Η ιδέα της καθιέρωσης μιας ζώνης ώρας (time zone) για το φεγγάρι, η οποία αναφέρεται ως Συντονισμένη Σεληνιακή Ώρα (LTC), έχει αποκτήσει σημαντική δυναμική λόγω του αυξανόμενου αριθμού σεληνιακών αποστολών που σχεδιάζονται από διάφορες χώρες και ιδιωτικές οντότητες. Η πρωτοβουλία, της οποίας ηγείται η NASA υπό την καθοδήγηση του Λευκού Οίκου, αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ενιαίου προτύπου ώρας για το φεγγάρι, ώστε να διευκολυνθεί ο συντονισμός και η επικοινωνία μεταξύ των μελλοντικών σεληνιακών αποστολών. Η προσπάθεια αυτή ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που θέτει η ύπαρξη πολλαπλών αποστολών που λαμβάνουν χώρα στη σεληνιακή επιφάνεια χωρίς κοινή αναφορά ώρας, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγχυση, ασυνέπειες χαρτογράφησης και σφάλματα πλοήγησης.
Η ανάγκη για μια σεληνιακή time zone προκύπτει από το γεγονός ότι ο χρόνος συμπεριφέρεται διαφορετικά στο φεγγάρι σε σύγκριση με τη Γη, κυρίως λόγω της ασθενέστερης βαρυτικής έλξης του φεγγαριού. Αυτή η διαφορά έχει ως αποτέλεσμα ο χρόνος στη Σελήνη να κινείται περίπου 58,7 μικροδευτερόλεπτα ταχύτερα κάθε μέρα από ό,τι στη Γη. Η καθιέρωση του LTC αποσκοπεί στην αντιμετώπιση αυτών των αποκλίσεων και στην εξασφάλιση ακριβούς χρονομέτρησης για αποστολές που απαιτούν εξαιρετική ακρίβεια, όπως η προσεδάφιση διαστημικών σκαφών και η μεταφορά δεδομένων.
Ωστόσο, η ανάπτυξη και η καθιέρωση μιας LTC έχει αρκετές προκλήσεις. Πρέπει να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως η μεταβαλλόμενη βαρυτική έλξη της σελήνης και η επίδρασή της στο πέρασμα του χρόνου. Επιπλέον, η εφαρμογή της LTC απαιτεί διεθνή συνεργασία και σχετική συμφωνία, καθώς η σεληνιακή ζώνη ώρας θα χρησιμεύσει ως παγκόσμιο πρότυπο για όλες τις σεληνιακές δραστηριότητες. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) είχε προτείνει στο παρελθόν τη δημιουργία μιας κοινής χρονικής αναφοράς στο φεγγάρι, αναδεικνύοντας το διεθνές ενδιαφέρον για την προσπάθεια αυτή.
Η NASA έχει λάβει προθεσμία μέχρι το τέλος του 2026 για τη δημιουργία της LTC, με συγκεκριμένες απαιτήσεις που περιλαμβάνουν λογική συσχέτιση με τον Συντονισμένο Παγκόσμιο Χρόνο (UTC), δυνατότητα χρονομέτρησης πολύ μικρών στιγμών με εξειδίκευση και ακρίβεια, αυτάρκεια σε περίπτωση απώλειας της σύνδεσης με τη Γη και επεκτασιμότητα για εφαρμογή σε άλλα ουράνια σώματα. Το πρόγραμμα Artemis, το οποίο στοχεύει στην αποστολή αστροναυτών στο φεγγάρι και στη δημιουργία μιας σεληνιακής βάσης, θα είναι πιθανότατα από τα πρώτα που θα χρησιμοποιήσουν την LTC.
Με πληροφορίες από: Space, Guardian, USA Today