«Θανατηφόρος» υπήρξε ο πέλεκυς της ιταλικής Δικαιοσύνης για τη Γιουβέντους! Το ιταλικό αθλητικό δικαστήριο που ερευνά τις μεταγραφές της επέβαλε ποινή αφαίρεσης 15 βαθμών στη «Γηραιά Κυρία», ανακοίνωσε (20/1) η Ιταλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIGC). Με 20 παιχνίδια να απομένουν για τη λήξη της φετινής σεζόν η Γιουβέντους είχε 37 βαθμούς και ήταν τρίτη στη Serie A, 10 βαθμούς μακριά από την πρωτοπόρο Νάπολι. Οι -15 βαθμοί όμως θα την ωθήσουν στους 22 πόντους κι εκτός των θέσεων που οδηγούν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το Ομοσπονδιακό Εφετείο ξεπέρασε πολύ τους εννέα βαθμούς που ζήτησε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας για το τρέχον πρωτάθλημα κι επέβαλε κυρώσεις στον σύλλογο για την υπόθεση των κεφαλαίων. Η Γιουβέντους κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε λογιστικά «τρικ» για να εξωραΐσει τους λογαριασμούς της, προκειμένου να παρακάμψει το οικονομικά δίκαιο παιχνίδι (financial fair play).
Ο σύλλογος είχε αθωωθεί, μαζί με άλλες δέκα ομάδες, σε αυτήν την υπόθεση την άνοιξη του 2022, αλλά το ομοσπονδιακό Εφετείο αποδέχθηκε το αίτημα του ομοσπονδιακού εισαγγελέα να ξανανοίξει την υπόθεση, ενόψει των στοιχείων που διαβιβάστηκαν από τα ιταλικά δικαστήρια που επίσης ερευνούν τους λογαριασμούς του ιταλικού συλλόγου, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της FIGC. Βαριές ποινές υπήρξαν και για τα στελέχη του προηγούμενου Δ.Σ. της εταιρείας, για τα οποία ζητήθηκε επίσης η επέκτασή της σε UEFA και FIFA: 2,5 χρόνια για τον Παρατίτσι, 2 χρόνια για τους Ανιέλι και Αριβαμπένε, ένας χρόνος συν 4 μήνες για τον Κερουμπίνι και 8 μήνες για τον Νέντβεντ.
Η Γιουβέντους, η οποία θα κάνει έφεση, έκανε λόγο για «μια ξεκάθαρη αδικία, μια εμφανής διαφορά στη μεταχείριση», η UEFA παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, ενώ οι Ιταλοί εξηγούν γιατί οι δικαστές έκαναν αποδεκτό το «συγγνώμη που κάναμε λάθος» για τους άλλους οκτώ συλλόγους (Σαμπντόρια, Έμπολι, Τζένοα, Πίζα, Πεσκάρα, Πάρμα, Προ Βερτσέλι και η Νοβάρα). Μάλιστα όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Gazzetta dello Sport, ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Τζουζέπε Τσίνε, είχε ζητήσει τις ίδιες ποινές για τους άλλους συλλόγους, αφού πρακτικά εάν υπήρξαν παραβάσεις, η Γιουβέντους δεν μπορεί να τις είχε οργανώσει μόνη της.
Το Εφετείο, από την άλλη, σε αυτό το κομμάτι του κατηγορητηρίου, διέκρινε μόνο την ενοχή της Γιουβέντους, σύμφωνα με το άρθρο του Κώδικα Αθλητικής Δικαιοσύνης, νούμερο 4, αυτό για την “έλλειψη πίστης”. «Για τους δικαστές, οι υποκλοπές και όλο το γιγάντιο προκαταρκτικό υλικό της έρευνας (14.000 σελ.) αποτελούσαν μια εσκεμμένη και επαναλαμβανόμενη προσπάθεια παράκαμψης των κανόνων. Δεν είναι τυχαίο ότι το “μαύρο βιβλίο” του Φάμίο Παρατίτσι ήταν ένα από τα κλειδιά της διαδικασίας», αναφέρει η εφημερίδα. Η Γιουβέντους θα προσφύγει στην CONI (ιταλική Ολυμπιακή επιτροπή). Σύμφωνα με την «Gazzetta dello Sport», «βρισκόμαστε βρισκόμαστε στην αρχή της πλήρους έρευνας. Σε αυτό το θέμα, όμως, κινδυνεύουν και οι παράγοντες, ακόμη και οι παίκτες (αποκλεισμός ενός μήνα)». Μία αναφορά που αφορά την έρευνα των «μισθολογικών ελιγμών» για συμφωνίες που δεν έχουν κατατεθεί στη Λίγκα και στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία μεταξύ του συλλόγου και των παικτών.
Χθες ο Τσίνε αναφέρθηκε στις σχέσεις της εισαγγελίας με την UEFA. Ωστόσο, η αίσθηση είναι ότι στη Νιόν περιμένουν τις δικαστικές αποφάσεις πριν καταφέρουν να χαράξουν μια γραμμή. Σε καθαρά θεωρητικούς όρους, η UEFA θα μπορούσε επίσης να αποφασίσει ανεξάρτητα να μην επιτρέψει στη Γιουβέντους τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αλλά είναι επίσης πιθανό να αισθάνεται ότι εκπροσωπείται επαρκώς από τις ιταλικές διαδικασίες. Σίγουρα πάντως πριν από τον Ιούνιο δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους ανακοίνωση.