Η NASA ανακοίνωσε τους αστροναύτες που πρόκειται να συμμετάσχουν στη σεληνιακή αποστολή Artemis II του επόμενου έτους, την πρώτη αποστολή με πλήρωμα μετά το τέλος των ιστορικών εξερευνήσεων του «Apollo» το 1972.

Η αποστολή περιλαμβάνει τρεις αστροναύτες της NASA, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης γυναίκας και του πρώτου μαύρου που θα ταξιδέψουν στο φεγγάρι. Και οι τρεις έχουν περάσει χρόνο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Επίσης, Jeremy Hansen της Καναδικής Διαστημικής Υπηρεσίας θα είναι ο πρώτος Καναδός που θα πετάξει στο φεγγάρι. Το ταξίδι θα είναι η πρώτη του πτήση στο διάστημα.

Τι γνωρίζουμε για την αποστολή;

Η αποστολή «Artemis» δημιουργήθηκε με στόχο αστροναύτες από τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στη Σελήνη μετά από 50 χρόνια, περίοδο κατά την οποία έχει παρατηρηθεί ύφεση στη διαστημική δραστηριότητα.

Το Artemis II θα είναι η πρώτη πτήση γύρω από το φεγγάρι με πλήρωμα. Έχει προγραμματιστεί να ακολουθήσει μια άλλη πτήση με πλήρωμα που θα περιλαμβάνει προσγείωση σε φεγγάρι, την πρώτη αποστολή που προσγειώνεται στον δορυφόρο από την αποστολή Apollo 17 του 1972.

«Μαζί, εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή εξερεύνησης για μια νέα γενιά αστροναυτών και ονειροπόλων – τη Γενιά της Αρτέμιδος», δήλωσε ο διαχειριστής της NASA και πρώην αστροναύτης, Bill Nelson, τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης κοντά στο Διαστημικό Κέντρο Johnson της NASA στο Χιούστον του Τέξας.

Ο Nelson παρουσίασε τους τέσσερις αστροναύτες, ντυμένους με μπλε διαστημικές στολές.

«Αν είμαι ενθουσιασμένη; Απολύτως!» είπε η Koch, η μόνη γυναίκα της αποστολής.

Η 44χρονος ηλεκτρολόγος μηχανικός κατέχει το ρεκόρ της γυναίκας που έχει περάσει τον μεγαλύτερο συνεχόμενο χρόνο στο διάστημα. Συγκριμένα, η Koch βρισκόταν στο διάστημα για 11 μήνες.

Επιστροφή στο φεγγάρι

Ο στόχος του προγράμματος είναι το πλήρωμα να φτάσει στη Σελήνη το 2025. Το σχέδιο είναι να δημιουργηθεί μια διαρκής ανθρώπινη παρουσία στη σεληνιακή επιφάνεια, ανοίγοντας το δρόμο για ένα ενδεχόμενο ταξίδι στον Άρη έως το 2040.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden ανέφερε ότι η αποστολή «Artemis» θα είναι έμπνευση για την «επόμενη γενιά εξερευνητών».

Η πρώτη πτήση της αποστολής ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Τότε, η κάψουλα Orion, στην οποία δεν επέβαινε πλήρωμα, επέστρεψε με ασφάλεια στη Γη μετά από ένα ταξίδι 25 ημερών γύρω από τη Σελήνη.

Μέχρι στιγμής, μόνο 12 αστροναύτες, όλοι άνδρες και λευκοί, έχουν πατήσει το πόδι τους στο φεγγάρι.