Την 11η Σεπτεμβρίου επέλεξε ο Christian Caujolles, καλλιτεχνικός διευθυντής της Galerie Le Château d’ Eau της Τουλούζης, ως ημέρα εγκαινίων της έκθεσης «Ρεϊμόν Ντεπαρντόν-Ντέιβιντ Μπάρνετ, Σεπτέμβριος στη Χιλή, 1971-1973». Το 1971, στην πρώτη επέτειο της εκλογής του Προέδρου Σαλβαδόρ Αγιέντε, ο Γάλλος φωτογράφος Ρεϊμόν Ντεπαρντόν ανακάλυψε τη Χιλή. Το 1973, ο Αμερικανός φωτογράφος Ντέιβιντ Μπάρνετ κάλυψε με τον φακό του το πραξικόπημα, την 11η Σεπτεμβρίου, του στρατηγού Πινοτσέτ. Από την κατάληψη του Palacio Moneda μέχρι την κηδεία του Πάμπλο Νερούδα, οι φωτογραφίες του μαζί με αυτές του Ντεπαρντόν συγκρότησαν ένα κοινό φωτορεπορτάζ, το οποίο βραβεύθηκε στη Νέα Υόρκη με το Robert Capa Gold Medal, την ανωτάτη διάκριση σε αυτό τον τομέα ρεπορτάζ. Οι φωτογραφίες αυτές που αρχικά προορίζονταν για τον Τύπο εκτίθενται σήμερα, θυμίζοντας τα 50 χρόνια από την κατάλυση της δημοκρατίας στη Χιλή.

Δύο χρόνια πριν το πραξικόπημα, ο Ντεπαρντόν, νεαρός ρεπόρτερ στο φωτογραφικό πρακτορείο Gamma, του οποίου πριν λίγα χρόνια ήταν ένας από τους ιδρυτές, έφτασε στη Χιλή για να καταγράψει την πρώτη επέτειο της νίκης της Λαϊκής Ενότητας. Πέραν μιας συνάντησής του με τον Πρόεδρο Αγιέντε, εστίασε κυρίως στον κόσμο των χωρικών. Τον Σεπτέμβριο του 1973, ο Μπάρνετ, ρεπόρτερ για το Gamma New York, ο οποίος μόλις είχε υπογράψει συμβόλαιο με το περιοδικό Life, κάλυψε, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, τα μεθεόρτια του πραξικοπήματος: συλλήψεις, κρατούμενους να οδηγούνται στο Εθνικό Στάδιο – όπου τους βασάνιζαν και εκτελούσαν – κάψιμο βιβλίων, το αχανές νεκροταφείο όπου θάβονταν τα θύματα, την κηδεία του ποιητή Πάμπλο Νερούδα που πέθανε δώδεκα μέρες μετά το πραξικόπημα. Οι φωτογραφίες τους παρουσιάζονται ως μια ενότητα.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Blind Magazine (@blind.magazine)

Η έκθεση “Raymond Depardon – David Burnett, Septembre au Chili,1971/1973”, η οποία ολοκληρώνεται στις 7 Ιανουαρίου του 2024, συνοδεύεται από έκδοση του Atelier EXB.