Μέχρι τώρα, οι εκπομπες διοξειδίου του άνθρακα υπολογίζονταν μέσω των εκπομπών κάθε οικονομικού τομέα σε ένα έθνος μέσω μιας προσέγγισης «από κάτω προς τα πάνω». Ωστόσο, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Earth System Science Data κάνει μια πιλοτική προσέγγιση «από πάνω προς τα κάτω» χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα της NASA για να υπολογίσει πόσο διοξείδιο του άνθρακα εκπέμπουν περισσότερα από 100 έθνη και πόσο οι φυσικές καταβόθρες διοξειδίου του άνθρακα απορροφούν ξανά.

«Οι εκτιμήσεις με τη νέα προσέγγιση ‘από πάνω προς τα κάτω’ παρέχουν μια ανεξάρτητη εκτίμηση αυτών των εκπομπών, επομένως, παρόλο που δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη λεπτομερή κατανόηση της διαδικασίας των παραδοσιακών μεθόδων από κάτω προς τα πάνω, μπορούμε να ελέγξουμε και τις δύο προσεγγίσεις για συνέπεια», δήλωσε σε δελτίο τύπου της NASA ο Philippe Ciais συντάκτης της μελέτης και διευθυντής του Laboratoire des Sciences du Climat et de l’Environnement στη Γαλλία.

Η μέθοδος «από κάτω προς τα πάνω»  που χρησιμοποιείται συνήθως για τον υπολογισμό των εκπομπών του άνθρακα είναι εξαιρετικά χρήσιμη, αλλά απαιτεί επίσης τεχνογνωσία και ακριβή δεδομένα, καθιστώντας τη δυσκολότερη για τα έθνη με λιγότερους πόρους. Η μέθοδος «από πάνω προς τα κάτω» μπορεί επομένως να καλύψει τα κενά, παρέχοντας δεδομένα για περισσότερες από 50 χώρες που δεν είχαν αναφέρει τις εκπομπές τους την περασμένη δεκαετία.

Η έρευνα η οποία ήταν έργο περισσότερων από 60 μελετητών από όλο τον κόσμο, χρησιμοποίησε δεδομένα διοξειδίου του άνθρακα από την αποστολή Orbiting Carbon Observatory-2 (OCO-2) της NASA, καθώς και δεδομένα επιπέδου εδάφους καλύπτοντας τα έτη μεταξύ 2015 και 2020.

Τα δορυφορικά δεδομένα αποκάλυψαν ότι οι χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές ήταν, όπως ανέφερε το The Weather Channel:

  1. Κίνα
  2. ΗΠΑ
  3. Ινδία
  4. Ινδονησία
  5. Μαλαισία
  6. Βραζιλία
  7. Μεξικό
  8. Ιράν
  9. Ιαπωνία
  10. Γερμανία

Άλλες χώρες με υψηλά επίπεδαεκπομπών ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, η υπόλοιπη δυτική ΕΕ, η Αυστραλία, το Καζακστάν, μεγάλο μέρος της Βόρειας Αφρικής, η Νότια Αφρική, η Χιλή, η Ταϊλάνδη και οι Φιλιππίνες. Στον Παγκόσμιο Νότο, η αποψίλωση των δασών ήταν ο κύριος παράγοντας εκπομπών, σύμφωνα με τη NASA.

Συνολικά, τα ευρήματα είναι παρόμοια με άλλες λίστες, με την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ινδία να πρωτοστατούν στο σύνολο δεδομένων του Climate Watch. Ωστόσο, η Ρωσία, ο Καναδάς και η Σαουδική Αραβία ήταν στην πρώτη δεκάδα σύμφωνα με το Climate Watch αλλά όχι σύμφωνα με τα δορυφορικά δεδομένα, με τον Καναδά και τη Ρωσία να εμφανίζονται ως ‘σφουγγάρια’ διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό είναι πιθανό επειδή τα εθνικά δεδομένα εκπομπών συνήθως περιλαμβάνουν μόνο εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από διαχειριζόμενη γη, ενώ τα δορυφορικά δεδομένα αντιστοιχούν και σε μη διαχειριζόμενη γη, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η έρευνα έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τα έθνη που επιδιώκουν να υπολογίσουν τις εκπομπές τους και να σχεδιάσουν τις μειώσεις τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το 2023 σηματοδοτεί τον πρώτο παγκόσμιο απολογισμό, στον οποίο οι υπογράφοντες της συμφωνίας του Παρισιού πρέπει να αξιολογήσουν την πρόοδό τους προς τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη πολύ κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Η μελέτη είναι ένα παράδειγμα του πώς τα δεδομένα από το διάστημα μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ζωής στη Γη. «Η NASA επικεντρώνεται στην παροχή επιστημονικών δεδομένων που θα αντιμετωπίζουν τις πραγματικές κλιματικές προκλήσεις – όπως με το να βοηθά τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να μετρήσουν τον αντίκτυπο των προσπαθειών τους για τον μετριασμό του άνθρακα», δήλωσε η Karen St. Germain, Διευθύντρια της NASA Earth Science Division στα κεντρικά γραφεία της NASA στην Ουάσιγκτον. «Αυτό είναι ένα παράδειγμα του πώς η NASA αναπτύσσει και ενισχύει τις προσπάθειες μέτρησης των εκπομπών άνθρακα με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των χρηστών».

Πηγή: Eco Watch, Orbiting Carbon Observatory-2