Τεράστια επιχείρηση από ΕΛΑΣ και ΕΚΑΒ στήθηκε την Πέμπτη προκειμένου να μεταφερθεί – όσο πιο άμεσα γίνοταν – ένα 4χρονο αγόρι από τη Χαλκιδική προς τη Θεσσαλονίκη.

Το παιδί κατέρρευσε σε παραλία της Χαλκιδικής, ενώ πλέον νοσηλεύεται διασωληνωμένο στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, το ανήλικο αγόρι έπαθε status epilepticus (επιληπτική κρίση) στο διάστημα που βρισκόταν μέσα στη θάλασσα, ενώ εκείνη τη στιγμή φαινόταν ότι δεν είχε καλή επαφή με το περιβάλλον – γεγονός που μάλλον οφείλεται είτε σε κάποια νευρολογική βλάβη είτε σε κάποιο παθολογικό αίτιο και όχι σε πνιγμό.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το νεαρό αγόρι κατέφθασε στο Κέντρο Υγείας Κασσάνδρας με την κατάσταση της υγείας του να κρίνεται σοβαρή, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τη διακομιδή του με συνοδεία γιατρού σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Το ασθενοφόρο από τη Κασσάνδρα κινήθηκε μέχρι το Λάκκωμα, όπου εκεί περίμενε άλλος σταθμός του ΕΚΑΒ, ώστε να μεταφερθεί αρχικά στο «Γεννηματάς».

Στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» μεταφέρθηκε διασωληνωμένος, ενώ στη συνέχεια το αγοράκι χρειάστηκε να διακομιστεί και να νοσηλευτεί εν τέλει στη ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση της υγείας του κρίνεται σταθερή.

Τι είναι η επιληπτική κατάσταση ή Status epilepticus ;

Ιδιαιτέρας αντιμετωπίσεως χρήζει βέβαια η επιληπτική κατάσταση ( Status epilepticus). Ως επιληπτική κατάσταση ορίζεται η επιληπτική κρίση με τονικοκλονική φάση μεγαλύτερη των 15 λεπτών ή σειρά δύο ή περισσότερων επιληπτικών τονικοκλονικών κρίσεων χωρίς ανάκτηση του επιπέδου συνειδήσεως στο μεσοδιάστημα αυτών. Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζονται οι γενικές αρχές αντιμετωπίσεως του κώματος. Φαρμακευτικώς χορηγούμε Tavor ή Stedon iv (με ρυθμό ≤ 2mg/min) ή Epanutin iv (2amp 250mg iv σε N/S 0,9% σε ταχεία έγχυση των 20 λεπτών). Επί εμμονής των κρίσεων ο ασθενής διασωληνώνεται και καταστέλλεται με βαρβιτουρικά (βαρβιτουρικό κώμα) στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Ως συνηθέστερη αιτία της επιληπτικής κατάστασης θεωρείται η διακοπή της αντιεπιληπτικής αγωγής από επιληπτικούς ασθενείς.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως οι αιματολογικές εξετάσεις είναι απαραίτητες για τη διαφορική διάγνωση άλλων αιτίων όπως μεταβολικών διαταραχών που εκδηλώνονται με status epilepticus και είναι εύκολα αναστρέψιμες.