Ο Βρετανός τραγουδιστής Sting υποστηρίζει ότι οι μουσικοί αντιμετωπίζουν «μια μάχη» για να υπερασπιστούν τη δουλειά τους ενάντια στην άνοδο των τραγουδιών που γράφτηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο πρώην τραγουδιστής των Police, ηλικίας 71 ετών σήμερα, είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC ότι «οι θεμέλιοι λίθοι της μουσικής ανήκουν σε εμάς, τα ανθρώπινα όντα. Θα υπάρξει μάχη την οποία θα πρέπει να δώσουμε όλοι μας τα επόμενα χρόνια: να υπερασπιστούμε το ανθρώπινο κεφάλαιο απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη». «Τα δομικά στοιχεία της μουσικής ανήκουν σε εμάς, στους ανθρώπους»

Τα σχόλιά του έρχονται μετά από πολλά τραγούδια που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να «κλωνοποιήσουν» τα φωνητικά διάσημων καλλιτεχνών.

Ο Sting προέβλεψε ότι οι καλλιτέχνες θα δώσουν «μάχη» για να υπερασπιστούν τα έργα τους απέναντι στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη μουσική βιομηχανία.

Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται ήδη για την αναδημιουργία έργων γνωστών μουσικών. Τον Φεβρουάριο, ο DJ David Guetta χρησιμοποίησε την τεχνολογία για να προσθέσει τη «φωνή» του Eminem για ένα από τα κομμάτια του, ενώ ένα ψεύτικο ντουέτο μεταξύ Drake και The Weeknd έγινε viral τον Απρίλιο.

Το τελευταίο αποσύρθηκε από τις υπηρεσίες ροής μετά από καταγγελία πνευματικών δικαιωμάτων από την Universal Music Group (UMG), η οποία είναι επίσης η εταιρεία που κυκλοφορεί τη μουσική του Sting.

«Είναι παρόμοιο με τον τρόπο που βλέπω μια ταινία με CGI. Δεν με εντυπωσιάζει καθόλου. Βαριέμαι αμέσως όταν βλέπω μια εικόνα που δημιουργείται από υπολογιστή. Φαντάζομαι ότι θα νιώθω το ίδιο με την τεχνητή νοημοσύνη που φτιάχνει μουσική. Ίσως για την ηλεκτρονική χορευτική μουσική να λειτουργεί. Αλλά για τραγούδια, ξέρετε, που εκφράζουν συναισθήματα, δεν νομίζω ότι θα με συγκινήσει».

«Τα εργαλεία είναι χρήσιμα, όμως επαφίεται σε εμάς ο χειρισμός τους», είπε ο Sting

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να αναλάβουν τον έλεγχο οι μηχανές, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Η μουσική βιομηχανία κινητοποιήθηκε γρήγορα κατά της τεχνητής νοημοσύνης, εγκαινιάζοντας μια ομάδα που ονομάζεται “Human Artistry Campaign” και προειδοποιώντας ότι οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης παραβιάζουν τα πνευματικά δικαιώματα εκπαιδεύοντας το λογισμικό τους σε μουσική που κυκλοφορεί στο εμπόριο.

Το εάν η μουσική που έχει γραφτεί με τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα είναι ακόμα υπό συζήτηση. Σύμφωνα με την αγγλική νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων, για παράδειγμα, τα έργα που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη μπορούν θεωρητικά να προστατεύονται.

Ωστόσο, το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ έκρινε πρόσφατα ότι η τέχνη της τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της μουσικής, δεν μπορεί να προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, καθώς «δεν είναι προϊόν ανθρώπινης δημιουργίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- BBC