Η Ρωσία εκτόξευσε με επιτυχία έναν πύραυλο Soyuz-2.1b για μια αποστολή στο φεγγάρι – το πρώτο της ταξίδι στη σεληνιακή επιφάνεια από το 1976.

Η μη επανδρωμένη αποστολή Luna-25 έφυγε από την εξέδρα εκτόξευσης στο κοσμοδρόμιο Βοστότσνι στην ανατολική περιοχή Αμούρ της Ρωσίας το πρωί της Παρασκευής τοπική ώρα (7:10 μ.μ. ώρα Ελλάδας, Πέμπτη).

Το ρωσικό σκάφος αναμένεται να φτάσει στην επιφάνεια του φεγγαριού γύρω στις 23 Αυγούστου, περίπου την ίδια ώρα με το σεληνιακό σκάφος Chandrayaan-3 της Ινδίας, το οποίο εκτοξεύτηκε στις 14 Ιουλίου και μπήκε σε σεληνιακή τροχιά την περασμένη εβδομάδα.

Ο στόχος της μονοετούς αποστολής της Ρωσίας είναι η προσεδάφιση ενός οχήματος εξερεύνησης στο Νότιο Πόλο της Σελήνης, όπου θα εξεταστεί η σύσταση του σεληνιακού εδάφους, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης πάγου νερού. Θα αναλύσει επίσης το πλάσμα και τη σκόνη στη λεπτή σεληνιακή εξώσφαιρα.

Η NASA έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι υπάρχει πάγος νερού στον κοντινότερο γείτονά μας. Εάν συλλεχθεί με επιτυχία, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πόσιμο νερό και οξυγόνο από μακροχρόνιες επανδρωμένες αποστολές στη σεληνιακή επιφάνεια, και ακόμη και να επεξεργαστεί για να παρέχει καύσιμα για εκτοξεύσεις πυραύλων στο βαθύ διάστημα από τη σεληνιακή επιφάνεια, η οποία λόγω της έλλειψης ισχυρής βαρύτητας θα προσφέρει πιο αποτελεσματικές εκτοξεύσεις από ό,τι από τη Γη.

Η ρωσική προσεδάφιση διαθέτει μια βάση με τέσσερα πόδια με πυραύλους προσεδάφισης και δεξαμενές καυσίμου, ενώ ένα ανώτερο διαμέρισμα περιέχει ηλιακούς συλλέκτες, εξοπλισμό επικοινωνίας, υπολογιστές επί του σκάφους και το μεγαλύτερο μέρος των επιστημονικών συσκευών, δήλωσε η NASA. Περιλαμβάνει επίσης έναν ρομποτικό βραχίονα μήκους 1,6 μέτρων με μια σέσουλα για την αφαίρεση και συλλογή σεληνιακών υλικών από βάθη έως και 30 εκατοστά.

Η αποστολή της Ρωσίας έχει καθυστερήσει κατά δύο περίπου χρόνια για διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς ήταν η εισβολή της στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, η οποία ώθησε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος να ακυρώσει τις εργασίες για μια κάμερα που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει την προσεδάφιση με ασφάλεια.

Το να φτάσεις στο φεγγάρι είναι ένα πράγμα, αλλά το να προσγειωθείς σώος και αβλαβής είναι μια εντελώς διαφορετική πρόκληση. Μια ιαπωνική αποστολή απέτυχε πρόσφατα να γίνει η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που πραγματοποίησε επιτυχημένη ομαλή προσεδάφιση στη σεληνιακή επιφάνεια, ενώ μια παρόμοια προσπάθεια της Ινδίας το 2019 κατέληξε σε αποτυχία.

Όλα τα μάτια είναι τώρα στραμμένα στις επιμέρους αποστολές της Ρωσίας και της Ινδίας, καθώς προετοιμάζονται να προσεγγίσουν τη σεληνιακή επιφάνεια.

Πηγή: Digital Trends