Επιστολή με την οποία προτρέπουν τις ομάδες να «αφήσουν το ποδόσφαιρο να βρεθεί στο επίκεντρο» έστειλαν ο πρόεδρος της FIFA, Gianni Infantino, και η γενική γραμματέας Fatma Samoura, ενόψει των τελικών ανακοινώσεων την επόμενη εβδομάδα για το ποιες ομάδες θα παίξουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Η φάση των προκριματικών έχει ολοκληρωθεί, τα group έχουν σχηματιστεί – όπως και το πρόγραμμα – αλλά λόγω κοινωνικών αναταραχών, για κάποιες εθνικές ομάδες (όπως το Ιράν), υπάρχουν σχετικές εκκρεμότητες.

«Σας παρακαλώ, ας επικεντρωθούμε τώρα στο ποδόσφαιρο!» έγραψαν ο Infantino και η Samoura, ζητώντας από τις 32 ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες να «μην επιτρέψουν να παρασυρθεί το ποδόσφαιρο σε κάθε ιδεολογική ή πολιτική μάχη που υπάρχει».

Η επιλογή του Κατάρ το 2010 ως οικοδεσπότη του Παγκοσμίου Κυπέλλου προκάλεσε αντιδράσεις σχετικά με τη μεταχείριση των χαμηλόμισθων μεταναστών εργατών που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των έργων που κοστίζουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια και τους νόμους του που ποινικοποιούν τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις.

Δέκα ευρωπαϊκές ομάδες (Ολλανδία, Αγγλία, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Νορβηγία, Σουηδία, Ελβετία, Ουαλία) έχουν δεσμευθεί ότι οι αρχηγοί τους θα φορούν περιβραχιόνια σε σχήμα καρδιάς – κατά παράβαση των κανόνων της FIFA – για να υποστηρίξουν την εκστρατεία κατά των διακρίσεων, με τίτλο “OneLove”. Παράλληλα, αρκετοί προπονητές και ομοσπονδίες υποστήριξαν τις εκκλήσεις για τη δημιουργία ενός ταμείου αποζημίωσης για τις οικογένειες των μεταναστών εργατών. Η ομάδα της Δανίας θα φορέσει μαύρη φανέλα ως ένδειξη «πένθους» για όσους έχασαν τη ζωή τους στο Κατάρ.

Η εμφάνιση του Ιράν στο Παγκόσμιο Κύπελλο έχει δημιουργήσει μια εξίσου «εκρηκτική» συζήτηση γύρω απ’ το δικαίωμα συμμετοχής της στο τουρνουά, αφού Ιρανικές ομάδες φιλάθλων ζητούν να κοπεί η εθνική τους ομάδα απ’ την διοργάνωση λόγω των κοινωνικές διακρίσεων εις βάρος των γυναικών, ενώ ταυτόχρονα η Ουκρανία ζητάει από τη FIFA κάτι παρόμοιο, υποστηρίζοντας πως το Ιράν προμηθεύει με όπλα τον ρωσικό στρατό.

«Γνωρίζουμε ότι το ποδόσφαιρο δεν ζει σε κάποια φούσκα και γνωρίζουμε εξίσου ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις και δυσκολίες πολιτικής φύσης σε όλο τον κόσμο», έγραψαν οι ηγέτες της FIFA στην επιστολή τους την Πέμπτη, η οποία δεν ασχολήθηκε ούτε προσδιόρισε κάποιο συγκεκριμένο θέμα.

«Στη FIFA, προσπαθούμε να σεβόμαστε όλες τις απόψεις και τις πεποιθήσεις, χωρίς να δίνουμε μαθήματα ηθικής στον υπόλοιπο κόσμο. Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του κόσμου είναι όντως η ίδια η ποικιλομορφία του, και αν η “ένταξη” είναι κάτι σημαντικό, προϋποθέτει ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός σε αυτή την ποικιλομορφία».

Οι Infantino και Samoura πρόσθεσαν: «Κανένας λαός ή πολιτισμός ή έθνος δεν είναι “καλύτερος” από οποιονδήποτε άλλο. Αυτή η αρχή είναι ο ίδιος ο θεμέλιος λίθος του αμοιβαίου σεβασμού και της μη διάκρισης. Και αυτή είναι επίσης μία από τις βασικές αξίες του ποδοσφαίρου».

Τέλος, επανέλαβαν τις μακροχρόνιες υποσχέσεις του Κατάρ, μεταξύ άλλων από τον εμίρη του στη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, ότι όλοι οι επισκέπτες του Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο θα είναι ευπρόσδεκτοι «ανεξάρτητα από την καταγωγή, το υπόβαθρο, τη θρησκεία, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την εθνικότητα».

Πηγή: Now This News