Νέα πολύ μεγάλη επιτυχία για τον ελληνικό στίβο σημείωσε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ρώμης ο Εμμανουήλ Καραλής, ο οποίος κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ.

Ο 24χρονος πρωταθλητής πραγματοποίησε εκπληκτική εμφάνιση και με ατομικό ρεκόρ 5,87 μέτρα κατέκτησε τη δεύτερη θέση στη διοργάνωση, πίσω από τον «εξωγήινο» Αρμάντ Ντουπλάντις, ο οποίος έκανε άλμα πάνω από τα 6 μ. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Τούρκος Ερσού Σάσμα με 5.82 μ.

Ο 24χρονος προσπάθησε να περάσει και τα 6,02 μ., ωστόσο κάτι τέτοιο φάνηκε -και ήταν- αδύνατο γι’ αυτόν το βράδυ της Τετάρτης 12 Ιουνίου. Δεν παύει, ωστόσο, να πρόσθεσε στη συλλογή του το πρώτο του μετάλλιο σε ανοιχτό στίβο.

Καραλής στην ΕΡΤ: «Νιώθω ότι… με ξεμάτιασε όλη η Ελλάδα» (video)

 

Ο εκπληκτικός αγώνας του Καραλή στη Ρώμη

Ο Έλληνας αθλητής ξεκίνησε τον αγώνα του στα 5,50 μ., ύψος που πέρασε με την πρώτη και στη συνέχεια ανέβηκε χωρίς πρόβλημα στα 5,65 μ. και 5,75 μέτρα, ύψος που σε άλλες συνθήκες θα καθόριζε την έκβαση του αγώνα. Ωστόσο, στο Ευρωπαϊκό της Ρώμης το πέρασαν εννέα αθλητές.

Στις προσπάθειες στα 5,82 μ. άρχισε να ξεκαθαρίζει η κατάσταση, καθώς συνολικά τα κατάφεραν πέντε. Ο Καραλής πέρασε στη συνέχεια και το 5,87 μέτρα με την πρώτη του προσπάθεια και «κλείδωσε» τη δεύτερη θέση στον αγώνα, αφού κανείς άλλος, πέραν του Ντουπλάντις που το άφησε, δεν κατάφερε να ανέβει τόσο ψηλά.

Η συνέχεια ήταν ανάμεσα στον Έλληνα και τον Σουηδό, που για πρώτη φορά έμειναν μόνοι στον αγωνιστικό χώρο για τη διεκδίκηση του χρυσού μεταλλίου. Ο αθλητής του Χάρη Καραλή, αφού έκανε ένα άκυρο στο 5,92 μ. (πανελλήνιο ρεκόρ 5,91 μέτρα), δοκίμασε μία φορά στο 5,97 μ. και στη συνέχεια στα 6,02 μ., αλλά δεν τα κατάφερε. Παρόλα αυτά, είχε ήδη σημειώσει μια τεράστια επιτυχία.

Στις εξέδρες, μαζί με τον Χάρη Καραλή, ήταν τόσο ο Πολωνός Μαρσίμ Ζεπάνσκι, που έχει την επίβλεψη του αθλητή στα άλματα, όσο και ο Γιώργος Πομάσκι.

Το επί κοντώ ήταν το τελευταίο αγώνισμα που έμεινε να διεξάγεται στο στάδιο της Ρώμης και οι δύο αθλητές τράβηξαν την προσοχή των θεατών. Ο Ντουπλάντις επιχείρησε να σπάσει και το παγκόσμιο ρεκόρ στο αγώνισμα, καθώς ανέβασε τον πήχη στα 6,25 μέτρα,, αλλά δεν τα κατάφερε στις τρεις προσπάθειες που επιχείρησε. Αμέσως έσπευσε ο Καραλής να αγκαλιάσει τον σπουδαίο Σουηδό, για να χαρίσει άλλη μια μεγάλη στιγμή στον τελικό.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε αρχικά στο iEidiseis