Μια μικρή Σίλικον Βάλεϊ (τηρουμένων, πάντα, των όποιων αναλογιών με την αμερικανική κοιτίδα των start-ups) δημιουργείται εδώ και περίπου μια πενταετία στα Ιωάννινα, αφού όλο και περισσότερες εταιρείες τεχνολογίας, ελληνικές ή ξένες, σχεδιάζουν και εκπονούν τα επιχειρησιακά τους hubs στην πρωτεύουσα της Ηπείρου.

Η τελευταία προσθήκη σε αυτό το εντυπωσιακό «ρόστερ» των start-ups είναι, πρόσφατα, η γερμανική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου BestSecret, η οποία χτίζει σιγά σιγά μια ακόμη έδρα στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων.

Η BestSecret – μια εταιρεία με τρία φυσικά καταστήματα, στο Μόναχο, το Ντόρναχ και την Βιέννη – έχει ως στόχο της την υποστήριξη της πλατφόρμας διαδικτυακών αγορών και θεωρεί ότι η Ήπειρος αποτελεί έναν ιδανικό τόπο απ’ όπου μπορεί να αναπτυχθεί στην Νότια Ευρώπη.

Η διαδικτυακή πλατφόρμα λειτουργεί με την λογική αγορών μέσω εγγραφής μέλους και, διαμέσου αυτής, στην πρόσβαση σε προϊόντα μεγάλων οίκων μόδας (πάνω από πέντε εκατ. προϊόντα από 3.000 brands, μεταξύ των οποίων Balmain, Missoni, Chloé), που δίνει στο μέλος της την δυνατότητα να τα αποκτήσει σε πάρα πολύ προσιτές τιμές.

Και κάπως έτσι εγένετο… BestSecret Hellas με την εφημερίδα «Καθημερινή» να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τα εγκαίνια του χώρου 520 τ.μ. που έχει μισθωθεί στα Ιωάννινα αναμένεται να πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο, ενώ στόχος είναι σε βάθος τριετίας να προσληφθούν 50-70 άτομα, κυρίως προγραμματιστές – μηχανικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών διαφόρων επιπέδων, σε μια επένδυση που ανέρχεται συνολικά κοντά στα 5 εκατ.

Εκτός από την BestSecret, απόβαση στα Ιωάννινα έχουν κάνει εδώ και κάποια χρόνια η εταιρεία παραγωγής λογισμικού P&I (με έδρα το Βισμπάντεν της Γερμανίας), αλλά και η TeamViewer, με πολλά γερμανικά ΜΜΕ να φιλοξενούν ανάλογα ρεπορτάζ αναφορικά με τον ρόλο της πόλης των Ιωαννίνων στην «υιοθέτηση» παρόμοιων τεχνολογικών start-ups.

«Όταν ο Φιλιπ Ντόιτσερ, μηχανικός πληροφορικής στη γερμανική εταιρεία λογισμικού TeamViewer, άκουσε για πρώτη φορά για τα Ιωάννινα σκέφτηκε: Φαίνεται ενδιαφέρον, αλλά που είναι;», αναφέρει το πρόσφατο ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην Rheinische Post.

Η εφημερίδα του Ντίσελντορφ μίλησε με τον δήμαρχο της ηπειρωτικής πόλης, τον Μωϋσή Ελισάφ, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που χαρακτήρισε τα Ιωάννινα ως τη «Σίλικον Βάλεϊ της Ελλάδας» –ένας ισχυρισμός που δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα.

Η TeamViewer, που συστάθηκε αρχικά στην πόλη Γκέπινγκεν της Γερμανίας, ξεκίνησε στα Γιάννενα στα τέλη του 2019 με 18 συνεργάτες, ενώ ο μακροχρόνιος σχεδιασμός προβλέπει συνολικά 150 συνεργάτες, αναφέρει το άρθρο της DW.

«Υπέρ της Ελλάδας συνηγορεί ο συνδυασμός ενός αξιόλογου και ακόμη ανεκμετάλλευτου ανθρώπινου δυναμικού, των καλών τοπικών συνθηκών και της υποστήριξης που παρέχει η πολιτική. Η επιλογή των Ιωαννίνων οφείλεται κυρίως στο πανεπιστήμιο της πόλης, το οποίο, με 20.000 φοιτητές, ανήκει στα πλέον αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Ιδιαίτερα η Σχολή Πληροφορικής, που ιδρύθηκε το 1993, έχει εξαιρετική φήμη», αναφέρει ο ίδιος ο Ντόιτσερ μιλώντας στην Rheinische Post και προσθέτοντας εμφατικά ότι «ο ανταγωνισμός στην τοπική αγορά εργασίας δεν είναι ιδιαίτερα έντονος, κατά συνέπεια έχουμε πολλές πιθανότητες να προσλάβουμε, αλλά και να κρατήσουμε τους καλύτερους που εντοπίζουμε στην περιοχή. Στα Ιωάννινα πολλοί συνεργάτες είναι ακόμη καινούριοι, αλλά μπαίνουν γρήγορα στο πνεύμα της επιχείρησης και ταυτίζονται με την TeamViewer».

Και επειδή πίσω από όλη αυτή την προσπάθεια σίγουρα θα κρυβόταν και ένας συμπατριώτης μας, να πούμε εδώ ότι ο αφανής «ήρωας» της κινητικότητας αυτής δεν είναι άλλος από τον Βασίλη Τριάδη, γέννηµα-θρέµµα Ηπειρώτη, µε καταγωγή από το Γρεβενίτι του Ζαγορίου, ο οποίος είναι από το 2003 ο CEO της P&I, μιας εταιρείας που ελέγχεται από το fund Permira, το οποίο με την σειρά του ελέγχει την TeamViewer.

Και όλα αυτά τα σημαντικά για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου συμβαίνουν την ώρα που και πολλές άλλες ξένες εταιρείες αναμένουν να προχωρήσει η κατασκευή του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας της πόλης προκειμένου να μετεγκατασταθούν εκεί.

Το έργο ύψους 25 εκατ. ευρώ και 15.000 τ.μ. θα αναπτυχθεί σε έκταση 40 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Ηπείρου και έχει συμπεριληφθεί στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η έκταση βρίσκεται στην Πεδινή, απέναντι από το Πανεπιστήμιο, όπου προβλέπεται να στεγαστούν επιχειρήσεις υψηλής Τεχνολογίας- Πληροφορικής, Επικοινωνιών, Βιοτεχνολογίας, Αγροτεχνολογίας, Δημιουργικής Βιομηχανίας, ενώ παράλληλα αναμένεται να προωθηθεί η Εφαρμοσμένη Έρευνα και η ανάπτυξη νέων προϊόντων στην Ήπειρο. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης «η δημιουργία του Πάρκου είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας για την Περιφέρεια Ηπείρου και αποτελεί άλμα στο μέλλον για την εισαγωγή καινοτομιών και νέας τεχνογνωσίας στην περιοχή και την ευρύτερη ανάπτυξη της οικονομίας της».