Την απόσταση που έχει ένα έργο τέχνης από ένα χρηστικό αντικείμενο έχει καταφέρει να μειώσει ένας σχεδιαστής προϊόντων από τη Θεσσαλονίκη. Μέρος της δουλειάς του φιλοξενείται στις Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ και οι διερχόμενοι από την οδό Καρόλου Ντηλ, παρατηρώντας τα εκθέματα θα «ακούσουν» τον διάλογο που προηγήθηκε έως τη δημιουργία του καθενός.

«Εγώ σχεδιάζω προϊόντα για διάφορες εταιρείες που θέλουν να βγάλουν κάτι καινούργιο στην αγορά. Τα αντικείμενα αυτά είναι από πολύ μικρά διακοσμητικά αξεσουάρ σπιτιού μέχρι μεγάλες μηχανές. Όλα αυτά τα μεγάλα, μικρά και μεσαία αντικείμενα είναι το αποτέλεσμα ενός διαλόγου με κάποιον πελάτη», εξηγεί ο σχεδιαστής προϊόντων Θανάσης Μπάμπαλης.

Για να δημιουργήσει από ηλεκτρικές συσκευές έως επαγγελματικό εξοπλισμό μαγειρέματος και από έπιπλα έως διακοσμητικά σπιτιού και συσκευασίες, ο ίδιος έρχεται σε στενή επαφή με τους ανθρώπους. Μέσα από την επικοινωνία και τη συζήτηση κατανοεί αυτό που έχουν στο μυαλό τους και σταδιακά, μέσα από προβληματισμούς και πειραματισμούς, του δίνει την τελική του μορφή για να γίνει προϊόν προς πώληση και στη συνέχεια αντικείμενο προς χρήση.

«Οι ιδέες ή οι μακέτες που δημιουργούνται μέσα σε αυτό τον διάλογο, είναι τα απτά σημάδια της πολύ δημιουργικής συζήτησης. Τα αντικείμενα σε αυτή την παρουσίαση στις Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ, είναι οι μνήμες μας από τους διαλόγους αυτούς είτε σε μορφή τελικού αποτελέσματος είτε σαν ενδιάμεσες ιδέες που αποτέλεσαν σημεία διαλόγου», αναφέρει.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι τα επαγγελματικά του έργα εκτίθενται σε βιτρίνες τέχνης, ο ίδιος λέει ότι όλα τα αντικείμενα μπορούν να βελτιωθούν μέσω ομαδικής προσπάθειας ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη, ώστε να προκύψουν ξεκάθαροι στόχοι πριν σχεδιαστεί κάτι. «Η ουσία είναι ότι θέλουμε να κάνουμε τα χρηστικά αντικείμενα πιο όμορφα, πιο χρηστικά και πιο ενδιαφέροντα και να δώσουμε έναν λόγο σε κάποιον να τα προτιμήσει σε σχέση με κάποιο άλλο προϊόν», τονίζει.

Ο κ. Μπάμπαλης σπούδασε βιομηχανικό σχεδιασμό προϊόντων στο Λονδίνο, αποφοίτησε το 1996 από το μεταπτυχιακό του εκεί και από τότε εργάζεται, αρχικά στο Λονδίνο, στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη και από το 2003 έως σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Μία μικρή σειρά από τελικά του έργα ή project αυτών, μπορεί να δει ο κάθε περαστικός στις Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ στην οδό Καρόλου Ντηλ στην έκθεση με τίτλο «Μνήμες σχεδιασμού». Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Γιάννης Αργυριάδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ