Όλοι χρησιμοποιούμε προγράμματα περιήγησης στο διαδίκτυο, τους λεγόμενους browsers, και πιθανώς περνάμε εννέα ώρες την ημέρα δουλεύοντας σε έναν απ’ αυτούς. Αρκετοι εναλλάσσονται μεταξύ των browsers, από τον Opera στον Firefox και στον Safari, στον Chrome και τον Edge.

Το debate για τον καλύτερο browser της αγορας καλά κρατεί εδώ και πολλά χρόνια. Από το ένα «στρατόπεδο» υπάρχουν οι οπαδοί τους Opera που, φημολογείται, ότι έχει την καλύτερη διαχείριση καρτελών (tabs), και στους «απέναντι» είναι οι χρήστες του Firefox είναι, ίσως, απλά το καλύτερο πρόγραμμα περιήγησης που έχει σχεδιαστεί.

Ωστόσο, υπάρχει ένας άλλος browser που έχει κυκλοφορήσει το τελευταίο διάστημα και όχι μόνο έχει τραβήξει την προσοχή των εταιρειών αλλά έχει εντυπωσιάσει και τους χρήστες.

Το Sidekick ισχυρίζεται ότι είναι ένα εργαλείο που δεν αποσπά την συγκέντρωσή σας για να ενισχύσει τη ροή εργασίας σας και να σας προστατεύσει από τους «δολοφόνους της προσοχής». Αυτός είναι ένας τολμηρός ισχυρισμός και θα λέγαμε ότι, σε αυτή τη σύγχρονη εποχή, η προστασία από τους «δολοφόνους της προσοχής» είναι ένα αδύνατο εγχείρημα.

Όσο βρισκόμαστε στο ίντερνετ και έχουμε ανοιχτά αμέτρητα tabs πάντα υπάρχει κάτι…

(μισό λεπτό να απαντήσω στο messenger)

για να μας αποσπάσει την…

(ωπ, ήρθε email)

προσοχή.

Τώρα, καταλάβατε τι εννούμε. Ας βάλουμε όμως τα πράγματα σε μία σειρά και να δούμε τι είναι το Sidekick:

  • Το Sidekick δεν είναι ανοιχτού κώδικα
  • Το Sidekick βασίζεται στο πρόγραμμα περιήγησης Chromium ανοιχτού κώδικα
  • Το Sidekick έχει μια δωρεάν έκδοση, αλλά προσφέρει επίσης μια έκδοση Pro για 8,00 δολάρια/μήνα, η οποία περιλαμβάνει μερικά πρόσθετα (όπως διαχωρισμένη προβολή, πολλαπλούς λογαριασμούς εφαρμογών, πολλαπλούς χώρους εργασίας, κοινή χρήση κωδικού πρόσβασης, προσαρμοσμένες εφαρμογές ιστού, απεριόριστες εφαρμογές πλευρικής γραμμής και premium υποστήριξη πελατών)
  • Το Sidekick είναι cross-platform (Linux, MacOS και Windows)

Τι είναι όμως αυτό που μας εντυπωσίασε περισσότερο στο Sidekick;

Υπάρχει μια πλαϊνή μπάρα με εφαρμογές, υπάρχουν ανασταλτικές συνεδρίες (που θυμίζουν τα Workspaces της Opera) και μια προσαρμόσιμη αρχική σελίδα που σας επιτρέπει να προσθέσετε εφαρμογές (όπως Slack, Gmail, Discord, Skype, Twitch, Figma, GitHub, Google Drive, Upwork και άλλες). Αυτές οι ίδιες εφαρμογές μπορούν επίσης να προστεθούν στην πλαϊνή γραμμή για γρήγορη πρόσβαση, ανεξάρτητα από την καρτέλα που χρησιμοποιείτε.

Επίσης, το χαρακτηριστικό που μας κέρδισε περισσότερο ήταν το «κλείσιμο ματιού» στη λειτουργία διαχείρισης καρτελών Workspaces της Opera. Οι συνεδρίες (Sessions) του Sidekick καθιστούν δυνατή την προσθήκη πολλαπλών συνεδριών με τις δικές τους καρφιτσωμένες καρτέλες και άλλες που μπορείτε να ενεργοποιήσετε μία κάθε φορά για να απομονώσετε καρτέλες (tabs).

Για παράδειγμα, μπορείτε να φτιάξετε 4 Sessions τα οποία θα είναι: Δουλειά, Social Media, Αγορές, Ειδήσεις. Σε κάθε Session αντιστοιχούν όσα tabs θέλετε και όταν θα εναλασσάσεστε μεταξύ τους, αυτά που θα είναι ανενεργά θα μπαίνουν σε κατάσταση mute και δεν θα καταναλώνουν πόρους από το σύστημά μας. Έτσι, επιτυγχάνεται ομαλή και σταθερή υπολογιστική λειτουργία –ίσως καλύτερη και απ’ αυτήν με την χρήση Firefox– ενώ μπορείτε να εστιάσετε σε αυτό που θέλετε εκείνη την στιγμή χωρίς να αποσπάται η προσοχή σας.

Το Sidekick φαίνεται να μπορεί να υποστηρίξει όλες τις διεργασίες που απαιτούνται για γρήγορη πλοήγηση και, ίσως, να είναι ο ιδανικός browser είτε για επαγγελματική χρήση είτε για προσωπική.