To Μάιο του 2012, την εποχή που το πολιτικό σύστημα προετοιμαζόταν για τις πρώτες εκλογές μετά την επιβολή του Μνημονίου, οι ελληνικές αρχές προσάγουν εκατοντάδες γυναίκες από τους δρόμους της Αθήνας. Τις υποχρεώνουν σε γρήγορο έλεγχο για τον ιό HIV. Αυτές που διαγιγνώσκονται θετικές κατηγορούνται για πορνεία και σκοπούμενη διάδοση του ιού. Οι φωτογραφίες τους, τα ονόματα και τα προσωπικά τους στοιχεία, δημοσιεύονται στα ΜΜΕ. Φυλακίζονται. Χρησιμοποιούνται χωρίς τη θέλησή τους, σαν πιόνια στην εκλογική σκακιέρα, σε ένα πολιτικό παιχνίδι υπουργών που επιδιώκουν την επανεκλογή τους και γίνονται τροφή ενός συστήματος που έχει απόλυτη ανάγκη αποδιοπομπαίων τράγων.

Σκηνοθετημένο από τη Ζωή Μαυρουδή, το ντοκιμαντέρ “Ερείπια” (Ruins) παρουσιάζει τις ιστορίες δύο από τις άτυχες αυτές γυναίκες, τις μητέρες τους, τους δικηγόρους, ιατρούς και ακτιβιστές που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωσή τους. Το ντοκιμαντέρ είχε προβληθεί πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 2013, και την Τρίτη 17 Μαίου, δέκα χρόνια αργότερα, με πρωτοβουλία του mέta (Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού) ξαναπροβάλλεται στον πολυχώρο Μικρόκοσμο.

 

ΕΡΕΙΠΙΑ
Οροθετικές γυναίκες. Το χρονικό μίας διαπόμπευσης – δέκα χρόνια μετά

Ηθικός πανικός, δαιμονοποίηση της οροθετικότητας, της σεξεργασίας και της εξάρτησης από ουσίες, καταναγκαστικές ιατρικές πράξεις: και όλα αυτά στην υπηρεσία ενός προεκλογικού show, οι εμπνευστές του οποίου έχουν ακόμη το θράσος να πρωταγωνιστούν στην δημόσια ζωή.

Πρόκειται για την «υπόθεση των οροθετικών γυναικών» που ξέσπασε τον Μάιο του 2012, με τραγικές επιπτώσεις για τις εμπλεκόμενες γυναίκες και με δικαστικές  προεκτάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη μέχρι σήμερα.

Δέκα χρόνια μετά, το Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού (mέta) θυμάται αυτή την θλιβερή επέτειο και ανακινεί τα ερωτήματα σχετικά με τις κοινωνικές στάσεις, τις επίσημες πολιτικές και τις επικοινωνιακές στρατηγικές που τη συνοδεύουν, προβάλλοντας, στο πλαίσιο της σειράς mέta-cinema, το ωριαίο ντοκυμαντέρ Ruins/Ερείπια (2013) της Ζωής Μαυρουδή, που συνιστά ακριβώς το «χρονικό της διαπόμπευσης» των φερόμενων ως οροθετικών γυναικών.

Η ταινία θα προβληθεί την Τρίτη 17 Μαΐου στον «Μικρόκοσμο» (Λεωφόρος Συγγρού 106) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και ώρα προσέλευσης 19.00.
(Η αρχικώς προγραμματισμένη προβολή αναβλήθηκε λόγω συμμετοχής την ίδια ημέρα στην έκτακτη διαδήλωση μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης για το λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου/Zakie Oh).

Σκηνοθεσία: Ζωή Μαυρουδή
Διεύθυνση φωτογραφίας/κάμερα: Γιάννης Χίνος
Μοντάζ: Antonio Rochira
Post-processing: Αντώνιος Δημόπουλος
Πρωτότυπη μουσική: Fruto5
Συνθέτης: Diamanda Galás, “This is the Law of the Plague” (Plague Mass, live 1991)
Εκτέλεση Παραγωγής: Θεοδώρα Οικονομίδου, Λουκάς Σταμέλλος
Μια παρουσίαση της Ζωής Μαυρουδή, της Θεοδώρας Οικονομίδου, του Omnia TV και του περιοδικού UNFOLLOW
(Διάρκεια: 53 λεπτά)

Θα ακολουθήσει σύντομη συζήτηση με τη σκηνοθέτιδα και παρεμβάσεις της δημοσιογράφου Μαρινίκης Αλεβιζοπούλου, της Ελίζας Γκορόγια από την “Θετική Φωνή”, του Χρήστου Σαγρέδου από το Δίκτυο Ενδυνάμωσης Σεξεργαζομένων και του δικηγόρου Κώστα Φαρμακίδη.

Για την είσοδο θα ισχύσουν τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.

Κρατησεις στο: bit.ly/ruinsdoc ή στο τηλέφωνο 210.8847571 (10:00 με 16:00 Δευτέρα με Παρασκευή).