Ακούμε, εδώ και χρόνια, ότι είναι κακό να πίνουμε καφέ με άδειο στομάχι. Αληθεύει, όμως, κάτι τέτοιο;
Τα καλά νέα είναι ότι η κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι δεν είναι εγγενώς κακή για εσάς και το στομάχι σας μπορεί συνήθως να προσαρμοστεί για να προστατευτεί. Μπορεί όμως να προκαλέσει κάποια δυσφορία, οπότε πιθανότατα θα θέλετε να αλλάξετε τη ρουτίνα σας.
“Υπάρχουν πολλά οφέλη που σχετίζονται με την κατανάλωση καφέ όταν πρόκειται για το γαστρεντερικό σύστημα”, δήλωσε ο γαστρεντερολόγος Dr. Sunana Sohi από το Louisville του Kentucky. “Το ρόφημα διασύρεται λόγω της καφεΐνης που έχει και επειδή είναι πολύ ζαχαρούχο πλέον, αλλά, ιατρικά, χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες”.
Τούτου λεχθέντος, η Sohi εξήγησε ότι ο καφές παίζει με τα επίπεδα του στομαχικού οξέος με πολλαπλούς τρόπους. Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα – συγκεκριμένα δυσπεψία, που είναι ουσιαστικά δυσπεψία – τα οποία θα μπορούσαν εύκολα να λυθούν αποφεύγοντας την καφεΐνη ή, ίσως, απολαμβάνοντας ένα φλιτζάνι μαζί με κάποιο φαγητό.
Συγκεκριμένα, ο ίδιος ο καφές είναι ένα όξινο ποτό. Επιπλέον, εξηγεί ο γαστρεντερολόγος Dr. Supriya Rao από τη Βοστώνη, “η καφεΐνη διεγείρει την παραγωγή της ορμόνης γαστρίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για την παραγωγή γαστρικού οξέος από το στομάχι μας”. Παρόλο που η τελευταία ένωση βοηθά στην εκκίνηση της διαδικασίας της πέψης, προσθέτει επίσης οξύτητα στο στομάχι.
Τέλος, οι φαινόλες, οι οποίες είναι ενώσεις που βρίσκονται στον καφέ, συμβάλλουν επίσης στο επίπεδο οξύτητας του εντέρου.
Αλλά, τι ακριβώς συμβαίνει όταν το στομάχι δέχεται μια ροή οξέος;
“Ο καφές έχει επίπεδο pH περίπου 5, ενώ το γαστρικό μας οξύ διαθέτει pH περίπου 2, καθιστώντας το τελευταίο πιο όξινο”, σημειώνει ο Rao. Ως αποτέλεσμα, το στομάχι μας θα πρέπει να είναι σε θέση να διαχειριστεί το οξύ που προκαλεί η κατανάλωση καφέ.
Ωστόσο, όλα εξαρτώνται από τον ασθενή, εξήγησε ο Sohi. “Οτιδήποτε τρώτε προκαλεί την παραγωγή γαστρικού οξέος, αλλά ο καφές [παράγει] περισσότερο από αυτό”, είπε. “Έτσι, αν αισθάνεστε φουσκωμένοι ή αντιμετωπίζετε πόνο στην άνω κοιλιακή χώρα και ναυτία μετά την κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι, ξέρετε ότι έχετε κάποια προβλήματα με αυτό”.
Ο Rao επανέλαβε αυτά τα συναισθήματα. “Δεν είναι απαραίτητα ότι η υπερβολική οξύτητα αποτελεί πρόβλημα, επειδή το στομάχι μπορεί να το χειριστεί και στην πραγματικότητα υπάρχει πολλή βλέννα σε αυτό που το προστατεύει”, είπε. “Το θέμα είναι περισσότερο ότι ο οισοφάγος σας δεν είναι σε θέση να αντέξει αυτού του είδους τη ζημιά από τα οξέα. Τίποτα επικίνδυνο δεν πρόκειται να σας συμβεί -δεν είναι ότι ο καφές προκαλεί έλκος- αλλά μπορεί απλώς να αισθάνεστε άβολα”.
Αυτή η θεωρία έχει αποδειχθεί αληθινή από μερικές μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας που δημοσιεύθηκε στη Βιβλιοθήκη της Ιατρικής. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, ο καφές μπορεί να συμβάλλει στη χαλάρωση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, “επιτρέποντας τη διαφυγή τροφής στον οισοφάγο και την πρόκληση καούρας”.
Για να το θέσουμε απλά: Η κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι αυξάνει την παραγωγή γαστρικού οξέος. Τα υψηλότερα επίπεδα του υγρού δεν προκαλούν προβλήματα σε πολλούς ανθρώπους, αλλά μπορεί να οδηγήσουν σε δυσφορία σε κάποιους άλλους. Αν τυχαίνει να ανήκετε στην τελευταία ομάδα ατόμων, αλλά δεν μπορείτε να αποχωριστείτε το καφεϊνούχο ρόφημα, δοκιμάστε να το απολαύσετε με κάποιο φαγητό μαζί του.
“Το φαγητό σας δίνει ένα μικρό ρυθμιστικό παράγοντα όσον αφορά το οξύ”, δήλωσε ο Rao, εξηγώντας ότι η κατανάλωση φαγητού μαζί με τον καφέ θα αντισταθμίσει τα επίπεδα οξύτητας απορροφώντας μέρος του υγρού.
Ο Rao διευκρίνισε επίσης ότι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ με γάλα ή, ίσως, η απόλαυση ενός καπουτσίνο αντί ενός σκέτου μαύρου καφέ, μπορεί να βοηθήσει στην αντιστάθμιση των επιπέδων pH.
“Μερικοί άνθρωποι μπορούν να τον ανεχτούν με άδειο στομάχι μια χαρά, αλλά αν αναστατώνει το δικό σας, η λήψη με φαγητό μπορεί να βοηθήσει”, συμφώνησε η Sohi.
Ο καφές χωρίς καφεΐνη περιέχει εγγενώς λιγότερη καφεΐνη και, δεδομένου ότι το διεγερτικό έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει σε υψηλότερα επίπεδα παραγωγής γαστρικού οξέος, προκύπτει ότι ένα φλιτζάνι καφέ χωρίς καφεΐνη μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερες ποσότητες του γαστρεντερικού υγρού.
Ο Rao δήλωσε ότι η επιλογή ενός σκούρου κόκκου έναντι ενός ανοιχτού μπορεί να βοηθήσει το στομάχι σας, καθώς ο πρώτος διαθέτει λιγότερη οξύτητα από τον δεύτερο. “Η διαδικασία του καβουρδίσματος των σκούρων κόκκων είναι μακρά, οπότε χάνουν πολύ από την οξύτητα”, εξήγησε.
Το ενδιαφέρον είναι ότι και η κρύα ζύμωση είναι μια επιλογή με χαμηλότερη οξύτητα, τουλάχιστον σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Thomas Jefferson, οι οποίοι δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους μέσω της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας.
“Οι καφέδες κρύας ζύμωσης και στις τρεις θερμοκρασίες ψησίματος ήταν ελαφρώς λιγότερο όξινοι από τους αντίστοιχους καφέδες ζεστής ζύμωσης”, αναφέρεται στη μελέτη. “Καθώς αυξανόταν η θερμοκρασία καβουρδίσματος, η συνολική τιτλοποιήσιμη οξύτητα (ΤΑ) όλων των καφέδων μειωνόταν.
Με την αύξηση της θερμοκρασίας καβουρδίσματος, παρατηρήθηκε επίσης μια αύξηση των διαφορών TA μεταξύ των καφέδων κρύας και ζεστής παρασκευής που αυξήθηκαν ελαφρώς, υποδεικνύοντας ότι το καβούρδισμα επηρεάζει τις διαδικασίες εκχύλισης”.
Τέλος, η επιλογή ενός εντελώς διαφορετικού καφεϊνούχου ροφήματος – τσάι, ίσως – μπορεί να αποδειχθεί η καλύτερη επιλογή σας αν αντιμετωπίζετε δυσπεψία μετά την κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι. “Το πράσινο τσάι και το μαύρο τσάι έχουν επίσης πολλά οφέλη”, δήλωσε ο Sohi. “Έχουν λιγότερη καφεΐνη, αλλά είναι επίσης λιγότερο όξινα, οπότε αν το στομάχι σας σας ενοχλεί, σκεφτείτε να τα προτιμήσετε”.
Πηγή: haffpost.com