Για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, η Γη εκτός από τη Σελήνη θα έχει και ένα δεύτερο… μικρότερο φεγγάρι.

Το δεύτερο «φεγγάρι» θα μπει σε τροχιά μέσα στο Φθινόπωρο.

Η αιτία είναι ένας αστεροειδής, μήκους όσο ένα αστικό λεωφορείο, ο οποίος θα «αιχμαλωτιστεί« από τη βαρυτική έλξη της Γης και θα μπει σε τροχιά για περίπου δύο μήνες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα.

Από τις 29 Σεπτεμβρίου έως και τις 25 Νοεμβρίου θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη, πριν επιστέψει στη ζώνη των αστεροειδών που περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο.

«Ανήκει στη ζώνη Arjuna, μια δευτερεύουσα ζώνη αστεροειδών που αποτελείται από διαστημικούς βράχους που ακολουθούν τροχιές πολύ παρόμοιες με αυτή της Γης», δήλωσε στο Space.com ο Carlos de la Fuente Marcos, καθηγητής στο Universidad Complutense de Madrid και επικεφαλής της έρευνας.

Εξήγησε, επίσης, ότι ορισμένοι από τους αστεροειδείς της ζώνης Arjuna μπορούν να πλησιάσουν σχετικά κοντά στη Γη, σε απόσταση περίπου 4,5 εκατ. χιλιομέτρων (2,8 εκατ. μίλια). Εάν επίσης κινούνται σχετικά αργά για αστεροειδείς – με ταχύτητες περίπου 2.200 μίλια/ώρα (3.540 χιλιόμετρα/ώρα) – τότε η πορεία τους επηρεάζεται από τη βαρύτητα της Γης πιο έντονα από ό,τι συνήθως.

«Υπό αυτές τις συνθήκες… το αντικείμενο μπορεί να γίνει προσωρινά φεγγάρι της Γης», είπε. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν θα ακολουθήσει πλήρη τροχιά γύρω από τη Γη.

Το αντικείμενο θα είναι «πολύ μικρό για τα τυπικά ερασιτεχνικά τηλεσκόπια και κιάλια», πρόσθεσε ο Marcos. «Ωστόσο, είναι μέσα στο εύρος φωτεινότητας των τυπικών τηλεσκοπίων που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες αστρονόμοι».

Οι επιστήμονες πρόσθεσαν ότι πιστεύουν ότι ο αστεροειδής – μίνι φεγγάρι θα επιστρέψει και πάλι στην τροχιά της Γης το 2055.

 

Πηγή: iEidiseis