Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Odessa Classics, κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός στον χώρο της κλασικής μουσικής, φιλοξενείται στη Θεσσαλονίκη από τις 9 έως τις 13 Ιουνίου 2022, με φορέα διοργάνωσης το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν στην Εσθονία από τις 31 Μαϊου έως τις 4 Ιουνίου, από τοπικούς φορείς.

«Καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κατέστησε για τη φετινή χρονιά αδύνατη την τέλεσή του στην Οδησσό, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανταποκρίθηκε αμέσως στην πρόταση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Alexey Botvinov να αναλάβει το ΥΠΠΟΑ τον βασικό κορμό των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη» επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Επίσης, ενημερώνει ότι η απόφαση της κ. Μενδώνη να χρηματοδοτηθεί το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης προκειμένου να διοργανώσει το Φεστιβάλ Odessa Classics «είναι απόδειξη της πολιτιστικής αλληλεγγύης της Ελλάδας προς τον ουκρανικό λαό και ιδιαίτερα προς την πόλη της Οδησσού, η οποία συνδέεται με βαθύτατους ιστορικούς δεσμούς με την Ελλάδα».

Σε επιστολή του προς την κ. Μενδώνη, ο υπουργός Πολιτισμού και Πολιτικής Πληροφόρησης της Ουκρανίας, Oleksandr Tkachenko, εκφράζει ευχαριστίες για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη της Ελλάδας «προς όλους τους Ουκρανούς, κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων ωρών του απρόκλητου πολέμου της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της ειρηνικής Ουκρανίας». Σήμερα, η Ουκρανία, συνεχίζει ο υπουργός «είναι αντιμέτωπη με τη δύσκολη μάχη για τις δημοκρατικές αξίες της και το δικαίωμά της στην ελευθερία. Το Φεστιβάλ “Odessa Classics”, που αποτελεί μία από τις κομβικές πλατφόρμες για την κλασική μουσική στην Ουκρανία, δίνει τη δική του μάχη επιβίωσης. Είμαι βέβαιος πως το Φεστιβάλ Odessa Classics στην Θεσσαλονίκη, ως ένα υψηλής ποιότητας μουσικό γεγονός, θα αποτελέσει ακόμα ένα βήμα προς την αλληλοκατανόηση των λαών μας και θα βοηθήσει τους Ουκρανούς μουσικούς να ακουστούν στις σκηνές της Ευρώπης».

Στην απάντησή της προς τον Ουκρανό ομόλογό της, η κ. Μενδώνη σημειώνει ότι «η ρωσική εισβολή στοχοποίησε όχι μόνο την υπόσταση του ουκρανικού κράτους, αλλά απέκοψε βίαια και την πρόσβαση των πολιτών στην καλλιτεχνική δημιουργία, που είναι πυλώνας προς την ελευθερία και την ευημερία. Επειδή η πραγματοποίηση του Φεστιβάλ στην Οδησσό φέτος κατέστη αδύνατη, η ελληνική κυβέρνηση, διά του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αποφάσισε να προσφέρει προσωρινή στέγη στον σημαντικό καλλιτεχνικό σας θεσμό, φιλοξενώντας τον στη Θεσσαλονίκη. Η Οδησσός φιλοξένησε την ελληνική διανόηση και αποτέλεσε τη μήτρα της παλιγγενεσίας του ελληνικού Έθνους. Δύο αιώνες αργότερα, που η Ουκρανία μάχεται για την ελευθερία της, η Ελλάδα ανταποδίδει τη φιλοξενία για να διατηρηθεί ζωντανό ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά της κεφάλαια».

«Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής της Οδησσού “ένα Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ για μία Ευρωπαϊκή πόλη”, ενδυναμώνει τους δεσμούς της Οδησσού με την Ευρώπη και την προσδοκία των Ουκρανών προς ένα ευρωπαϊκό μέλλον. Η βία δεν κατάφερε ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία να κατισχύσει της Τέχνης. Δεν θα το επιτρέψουμε ούτε και σήμερα. Εύχομαι να είναι πρώτη και τελευταία φορά που το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής της Οδησσού αναζητά αλλού στέγη. Προσδοκούμε στην επιστροφή της ειρήνης για να παρακολουθήσουμε το 2023 το Φεστιβάλ στην Οδησσό», καταλήγει η κ. Μενδώνη.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Odessa Classics τονίζει: «H ιστορική συσχέτιση της βοήθειας της Οδησσού προς τον ελληνικό απελευθερωτικό αγώνα πριν δύο αιώνες με τη σημερινή προσφορά για επιστροφή της φιλοξενίας αυτής προς το δοκιμαζόμενο έθνος μας αποτελεί μία από τις πιο συγκινητικές και ουσιαστικές πολιτιστικές πράξεις αλληλεγγύης οποιασδήποτε κυβέρνησης φίλης χώρας προς την Ουκρανία από την αρχή της εισβολής».

Ο βιολονίστας και συνθέτης Σίμος Παπάνας, εξάρχων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, καλλιτεχνικός σύμβουλος του Φεστιβάλ «Odessa Classics» και υπεύθυνος της υλοποίησής του στην Ελλάδα, καλεί τους Θεσσαλονικείς και την πατροπαράδοτη φιλοξενία της πόλης ώστε «να κάνουμε τους εκλεκτούς μας καλεσμένους να τη νιώσουν. Οι μουσικοί είμαστε από τη φύση μας ενάντια σε κάθε πόλεμο. Ήρθε η στιγμή να το αποδείξουμε στην πράξη!».

ΑΠΕ-ΜΠΕ