Με το σύνθημα #ΑνίκητοιΜαζί (#UnbeatableTogether) και μασκότ μια ζεστή και χαρούμενη καρδιά με το όνομα «Ενότητα», αρχίζουν σήμερα οι 16οι Παγκόσμιοι Αγώνες Special Olympics «Βερολίνο 2023», αναφέρει το ΑΠΕ.
Από σήμερα έως και τις 25 Ιουνίου, χιλιάδες αθλητές με νοητική υστέρηση από όλον τον κόσμο συμμετέχουν στη μεγαλύτερη συμπεριληπτική αθλητική – και όχι μόνο – διοργάνωση. «Θα είναι μια πολύχρωμη γιορτή, η οποία θα προωθήσει την μεγαλύτερη αναγνώριση και την συμπερίληψη των ατόμων με νοητικές αναπηρίες (…) Το Βερολίνο είναι μια πόλη που γκρεμίζει τείχη και ξεπερνά εμπόδια», δηλώνουν οι διοργανωτές. «Είναι Αγώνες από αθλητές, για αθλητές», είπε χαρακτηριστικά ο Μαρκ Σολομάιερ, Αντιπρόεδρος των Special Olympics της Γερμανίας, η οποία φιλοξενεί για πρώτη φορά τη διοργάνωση.
Στα συνολικά 26 αγωνίσματα των εννέα ημερών θα λάβουν μέρος 7000 αθλητές από 190 εθνικές αποστολές, ενώ η διοργάνωση θα υποστηριχθεί από 20.000 εθελοντές. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση που αναλαμβάνει η Γερμανία μετά τους Ολυμπιακούς του Μονάχου το 1972. Ήδη εδώ και μέρες οι δρόμοι του ηλιόλουστου Βερολίνου είναι γεμάτοι πολύχρωμες παρέες που εξερευνούν μια πόλη, η οποία αποδεικνύει καθημερινά το ελεύθερο πνεύμα της, την κουλτούρα της φιλοξενίας, της αποδοχής και της ένταξης.
Στο περιθώριο των Αγώνων, αυτές τις ημέρες στο Βερολίνο πραγματοποιούνται τρία συνέδρια, το Παγκόσμιο Συνέδριο Αθλητών, η Παγκόσμια Σύνοδος Ηγεσίας Νεολαίας και το Παγκόσμιο Φόρουμ Ένταξης, ενώ διοργανώνεται και το Φεστιβάλ Special Olympics. Κεντρικό θέμα αποτελεί η ανταλλαγή απόψεων και πρακτικών για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ένταξη των ατόμων με νοητικά προβλήματα. Στόχος είναι η Διακήρυξη του Βερολίνου, στην οποία θα διατυπωθούν συγκεκριμένα αιτήματα για τη ένταξη στην εκπαίδευση και συνολικά στην κοινωνία.
Η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ περιέγραψε τον αθλητισμό ως «κινητήρια δύναμη της κοινωνίας» και εξέφρασε την ελπίδα η διοργάνωση να αποτελέσει «πρότυπο για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και το πνεύμα των Αγώνων να διαχυθεί στην κοινωνία».
Η Τελετή Έναρξης των Αγώνων θα πραγματοποιηθεί απόψε στο ιστορικό Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και τον πρόεδρο της Διεθνούς Οργάνωσης Special Olympics Τίμοθι Σράιβερ. Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Βασίλειος Κασκαρέλης.
Η ελληνική αποστολή απαρτίζεται από 71 αθλητές και 22 προπονητές, ενώ θα υπάρχει συμμετοχή σε 14 αθλήματα. Στην αποστολή της Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετέχουν 35 αθλητές και 17 προπονητές.
Η μεγαλύτερη αποστολή είναι αυτή της Γερμανίας, με 413 αθλητές και συνολικά 573 μέλη. Τιμώντας τους αγώνες, η γερμανική Vogue φιλοξενεί στο τεύχος του Ιουνίου τρεις από τους γερμανούς αθλητές, τη Νατάσα Βερμελσκίρχεν (ποδόσφαιρο), την Χάιντι Κούντερ (στίβος) και της Ταμάρα Ρέκσε (Στίβος).
Η Τελετή Αφής της Φλόγας έγινε στις 7 Ιουνίου στο Ζάππειο, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. «Οι Παγκόσμιοι Αγώνες Special Olympics διεξάγονται κάθε δύο χρόνια και έχουν σκοπό να παρακινήσουν την κοινωνία να ξεπεράσει τις προκαταλήψεις και τις αδικίες που – ακόμη και στις μέρες μας – παραμένουν και να φέρουν στο φως όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ατόμων με νοητική αναπηρία, εντάσσοντάς τους στους κόλπους της κοινωνίας, σε συνθήκες σεβασμού και αξιοπρέπειας», δήλωσε ο πρόεδρος των Special Olympics Hellas πρέσβης ε.τ. Διονύσιος Κοδέλλας.
Οι Παγκόσμιοι Αγώνες Special Olympics, η κορυφαία αθλητική διοργάνωση αποκλειστικά για άτομα με νοητική υστέρηση περιλαμβάνει θερινούς και χειμερινούς αγώνες, οι οποίοι διεξάγονται εναλλάξ ανά δύο χρόνια, με πρωτοβουλία της διεθνούς οργάνωσης Special Olympics και την αναγνώριση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Τα «Special Olympics» είναι μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1968 από την αμερικανίδα Γιούνις Κένεντι Σράιβερ, αδελφή του Τζον Κένεντι και αποτελεί συνέχεια της κατασκήνωσης που είχε δημιουργήσει η ίδια τον Ιούνιο του 1962 στο Μέριλαντ των ΗΠΑ για τη δημιουργική απασχόληση και την άθληση των ατόμων με νοητική υστέρηση. Το ελληνικό τμήμα ιδρύθηκε το 1987. Σε αντίθετη με τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, η συμμετοχή των αθλητών είναι ελεύθερη και δεν συνδέεται με όριο επιδόσεων στα αγωνίσματα.