Ο Τιμ Μπάρτον θεωρεί ότι η τέχνη με Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) που μιμείται το έργο του είναι μια ανησυχητική εξέλιξη.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «The Independent» αναφερόμενος σε άρθρο του Buzzfeed που είχε ως θέμα τη χρήση ΑΙ για τον επανασχεδιασμό χαρακτήρων της Disney στο στυλ των ταινιών του, είπε: «Δεν μπορώ να περιγράψω το συναίσθημα που μου προκαλεί».

«Μου θύμισε όταν κάποτε, κάποιοι άλλοι πολιτισμοί έλεγαν: “Μην με φωτογραφίζεις γιατί η κάμερα σου παίρνει την ψυχή”».

Ο Μπάρτον αναγνώρισε ότι ορισμένοι από τους χαρακτήρες επανασχεδιάστηκαν καλά, παρ’όλα αυτά τόνισε ότι η τεχνολογία αφαιρεί την ουσία της τέχνης και την ανθρωπιά που εισέρχεται σε έργα, όπως τα δικά του.

«Αυτό που κάνει είναι ότι σου ρουφάει κάτι» συνέχισε. «Χρειάζεται κάτι από την ψυχή ή τον ψυχισμό σου. Αυτό είναι πολύ ενοχλητικό, ειδικά αν έχει να κάνει με εσένα. Είναι σαν ένα ρομπότ που παίρνει την ανθρωπιά σου, την ψυχή σου» εκτίμησε.

Πριν από λίγες μέρες μίλησε για το θέμα και ο σκηνοθέτης Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, ο οποίος ανέφερε: «Oι άνθρωποι με ρωτούν αν ανησυχώ για την Τεχνητή Νοημοσύνη, λέω ότι ανησυχώ για την έμφυτη ανοησία».

«Αν κάποιος θέλει ταινίες με Τεχνητή Νοημοσύνη, ας τις έχει αμέσως. Δεν με ενδιαφέρουν οι άνθρωποι που θέλουν να ικανοποιηθούν και να πάρουν κάτι —, γρήγορα… Διαφορετικά, γιατί να μην αγοράσετε έναν εκτυπωτή, να εκτυπώσετε τη «Μόνα Λίζα» και να πείτε ότι τη δημιουργήσατε» πρόσθεσε.

Ένα από τα βασικά ζητήματα στις απεργίες των Σωματείων Ηθοποιών και Σεναριογράφων στις ΗΠΑ, SAG-AFTRA και WGA είναι η Generative Artificial Intelligence (Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη), η οποία μπορεί να γράφει σενάρια και να αντιγράφει ψηφιακά τις εικόνες των ηθοποιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ