify έδωσε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με το θέμα των ψεύτικων streamers:
«Το τεχνητό streaming είναι ένα μακροχρόνιο ζήτημα στη βιομηχανία, το οποίο το Spotify προσπαθεί να εξαλείψει σε όλη την υπηρεσία μας. Όταν εντοπίζουμε ή ειδοποιούμαστε για πιθανές περιπτώσεις χειραγώγησης ροής, μετριάζουμε τις επιπτώσεις τους με τη λήψη μέτρων που μπορεί να περιλαμβάνουν την αφαίρεση αριθμών ροής (streams) και την παρακράτηση δικαιωμάτων. Αυτό μας επιτρέπει να προστατεύουμε τις πληρωμές δικαιωμάτων για τους έντιμους, σκληρά εργαζόμενους καλλιτέχνες».
Ενώ η Boomy είχε «αποβληθεί» από το Spotify την περασμένη εβδομάδα, φαίνεται ότι η νεοσύστατη εταιρεία έχει από τότε καλωσοριστεί ξανά στην πλατφόρμα. Σε μια δήλωση που μοιράστηκε στο κανάλι της στο Discord αυτή την εβδομάδα, η εταιρεία δήλωσε ότι «με χαρά μοιράζεται ότι η επιμελημένη παράδοση στο Spotify νέων κυκλοφοριών από καλλιτέχνες της Boomy έχει ενεργοποιηθεί εκ νέου». Η εταιρεία δήλωσε ότι είναι «κατηγορηματικά αντίθετη σε κάθε είδους χειραγώγηση ή τεχνητή ροή».
Αν οι αυτοματοποιημένες ροές δεν αποτελούν ιδιαίτερα νέο πρόβλημα για τις πλατφόρμες streaming, η έλευση της μουσικής από τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται σίγουρα να κάνει το πρόβλημα αυτό ακόμα πιο έντονο. Ψεύτικο κοινό που ακούει ψεύτικη μουσική; Δύσκολα θα μπορούσαμε να βρούμε μια πιο παράξενη, πιο δυστοπική μορφή απάτης από αυτή.
Το περιστατικό είναι επίσης ένα σημάδι ότι η επανάσταση της «δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης» προκαλεί πολλούς πονοκεφάλους στη μουσική βιομηχανία, αν και εξαρτάται ποια πλευρά εξετάζει αυτή την εξέλιξη.
Αν ρωτήσουμε το αιθέριο synth-pop «ξωτικό» Grimes, η οποία πρόσφατα ξεκίνησε μια πλατφόρμα που σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε TN για να προσομοιώσετε τη φωνή της για να δημιουργήσετε νέα μουσική, θα σας έλεγε ότι η AI μουσική είναι απλώς μια όμορφη εξέλιξη της μορφής τέχνης. Από την άλλη, ο Drake, πιθανότατα, να μας έλεγε ότι είναι τσαντισμένος που ένας χρήστης ΤΝ αντέγραψε τη φωνή του σε ένα τραγούδι χωρίς τη συγκατάθεσή του. Και, φυσικά, αν μπορούσαμε να ρωτήσουμε τη Universal Music Group, θα σας έλεγαν ότι η μουσική AI είναι «απάτη» και ότι πρέπει να απαγορευτεί από τις πλατφόρμες streaming.
Πηγή: Gizmodo