Οι μαύρες τρύπες είναι σημεία στο διάστημα όπου η βαρύτητα είναι τόσο ισχυρή, που ακόμη και το φως δεν μπορεί να ξεφύγει από την έλξη της. Στο βίντεο της NASA, η μικρότερη εικονιζόμενη μαύρη τρύπα βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία που είναι γνωστός ως 1601+3113 και έχει μάζα μόλις 100.000 ήλιων. Η μεγαλύτερη μαύρη τρύπα στο κινούμενο σχέδιο, η TON 618, είναι ίση με 60 δισεκατομμύρια Ήλιους.

Ένα νέο animation της NASA βάζει το μέγεθος 10 υπερμεγέθων μαύρων τρυπών σε προοπτική – δείχνοντας πως μερικές από αυτές απλά επισκιάζουν ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα.

Μαύρες τρύπες: Οι μαύρες τρύπες είναι σημεία στο διάστημα όπου η βαρύτητα είναι τόσο ισχυρή, που ακόμη και το φως δεν μπορεί να ξεφύγει από την έλξη της. Το σημείο χωρίς επιστροφή γύρω από μια μαύρη τρύπα ονομάζεται «ορίζοντας γεγονότων», και ενώ δεν μπορούμε να δούμε τίποτα μέσα σε αυτόν, μπορούμε να μάθουμε για τις μαύρες τρύπες από ό,τι υπάρχει γύρω τους.

Αυτό συμβαίνει επειδή η ύλη επιταχύνεται και εκπέμπει ενέργεια καθώς πλησιάζει μια μαύρη τρύπα. Αυτό δημιουργεί έναν φωτεινό δακτύλιο γύρω από τη μαύρη τρύπα, και λόγω του τρόπου με τον οποίο ο χωροχρόνος στρεβλώνει τα μεγάλα αντικείμενα, βλέπουμε μια «σκιά» μέσα στον δακτύλιο που είναι περίπου διπλάσια από τη διάμετρο της ίδιας της μαύρης τρύπας.

Μετρήστε τα: Οι ερευνητές εκτιμούν ότι υπάρχουν 40 δισεκατομμύρια δισεκατομμύρια μαύρες τρύπες στο Σύμπαν, αλλά αυτές που έχουμε εντοπίσει μέχρι στιγμής κυμαίνονται σε μέγεθος από τις σχετικά μικρές (τρεις φορές τη μάζα του ήλιου) μέχρι τις υπερμεγέθεις (δεκάδες δισεκατομμύρια ηλιακές μάζες).

Για να γίνει αυτό κατανοητό, η NASA δημιούργησε ένα animation που συγκρίνει το μέγεθος 10 υπερμεγέθων μαύρων οπών με το ηλιακό μας σύστημα.

Οι μαύρες τρύπες είναι τοποθετημένες ανάλογα με το μέγεθος της σκιάς τους. Η μικρότερη εικονιζόμενη μαύρη τρύπα βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία που είναι γνωστός ως 1601+3113 και έχει μάζα μόλις 100.000 ήλιων. Η μαύρη τρύπα στο κέντρο του δικού μας γαλαξία, ο Τοξότης Α*, βρίσκεται στη μέση από άποψη μεγέθους, με μάζα 4,3 εκατομμυρίων Ήλιων.

Η μεγαλύτερη μαύρη τρύπα στην αναπαράσταση, η TON 618, είναι ίση με 60 δισεκατομμύρια Ήλιους. Η σκιά της είναι τόσο μεγάλη που το ίδιο το φως – το ταχύτερο πράγμα στο Σύμπαν – θα χρειαζόταν δύο εβδομάδες για να ταξιδέψει από τη μια πλευρά της στην άλλη.

Για να το θέσουμε αυτό σε προοπτική, το φως μπορεί να διανύσει την απόσταση από τον Ήλιο μέχρι τον Ποσειδώνα, τον πιο απομακρυσμένο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, σε μόλις τέσσερις ώρες!

Δείτε το βίντεο της NASA: 

Δείτε επίσης:Το νερό της Γης προέρχεται από τα βάθη του διαστήματος